En dan is het eindelijk zover. Na een lange afwezigheid is de werknemer opnieuw klaar om aan de slag te gaan. Vaak wordt de overgang makkelijker gemaakt door aanpassingen aan de werkvloer. Maar in veel gevallen is er ook een grote psychologische drempel te overwinnen. Zeker na een ernstige aandoening zoals kanker. Ook terugkeren na een burn-out is niet altijd evident, en verdient in deze speciale aandacht.
Aanpassingen aan de werkvloer
Afhankelijk van het type aandoening, de behandeling en de fase waarin de patiënt zich bevindt, zijn verschillende aanpassingen op de werkvloer aangewezen. Meer zelfs, als werkgever ben je er vaak ook toe verplicht. Zo vallen bijvoorbeeld de gevolgen van kanker onder de noemer 'handicap'. Een werkgever moet 'redelijke aanpassingen' doorvoeren om medewerkers met een handicap aan het werk te laten.
Enkele voorbeelden van aanpassingen op de werkvloer:
- Ken lichtere taken, met een aangepast werkritme, toe aan wie chronisch vermoeid is.
- Stem de werkpost af op specifieke beperkingen. Vermijd traplopen voor iemand met een verminderde longfunctie, of repetitieve arm- of vingerbewegingen voor wie aan de schouder werd geopereerd.
- Reserveer voor een collega die een amputatie heeft ondergaan, een parkeerplaats dicht bij de bedrijfsingang.
- Zorg voor een nabijgelegen sanitaire ruimte (een rustige, schone plek) voor iemand met darm- en blaasdisfunctie, of voor wie een stoma moet verzorgen.
Ook op cognitief en psychosociaal vlak kun je de nodige ondersteuning bieden door bijvoorbeeld:
- een peter of meter in te schakelen om het zelfvertrouwen te helpen opbouwen;
- de arbeidskledij aan te passen voor wie cosmetische gevolgen draagt van zijn ziekte;
- thuiswerk mogelijk te maken;
- feedbackmomenten met het team in te lassen;
- bij opdrachten rekening te houden met de cognitieve belastbaarheid van de medewerker.
Tips nodig in verband met het re-integreren van een medewerker na kanker? Mensura helpt je graag verder.
Vaak is er te veel focus op het aanpassen va het takenpakket en te weinig aandacht voor het groeiperspectief
Terugkeren na burn-out
We geven hier graag speciale aandacht aan mentale gezondheidsproblemen en burn-out. Mentale gezondheidsproblemen zijn immers de voornaamste oorzaak van langdurige ziekte in België. Bij één op de drie is burn-out de boosdoener. Velen onder hen vrezen bovendien te hervallen. Dat die vrees niet onterecht is, blijkt uit cijfers van Antwerp Management School (AMS): één op vier kent geen succesvolle re-integratie, maar hervalt.
Waar loopt het dan precies fout? In deze Voka Wijzer hebben we al meermaals het belang van een goede communicatie benadrukt, maar net daar loopt het vaak mis. AMS stipt drie vaak voorkomende fouten aan die stokken in de wielen steken bij het re-integratieproces. Zo komen in de praktijk leidinggevende of HR-verantwoordelijke vaak tegenover de werknemer te staan. Soms met een 'ik-versus-zij'-gevoel. Ook blijkt de werkhervatting bemoeilijkt te worden door ondoordachte communicatie of zelfs stigmatisering van de terugkerende werknemer. Te weinig kennis en vaardigheden binnen de organisatie en een gebrek aan werkhervattingsbeleid steken vaak stokken in de wielen. Stigmatisering en culpabilisering zijn dan niet ver weg. Tegelijk is er te veel focus op het aanpassen van het takenpakket en te weinig aandacht voor het groeiperspectief.
Burn-out verdient een speciale aanpak. Op dat vlak bestaat heel wat specifieke expertise, maar die is daarom niet altijd aanwezig in de ondernemingen. Vaak zijn er heel wat goede bedoelingen in het spel, maar die missen soms hun effect door bovenstaande fouten, of meer nog, hebben op termijn omgekeerd effect.
Nieuwe methodiek: 'Re-Set'-facilitator
In de praktijk blijkt de rol van de leidinggevende cruciaal, zowel voorafgaand, tijdens als na de afwezigheid. Vooral openstaan voor signalen, feedback geven en krijgen, en samen met de werknemer kijken naar aanpassingen op korte en lange termijn zijn belangrijk. Maar dat zijn geen vaardigheden die bij elke leidinggevende ingebakken zitten. Heel vaak zijn zij vragende partij om hierin ondersteund en getraind te worden.
Eva Geluk, onderzoeker aan Antwerp Management School, nam het probleem onder de loep en ontwikkelde in samenwerking met Mensura en de Vereniging Erkende Stress en Burn-out coaches (VESB) een nieuwe methodiek voor leidinggevenden om terugval na burn-out te minimaliseren. De Re-Set-methodiek speelt in op drie voornoemde fouten die bedrijven maken bij re-integratie na burn-out. De zogeheten 'Re-Set facilitator' is een neutrale coördinator die, na opleiding, fungeert als vertrouwenspersoon en brug tussen werknemer en werkgever. Hij of zij creëert een veilige omgeving om een 'wij'-verhaal te schrijven. Gezien de toenemende problematiek kun je als organisatie overwegen om een Re-Set facilitator aan te stellen. De Antwerp Magament School ontwikkelde een meerdaagse opleiding die onderricht geeft in alle aspecten die in deze belangrjjk zijn:
- een reconfiguratie op het werk: aanpassingen in jobtaken én jobrelaties;
- vergroten van hulpbronnen zoals feedback, coaching en groei;
- een gecoördineerd, gestructureerd plan van aanpak met aandacht voor regelmogelijkheden, temporisering en maatwerk;
- vergroten van sensibilisering op de werkvloer.
De focus daarbij ligt op een positieve benadering, waarbij de rol van een neutrale, onafhankelijke coördinator centraal komt te staan. Deze creërt via tools zoals een kaartenset, digitale scan en dashboard (de Re-Set toolbox), een veilige omgeving. Van daaruit kan dan samen met de diverse partijen het begeleidingsproces bij werkhervatting worden opgezet, de aanpak uitgestippeld en de juiste condities gecreëerd.
Meer informatie kan je vinden op de website van Antwerp Management School.
Wist je dat...
Gratis gespecialiseerde jobcoaching
Als je medewerker het moeilijk heeft op het werk door een ziekte of beperking, kan je gratis een gespecialiseerde jobcoach inschakelen.
Zo'n coach komt naar je bedrijf en:
- ondersteunt jou, je team en de medewerker die het moeilijk heeft;
- zoekt mee naar oplossingen;
- helpt je medewerker om zich vlot en snel te integreren en goed te functioneren;
- toont jou en je collega's hoe jullie de medewerker het best kunnen ondersteunen;
- stelt aanpassingen voor aan de werkplek.
Meer informatie vind je op de site van VDAB.
Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) voor werkgevers
Als je een kans geeft aan een persoon met een arbeidsbeperking of gezondheidsprobleem, kom je in aanmerking voor een Vlaamse ondersteuningspremie (VOP).
Wat is het?
Beïnvloedt de arbeidsbeperking of het gezondheidsprobleem van je medewerker zijn functioneren? Dan krijg je een premie van het departement Werk en Sociale Economie (WSE) om je rendementsverlies te compenseren.
Bijvoorbeeld omdat hij trager werkt, vaker afwezig is of meer begeleiding nodig heeft. Je beslist in samenspraak met je medewerker waarvoor je de premie gebruikt.
Meer informatie vind je op de website van VDAB.