Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Stefan Maussen Voka-ambassadeur Genk

Stefan Maussen Voka-ambassadeur Genk

  • 27/06/2024

Elke maand stellen we hier één Voka-ambassadeur voor. Deze keer laten we Stefan Maussen aan het woord. Hij is managing director bij Nitto België en vanuit die functie ook Voka-ambassadeur voor Genk.

Lokale verankering
Nitto is dit jaar 50 jaar aanwezig in Limburg. Het bedrijf werd in 1974 opgericht en is onderdeel van de Japanse multinational Nitto Denko Corporation. “Op de site in Genk produceren we industriële dubbelzijdige tapes, oppervlaktebeschermingstapes en afdichtingsmaterialen voor zowel consumentenelektronica, glas- en staalindustrie als hightechtoepassingen in de halfgeleiderindustrie”, zegt Stefan. “Van de dubbelzijdige tape die je in de bouwmarkt vindt tot beschermingstapes voor wagens, huishoudtoestellen en glas. Met onze eigen R&D-afdeling in Genk zetten we verder in op kwaliteit, duurzaamheid en innovatie. Zo werken we bijvoorbeeld aan projecten voor de markt van elektrische wagens en halfgeleiders. In Genk zijn we ook een belangrijke werkgever, we stellen meer dan 520 mensen tewerk met een omzet van 218 miljoen euro.”

Duurzame innovatie
Innovatie en duurzaamheid gaan hand in hand voor Stefan. “Met de EU Green Deal staan we voor een hele transitie om de CO2-emissies en het energieverbruik te reduceren. Via innovatie en investeringen spelen we daar als bedrijf sterk op in. Onder meer via recuperatie van de solventen die bij de productie van onze tapes vrijkomen. Zo kunnen we onze voetafdruk fors verminderen. De voorbije 5 jaar realiseerden we een CO2-reductie van 48,4%. Onze doelstelling is om tegen 2045 volledig CO2-neutraal te worden.”

“Als het gaat over ­transitie, heeft Genk natuurlijk de nodige ervaring uit het recente verleden. Zowel de sluiting van de steenkoolmijnen als die van Ford Genk hebben diepe sporen nagelaten in heel Limburg. Maar ook die uitdaging zijn we uiteindelijk doorgekomen door te vernieuwen en samen te werken.”

Samenwerken en verbinden
Stefan is als ervaren ondernemer al geruime tijd betrokken bij Voka. Sinds een paar jaar is hij ook Voka-ambassadeur voor Genk. “Een rol die ik heel graag opneem en die me voldoening geeft. Ik ben een soort verbindingspersoon tussen de stad en het bedrijfsleven. Niet enkel om met lokale ondernemers te wegen op het beleid van de stad. Maar vooral om samenwerking met overheid en kennisinstellingen te faciliteren. Met het initiatief Impact Vanuit Genk bijvoorbeeld willen we het circulaire en sociale ondernemen een boost geven. Zo bouwen we aan netwerken tussen de reguliere en de sociale economie.”

“Bij Nitto is duurzaamheid ondertussen een integraal onderdeel van het bedrijfsbeleid. Die visie wil ik ook uitdragen naar andere ondernemers. Vanuit dat Genkse industriële verleden moeten we naar de toekomst kijken om het brede economische weefsel op een duurzame manier te versterken. We moeten lokale bedrijven blijven koesteren en investeren in de verankering ervan. Zo kunnen we de ideale ligging van Genk in de grensregio nog meer uitspelen om internationale bedrijven aan te trekken. Gelukkig zie ik dat het stadsbestuur actief meewerkt aan een klimaat waar ondernemerschap kan bloeien. Ook al liggen de belangen soms wat uit elkaar, samenwerken en netwerken leveren uiteindelijk altijd winst op. We moeten elkaars sterktes als hefboom gebruiken. In mijn rol als Voka-ambassadeur en bestuurslid van de Vereniging Industriëlen Genk besef ik dat nog meer.”

"In dit verkiezingsjaar is het nog belangrijker dat we de uitdagingen voor onze bedrijven op de politieke agenda zetten.
 

Lerend netwerk
Als managing director van Nitto is Stefan ook lid van het Voka-netwerk Internationale Ondernemingen. “Dat is een lerend netwerk van grote Limburgse ondernemingen. Het laat ons toe om sneller te reageren op de veranderingen in de markt en het beleid. Er worden topics toegelicht en besproken die met internationaal ondernemen te maken hebben, zoals de uitdaging van de arbeidsmarkt, vergunningsproblematiek en regelgeving. Door kennis te delen en te leren van collega’s, ga je sneller vooruit. Zo hoef je het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden.”

“Ook de wisselwerking is interessant: als bedrijven blijven we op de hoogte van de thema’s die voor ons belangrijk zijn, maar we kunnen via Voka ook onze bezorgdheden doorgeven aan het beleid. In dit verkiezingsjaar is het nog belangrijker dat we de uitdagingen op het vlak van duurzame verankering van onze bedrijven via Voka op de politieke agenda zetten.”

Blijven plakken
Hoewel niet in de stad geboren, is Stefan al jaren een trotse Genkenaar. “Ik ben hier in 1996 komen wonen en was voor Nitto ook 22 jaar actief bij een toeleverancier van Ford Genk. Als managing director heb ik de gevolgen van de herstructurering op de lokale economie en samenleving dus van dichtbij meegemaakt. Hoewel de impact enorm groot was, hebben het bedrijfsleven, de overheid en de kennisinstellingen de nodige daadkracht getoond. Het industrieel weefsel is enorm veerkrachtig gebleken en de transformatie van de oude industriële sites naar hotspots als Thor park, Flanders Logistics Valley en T2-campus is ongezien. Er is hier in Genk een heel nieuwe dynamiek ontstaan. Ik ben hier ooit blijven plakken en ik heb het me nog geen dag beklaagd.” 


Wat is een Voka-ambassadeur?

Ondernemers zijn plantrekkers. Voor ieder probleem zoeken ze een oplossing, maar sommige obstakels zijn te groot om alleen te overwinnen. Een goed contact tussen ondernemers en politieke overheden is belangrijk, zeker op gemeentelijk niveau. Daarom stelde Voka - Kamer van Koophandel Limburg één ondernemer per gemeente/stad aan als gemeentelijke Voka-ambassadeur.

Contactpersoon

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?
OV - Festival van Vlaanderen
Proximus
imu - vzw - Altez
Gent Jazz 2024

Artikel uit publicatie