Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Oproep aan de Vlaamse onderhandelaars: Bied ondernemingen rechtszekerheid op het vlak van vergunningen

Oproep aan de Vlaamse onderhandelaars: Bied ondernemingen rechtszekerheid op het vlak van vergunningen

  • 20/08/2024

Op dinsdagochtend 20 augustus nam Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed en Vlaams formateur Matthias Diependaele deel aan een Voka Zomerstage bij INEOS Project One in de Antwerpse haven. Project One is de grootste industriële bouwwerf in Vlaanderen. Op de site wordt een ethaankraker voor de productie van ethyleen gebouwd. Matthias Diependaele assisteerde er bij de bediening van gespecialiseerde hijskranen. Voka brengt tijdens de zomermaanden parlementsleden, ministers en partijvoorzitters in contact met de bedrijfsactiviteiten van Vlaamse ondernemingen. Dit jaar schreven maar liefst 117 politici zich in voor een Voka Zomerstage. Eén op de drie politieke deelnemers is voor het eerst verkozen in een parlement.

Gedelegeerd bestuurder van Voka Hans Maertens gaf de Vlaamse formateur de boodschap mee om een regeerakkoord te schrijven waarin industrieel beleid een belangrijke rol vervult.


Hans Maertens verklaarde:
We zijn blij dat de Vlaamse formateur de tijd neemt om een Voka Zomerstage te volgen en een werkbezoek te brengen aan INEOS Project One, de belangrijkste industriële investering in Vlaanderen van de afgelopen decennia. We willen het belang onderstrepen van een aantrekkelijk investeringsklimaat. De Vlaamse omgevingsvergunning moet beter, met bijzondere aandacht voor strategische grote investeringsprojecten. Als we grote investeerders geen rechtszekerheid kunnen bieden op vergunningsgebied, dan zetten we de toekomst van onze industrie op het spel. En de industrie is levensnoodzakeljjk voor ons economisch weefsel. 

 


Ook Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, wees op het belang van dit werkbezoek. 
INEOS is een van de belangrijke spelers én investeerders in het Antwerpse havengebied, toch de tweede grootste petrochemische cluster ter wereld. In die positie is rechtszekerheid bij investeringen cruciaal, zowel voor onze haven, de industrie als alle kmo’s daarrond. Het is dus bijzonder belangrijk dat het beleid voeling houdt met de noden van de motor van onze Vlaamse en Europese welvaart.
Matthias Diependaele werd op de werf rondgeleid door Rob Ingram, ceo bij INEOS Olefins & Polymers Europe.
 


 

Rob Ingram verklaarde:
Ethyleen is dé basisbouwsteen van de petrochemische industrie.  Van de 24 nieuwe ethyleeninstallaties die wereldwijd worden gebouwd, wordt er slechts één in Europa gebouwd: Project One van INEOS. Dit is een enorme investering van meer dan 4 miljard euro en het is de grootste investering in de Europese chemie sinds een generatie. Europese ethyleeninstallaties zijn vandaag 'op leeftijd' en 30 tot 50 jaar oud; we moeten onze chemische industrie vernieuwen om niet "opgesloten" te zitten in oude en onrendabele technologie. De nieuwe ethaankraker van INEOS wordt gebouwd met de beste beschikbare technologieën en is toekomstgericht ontworpen. Project ONE zal ruim de helft minder CO2 produceren dan de best presterende installatie in Europa vandaag.  Het doel is om binnen 10 jaar na de opstart koolstofneutraal te zijn. Europa en Vlaanderen hebben meer van dit soort investeringen nodig om de milieuprestaties van de industrie te verbeteren en om wereldwijd te kunnen concurreren. Er is daarom nood aan een eenvoudig en stabiel juridisch en regelgevend kader om dit mogelijk te maken.
 

Contactpersoon

imu - vzw - Altez
OV - Festival van Vlaanderen
Proximus