Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips van de expert: ACS Accountants

  • 19/09/2024

Je onderneming verkopen? Zo creëer je waarde:
Traditioneel willen veel ondernemers hun zaak overdragen naar de volgende generatie. Steeds vaker zien we dat de kinderen niet noodzakelijk staan te springen om de onderneming over te nemen. Het alternatief is de onderneming overdragen aan een derde partij via een verkoop. Dat bereid je best goed voor: om de praktische kant vlot te laten verlopen, maar ook om de waarde te optimaliseren van de onderneming waar je jarenlang aan hebt gewerkt. Deze drie zaken kunnen jou helpen bij het optimaliseren van de waarde.

1. Boekhouding en administratie

Een eerste belangrijk element wanneer je plant om jouw onderneming over te dragen is de boekhouding en de administratie in het algemeen. Tijdens het overnameproces zal veel aandacht uitgaan naar de cijfers en winstgevendheid van de onderneming. Hiervoor zal de overnemer zich in de eerste plaats baseren op de boekhouding. Een boekhouding die netjes in orde is en de regels van de kunst volgt, zal een goede indruk nalaten op een potentiële overnemer. Zitten er tal van fouten in de boekhouding, dan zal dit overnamekandidaten afschrikken. Zorg daarom dat je altijd beroep doet op een accountant met kennis van zaken die jouw rechterhand kan zijn bij het voeren van jouw administratie.

2. Afslanken vennootschap

Soms is er een inmenging tussen de onderneming en het privévermogen van de ondernemer. Fiscaal leek het misschien een goed idee om dat buitenverblijf aan de kust op naam van de onderneming aan te kopen. Een potentiële overnemer zal hier echter weinig interesse in hebben en zal enkel geïnteresseerd zijn in de eigenlijke ondernemingsactiviteiten. Daarom is het belangrijk om na te gaan welke zaken tot de essentie van de onderneming behoren en welke niet en op basis hiervan de vennootschap af te slanken.
 

3. Bedrijfsexploitatie en positionering

Hoe is jouw onderneming georganiseerd? Welke betaaltermijnen heb je afgesproken met jouw leveranciers en klanten? Is de onderneming gefinancierd met eigen of vreemd vermogen? Dit zijn allemaal elementen die je niet onmiddellijk in de resultatenrekening zal terugvinden, maar die ook belangrijk zijn voor de onderneming. Bijgevolg zullen deze ook een impact hebben op de waardering. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe afhankelijk de onderneming is van jou als bedrijfsleider. Hoe minder belangrijk jij als persoon in jouw onderneming bent, des te waardevoller jouw onderneming is. De onderneming kan namelijk perfect blijven bestaan zonder jouw tussenkomst. Ook is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe afhankelijk je bent van jouw klanten. Heb je één grote klant, dan houdt dit een groter risico in. Hetzelfde geldt als klanten slechts éénmaal komen aankloppen tegenover recurrente inkomsten.
 

Op tijd starten

Je merkt dat de meeste van de besproken zaken niet op één dag in orde kunnen worden gebracht. Daarom is het van belang om tijdig te starten met de voorbereiding van een overname. Ook al ben je vandaag nog niet actief op zoek naar een overnemer, toch kan het interessant zijn om vooraf samen te zitten met een specialist ter zake om de nodige zaken in de juiste richting te sturen. Dit zal jou in de toekomst veel werk besparen en ervoor zorgen dat de bedrijfswaarde des te hoger zal zijn.

Kristel Goffin

Communicatiemanager

Full bio of Kristel Goffin

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie