Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Real Leaders houdt je als leidinggevende een spiegel voor

Real Leaders houdt je als leidinggevende een spiegel voor

  • 27/08/2024

Acht jaar geleden ontwikkelde Voka – KvK Limburg ‘Real Leaders’, een uniek leiderschapstraject voor ondernemers en managers. Voor veel deelnemers is dit traject een echte eyeopener. Een van die deelnemers dit jaar was Tom Jacobs. Hij spreekt vol lof over de aanpak van lesgever James Bampfield en zijn collega-docenten én over de impact van dit traject.

Succesvol leiderschap
“Met Real Leaders geven we deelnemers inzichten in het geheim van succesvol leiderschap”, zegt lesgever James Bampfield van het coaching- en trainingsbureau Quinx. “Tijdens een achtdaags parcours – tweemaal vier dagen en een ‘graduation ceremony’ – spitten we ontwikkelingsvraagstukken grondig uit. Zo krijgen deelnemers de kans om écht te groeien. Samen met mijn collega-lesgevers Camille Meert en Els Van Beveren heb ik een sterke mix van praktijkmodules samengesteld.”

Zelfonderzoek en groepsdynamica
Hoe ziet die mix eruit? James: “In de eerste module ‘personal dynamics’ staat zelfonderzoek centraal. We verzamelen kennis en bewustzijn van diepgewortelde patronen die de leiderschapsstijl van een deelnemer vormgeven. In een tweede module focussen we op verschillende dimensies van groepsdynamica. Deelnemers ontdekken hoe ze zelf in verschillende groepen en teams staan.”

Verbinding maken met peers
Een van de sterktes van Real Leaders is dat het buiten de bedrijfsmuren plaatsvindt. “In combinatie met maximaal twaalf deelnemers creëert dit een uitstekende setting om zich kwetsbaar op te stellen tegenover peers. Die uitwisseling van kennis, ervaringen en gevoelens over leiderschap levert een schat aan werkmateriaal op voor een eigen persoonlijk ontwikkelingsplan.”

 

 

Gemotiveerde deelnemer
Hoe ervaren deelnemers de impact van Real Leaders? Die vraag stellen we aan Tom Jacobs, hoofd financiën bij de Lummense oppervlakte­behandelaar Metalix. Sinds 2011 heeft hij bij dit familiebedrijf een indrukwekkend professioneel groeiparcours afgelegd. “Ik startte als receptionist en kon daarna aan de slag op de boekhouding. Ook binnen IT kon ik me professioneel uitleven. Zopas gaf de directie me het vertrouwen om hoofd financiën te worden. In die rol stuur ik een collega aan en werk ik samen met andere afdelingen.”

‘Identity shift’
Voor de introverte Tom leek Real Leaders een waardevolle investering om zijn leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Het resultaat? Een echte ‘identity shift’! Tom: “Ik kreeg handvaten aangereikt om op een authentieke én assertievere manier – en met meer zelfvertrouwen – leiding te geven. Die vaardigheden komen me trouwens ook uitstekend van pas op privévlak: ik durf me kwetsbaarder op te stellen, en ben gevoeliger geworden voor wat er rondom me gebeurt.”

Connecteren met elkaar
James knikt instemmend: “Tom is een uitstekend voorbeeld van hoe snel iemand kan leren. Ik zag bij hem ook een grote bereidheid om in de spiegel te kijken en na te denken over zijn sterktes en zwaktes. Zo werd Real Leaders voor Tom veel meer dan louter een vaardigheidstraining.”

Tom haalt nog een mooie extra aan: “Naast alle waardevolle kennis heeft Real Leaders me ook nieuwe connecties met collega-­managers opgeleverd. De kers op de taart!” 

 

Ontdek het programma voor 2025

Contactpersonen

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Laura Van Wijmeersch

Manager Kameracademie en themanetwerken

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie