Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • 6 Vlaamse ondernemingen gelauwerd als duurzaamheidsambassadeur van Verenigde Naties

6 Vlaamse ondernemingen gelauwerd als duurzaamheidsambassadeur van Verenigde Naties

Oost-Vlaanderen
  • 25/10/2024

Zes nieuwe Vlaamse ondernemingen mogen zich voortaan ook Duurzaamheidsambassadeur van de Verenigde Naties noemen. Het gaat om BelOrta (SInt-Katelijne-Waver), Upgrade Estate (Gent), allnex (Drogenbos, Schoonaarde), Willemen (Mechelen), Smulders (Arendonk) en Center Parcs Erperheide en Vossemeren (Peer en Lommel). Ze komen bij de vier bedrijven die vorig jaar het certificaat al behaalden. De ondernemingen zullen internationaal als voorbeeld dienen om anderen te inspireren inzake duurzaamheidsinspanningen. Ze krijgen het certificaat uitgereikt door UNITAR, het VN-agentschap voor opleiding en onderzoek.

“Vlaamse bedrijven trekken wereldwijd de kar als het gaat om het behalen van de VN-certificaten voor duurzaamheid. Voka doet er alles aan om onze ondernemingen bij te staan op het pad naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Wat telt zijn de concrete acties en de impact die worden gerealiseerd en niet louter de ellenlange rapportering erover”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

 

91 ondernemingen behalen VN-duurzaamheidscertificaat
Tijdens de 7e Voka Dag Duurzaam Ondernemen in Technopolis te Mechelen komen alle bedrijven samen die het afgelopen jaar onder begeleiding van Voka stappen hebben gezet in een meer duurzame bedrijfsvoering. Van die bedrijven behalen er 91 een VN-duurzaamheidscertificaat.

Er bestaan drie niveaus van duurzaamheidscertificaten die bedrijven achtereenvolgens kunnen behalen: SDG Pioneer, SDG Champion en SDG Ambassador. Een bedrijf dat duurzaamheid via de SDG’s (sustainable development goals) structureel verankert mag zich SDG Pioneer noemen. Bedrijven die nadien ook een pilootproject rond transitie realiseren, worden SDG Champion. Wie nog verder gaat en ook een voorbeeldrol opneemt binnen de hele waardeketen en daarvan een internationale jury kan overtuigen, mag zich SDG Ambassador noemen.

6 nieuwe SDG Ambassadors

In de categorie SDG Pioneer behaalden dit jaar 76 bedrijven het certificaat. In de categorie SDG Champion werden 9 bedrijven gehuldigd.

In de hoogste categorie SDG Ambassador, waarbij een bedrijf wereldwijd erkend wordt als voorbeeld, behalen dit jaar 6 bedrijven het certificaat. Ze komen bovenop de 4 bedrijven die vorig jaar de allereersten ter wereld waren die de bekroning mochten ontvangen: DNS Belgium, Fruit At Work, Elep en LRM. Dit jaar gaat het om de bedrijven BelOrta, Upgrade Estate, allnex, Willemen, Smulders en Center Parcs (parken Erperheide en De Vossemeren).

Een van de nieuwe Duurzaamheidsambassadeurs is Upgrade Estate uit Gent. “Duurzaam of “volhoudbaar” ondernemen is essentieel voor een wereld die toekomstbestendig is. Als SDG-ambassadeurs nemen we de verantwoordelijkheid en het initiatief om leiderschap te tonen en positieve veranderingen te stimuleren. We doen dit door onze stakeholders actief te betrekken en te informeren, en onze duurzame doelstellingen om te zetten in concrete acties. Bij elke belangrijke beslissing die we als bedrijf nemen, vragen we ons af welke invloed deze beslissing zal hebben op toekomstige generaties,” zegt Nele Van Damme, co-CEO Upgrade Estate.

Digitalisering en Duurzaamheid

Tijdens de uitreikingsceremonie in Mechelen benadrukt Stijn Ronsse hoe de zogenaamde twin transition het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen beïnvloedt.
“Op vlak van duurzaamheid wordt te veel gekeken naar de meters van de machine, terwijl het de interne bekabeling is die de meeste aandacht verdient. Duurzaamheid vertrekt vanuit een netwerk van verbonden factoren die een remmende of stimulerende werking op elkaar hebben. De impact van digitalisatie in de ambitie om duurzaam te worden, is daar een uitstekend voorbeeld van”, zegt Stijn Ronsse, ceo van CAPTURE dat zich bezighoudt met onderzoek naar duurzaamheid.

CIFAL Flanders

Voka werkt voor de uitreiking en de begeleiding van de UNITAR-certificaten samen met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen een erkenning van de Verenigde Naties ontvangen voor het investeren in kennisopbouw, implementatie en communicatie over de SDG’s.

"Door de samenwerking met Voka kunnen we niet alleen méér ondernemingen bereiken om met de SDG’s aan de slag te gaan, het is ook een hefboom voor meer ambitieuze acties en initiatieven -gebaseerd op een toekomstbestendige missie en visie, een waardenkader en goed bestuurlijk beleid- die oplossingen bieden voor de maatschappelijk-sociale, technologisch-digitale en ecologische uitdagingen in Vlaanderen en wereldwijd” zegt Peter Wollaert, UNITAR Fellow en Algemeen Directeur van CIFAL Flanders.

18.000 acties in Vlaamse bedrijven

Onder de paraplu van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) kunnen ondernemingen op verschillende niveaus werken aan duurzaamheid. Sinds de start in 2017 begeleidde Voka al meer dan 1.000 ondernemingen op hun pad naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Zij voerden sindsdien meer dan 18.000 acties uit om één van de SDG’s te realiseren in hun bedrijfsvoering.

Contactpersoon

Griet Santy

Manager Duurzaam Ondernemen - Arbeidsmarkt