In vijf jaar tijd hebben startende ondernemers in Mechelen en Kempen 8.681 jobs gecreëerd. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Voka Mechelen-Kempen. De nieuwe ondernemingen zijn ook robuust.
Zeven op de tien ondernemingen die vijf jaar geleden zijn opgestart, zijn vandaag nog actief. “Voor het eerst in tien jaar tijd stopt de groei van nieuwe starters wel. Voor 2022 zal er in onze regio een terugval zijn van zo'n tien procent. De hoge loon- en energiekosten drukken hun stempel”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.
In 2022 zijn er, tot eind november, 7.458 nieuwe ondernemingen bijgekomen: 3.271 in het arrondissement Mechelen, 4.188 in het arrondissement Turnhout. Tegen eind december van 2022 komen we ongeveer aan 8.100 nieuwe zaken. Dat is zo'n tien procent minder dan de 9.037 starters in 2021. “Voor het eerst in tien jaar tijd stopt de onafgebroken groei. Wie dit jaar een zaak wilde opstarten, is extra drempels tegengekomen. We zitten met de hoogste loonkosten in bijna vijftig jaar. En de energiekosten waren ook ongezien. Toch zetten in de regio Mechelen-Kempen elke dag nog gemiddeld 22 mensen de stap om op eigen benen te staan. Dat moeten we blijven aanmoedigen. Want al die nieuwe ondernemingen zorgen voor jobs. Heel specifiek: voor de regio Mechelen- Kempen zijn er door die starters 8.700 jobs bijgekomen in vijf jaar tijd”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.
Robuuster
“Als Voka-Kamer zetten we met ons Bryo-traject volop in op de betere begeleiding van al die starters. We brengen hen in contact met andere ondernemers die weten tegen welke obstakels je kan aanlopen. Ook dat draagt bij tot de grotere overlevingskansen van de nieuwe bedrijven”, zegt Laveren. Die inspanningen lonen. Zeven op de tien ondernemingen die vijf jaar geleden zijn opgestart in de regio Mechelen- Kempen, zijn nog altijd actief. De ondernemingen worden dus robuuster. De overlevingskans neemt toe richting 2022, omdat de bedrijven minder lang bestaan en de kans op een faillissement kleiner is.
Voka laat weten dat er nog meer inspanningen nodig zijn. “Op de internationale ranking zit België nog altijd achteraan in de rij. Landen als Portugal, Frankrijk en Nederland doen het beter. We moeten absoluut de hoge lasten op arbeid aanpakken. In 2023 gaat de loonhandicap met onze buurlanden richting 8,6 procent. Dat maakt dat personeel aanwerven en betalen hier een pak duurder is dan elders. Dat is nefast.”