Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Nood aan gunstiger technologiebeleid voor start- en scale-ups

Nood aan gunstiger technologiebeleid voor start- en scale-ups

  • 18/07/2024

Een studie van Deloitte, besteld door Voka, toont aan dat start-ups en scale-ups cruciaal zijn als groeimotor van jobcreatie en innovatie in Vlaanderen en Brussel. Uit de studie blijkt dat digitale groeiers 4,3 miljard euro en 45.000 ondersteunende jobs in Vlaanderen en Brussel opleveren. Tegen 2050 zou de digitale economie 20% van het totale bbp vertegenwoordigen. “Toch knelt het schoentje meermaals bij wetgeving en regulering. Het fiscale beleid is te wispelturig waardoor bedrijven dreigen naar het buitenland te verhuizen. Zo gaat kostbare kennis en valorisatie verloren.” zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant. 

Digitale groeiers hebben een directe impact op de productiviteitswinst, zorgen voor werkgelegenheid en bieden mee een oplossing voor de maatschappelijke uitdagingen in bijvoorbeeld gezondheidszorg, energie, industrie en mobiliteit. Denk maar aan kortere ziekenhuisverblijven door remote monitoring en snellere diagnoses dankzij data-analyse. Er is nood aan een strategisch beleid om de digitale sector, met economische en maatschappelijke impact, te laten bloeien. De toekomst van nieuwe technologie staat op het spel.” aldus Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Vlaams-Brabant.

Vlaams-Brabant als innovatieve hub

Met 4,1% werknemers rechtstreeks actief in innovatie en ontwikkeling heeft Vlaams-Brabant het hoogste percentage mensen actief in deze sector van alle Vlaamse provincies. Dankzij de nabijheid van universiteiten en kennisinstellingen als KU Leuven heeft Vlaams-Brabant veel start-ups en scale-ups, in de digitale sector. Bedrijven vestigen zich in eerste instantie graag in innovatieve hubs. In Vlaams-Brabant zijn ze vaak gevestigd in Groot-Leuven met vooral Leuven en Heverlee als hotspots (26%), daarna in regio Zaventem/Diegem (20%).   

Prioritaire acties om het omgevingsklimaat voor digitale groeiers te versterken 

Voka- KvK Vlaams-Brabant vraagt naar een duidelijke visie gericht op het aanvuren van innovatieve bedrijven in de regio. ​ 

  1. Maak talent minder duur. Dat kan via het afschaffen van de automatische loonindexering en via een algemene vermindering op de lasten op arbeid.
  2. Buitenlands talent aantrekken. Zorg ervoor dat we buitenlands talent makkelijker kunnen aantrekken. Dat kan onder meer via het versnellen van de single permit en het ontwikkelen van een goed en geïntegreerd opvang -en onthaalbeleid. 
  3. Groeibevorderende fiscaliteit. Zorg ervoor dat fiscaliteit groei simuleert en voldoende aanzet tot innovatie. Behoud wat goed is zoals de gedeeltelijke bedrijfsvoorheffing voor onderzoek en ontwikkeling en het aanpassen van het systeem van aandelenopties.
  4. Activering non-bancair kapitaal. Zorg voor een betere activering en bundeling van kapitaalstromen voor groeibedrijven, bijvoorbeeld door de bundeling van overheids-, institutioneel en privékapitaal. Het Vlaams welvaartsfonds kan in de markt gezet worden als een lokaal verankeringsinstrument. 
  5. Slimme overheidsbestedingen. Groeibedrijven moeten veel beter betrokken worden bij overheidsaanbestedingen. We bevelen aan snel toe te werken naar de Europese streefwaarde waarbij KMO’s goed zijn voor 60% van de winnende aanbestedingen.

Contactpersoon

Helena Polfliet

Adviseur Belangenbehartiging Noord-Rand & Woordvoerder Politiek Memorandum Luchthaven

Proximus