Florentijn Degroote en Serge Morel (achterste rij), de oprichters van Powernaut, samen met Joana Cuenca en Arne Berresheim
Je staat er wellicht niet bij stil maar in de energiesector is een sluipende (r)evolutie aan de gang, van een centrale naar een gedecentraliseerde productie. Hierdoor verliezen energieleveranciers en netwerkoperatoren zicht op de geproduceerde en geconsumeerde energie.
“Het simpele beeld van een eindconsument die gewoon energie van het net afneemt, is volledig achterhaald”, zegt Florentijn Degroote van de Gentse start-up Powernaut. “Huishoudens produceren nu ook zelf energie. Voor energieleveranciers is dat bijzonder complex om in kaart te brengen.”
Het energievraagstuk draait rond flexibiliteit: netten ‘balanceren’ is immers een belangrijke kostenfactor. Precies op dat punt wil Powernaut de energieleveranciers en netwerkoperatoren bijstaan via een eigen software die connectie maakt met slimme installaties bij de eindklanten: thuisbatterijen, warmtepompen, elektrische wagens en slim aanstuurbare zonnepanelen. Dat b2b-softwareplatform moet energieleveranciers in staat stellen de installaties beter te begrijpen en aan te sturen.
“Aan het eind moet decentrale energie gemakkelijk en voordelig worden voor iedereen”, vat Florentijn de missie van Powernaut samen.
Starten en groeien
Powernaut is het project van Florentijn Degroote en Serge Morel, dat begin 2024 van start ging. Florentijn studeerde zes jaar geleden af als ingenieur met specialisatie energie & AI. Hij ging aan de slag bij een AI- en dataconsultingbureau en zag al snel de mogelijkheden van een businessproject rond het balanceren van netten. Computerwetenschapper Serge was voordien acht jaar cto van Stampix.
Inmiddels is het team uitgegroeid tot vier mensen. Allen koppelen een stevige energiekennis aan softwareontwikkeling. Een vijfde teamlid wordt verwacht tegen eind 2024. “De manier waarop wij de problemen benaderen en oplossen is heel vernieuwend”, geeft Florentijn aan. “De sector is zich totaal aan het omvormen, flexibiliteit wordt dé uitdaging.”
Dat geldt ook in andere landen. Op verder geëvolueerde Europese energiemarkten zoals Scandinavië, VK en Nederland zijn al een aantal soortgelijke spelers zoals Powernaut actief.
Powernaut gaat ondertussen vooruit. Het bundelt zijn krachten met hun sterke partner basis, die onder meer domoticabedrijven bevat. Het werkt samen met de meest innovatieve netwerkoperatoren en energie leveranciers, waar de belangstelling voor de oplossingen van de start-up groot is. Die wil met haar product bijdragen aan het correct verlonen van iedereen die bijdraagt aan de stabiliteit van onze netten. Zo zullen ook eindconsumenten tot honderden euro’s kunnen besparen op hun jaarlijkse energierekening.
Florentijn: “Tot dan pionieren wij verder, samen met de klanten. Kennisopbouw is onontbeerlijk.” De co-founder van Powernaut ziet op technisch vlak twee belangrijke uitdagingen om voldoende meerwaarde te creëren: het accuraat in kaart brengen en voorspellen van de energiestromen binnen een huishouden (productie en consumptie) om zo te werken aan optimalisaties. En: een ‘marktwerking’ in het Powernautplatform opzetten; het matchen van vraag en aanbod inzake energieflexibiliteit. “Een huzarenstukje”, noemt Florentijn het.
Op langere termijn wil Powernaut opschalen en contracten najagen met grote energiespelers in de buurlanden. Voorlopig draait Powernaut met eigen middelen, geruggesteund door een aantal business angels; tegen eind 2024 hoopt men vers kapitaal op te halen. Gesprekken met business angels lopen. Florentijn benadrukt het belang van de onafhankelijke positie van Powernaut. “Hoe verleidelijk ook vanuit financieel oogpunt, in zee gaan met één energieleverancier zou een strategische blunder zijn. We zoeken dus echt onafhankelijke investeringsmechanismen.”
Powernaut kijkt uit naar de overstap naar het Wintercircus, binnen het jaar en na afloop van het contract op de huidige vestiging. Tegen dan moet het bedrijf klaar zijn voor de ‘move’.