Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Opinie: Neem tijd voor een goede start, Brussel!

Opinie: Neem tijd voor een goede start, Brussel!

  • 24/07/2024

Nu het stof van de verkiezingsstrijd is gaan liggen en de stemmen geteld zijn, kijken we uit naar de vorming van een nieuwe Brusselse meerderheid. Natuurlijk hoopt iedereen op een snelle coalitievorming, maar we zouden graag een andere suggestie willen doen aan de dames en heren die een nieuwe Brusselse regering willen vormen: neem even je tijd.

Neem je tijd, met name voor het vastleggen van de grote prioriteiten van het nieuwe Brusselse regeerakkoord. Maak hierbij duidelijke afspraken met een tijdslijn en breng het te voorziene budget in kaart. Het is geen geheim dat bij de start van deze nieuwe legislatuur de budgettaire ruimte ontbreekt om honderd-en-één nieuwe projecten te lanceren.

Is daarmee elke vorm van nieuwe investeringen uitgesloten? Nee, maar we hopen dat de onderhandelaars hun tijd nemen om de juiste keuzes te maken. Keuzes voor groeibevorderende investeringen en fiscaliteit, keuzes voor bestuurlijke vereenvoudiging en samenwerking, keuzes voor activering van talent, keuzes voor duurzame transities, kortom keuzes voor ondernemerschap.

Want het is via meer ondernemerschap dat we Brussel weer op een groeipad kunnen zetten. Enkel zo kunnen we het begrotingstekort weer beheersbaar maken en middelen vrijmaken voor nieuwe investeringen.

In ons memorandum ‘Nu ondernemen voor morgen in de Brusselse metropool’ hebben we 57 beleidsvoorstellen gedaan om de economische dynamiek in het Brusselse Gewest aan te zwengelen. Brussel heeft alvast voldoende troeven: een enorme talentenvijver met jonge, meertalige en ondernemende mensen, een grote historische en culturele rijkdom, een goed uitgewerkte mobiliteitsinfrastructuur en een ecosysteem van lokale en internationale bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Laten we deze troeven inzetten om het economische potentieel van de Brusselse metropool verder te ontplooien.

We wensen de nieuw verkozenen alvast veel succes én enthousiasme in hun nieuwe taak, maar dus ook het nodige geduld bij het maken van de juiste keuzes aan de start van deze nieuwe legislatuur.

Neem uw tijd voor een nieuwe start, Brusselse regering – want zelfs het Atomium werd niet in één dag gebouwd!

René Konings, directeur & Kris Cloots, voorzitter

Artikel uit publicatie