Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Voka: "Bedrijven krijgen uitstel tot eind april 2025 voor verplicht registreren opleidingen"

Voka: "Bedrijven krijgen uitstel tot eind april 2025 voor verplicht registreren opleidingen"

  • 23/10/2024

Bedrijven zullen uitstel krijgen tot eind april 2025 om opleidingen te registreren en door te geven, via een online tool van de overheid. Dat verneemt Voka in de commissie Sociale Zaken van de Kamer. Daar is een meerderheid gevonden voor het uitstel van de Federal Learning Account (FLA). De eerdere deadline van 30 november 2024 vervalt. Onder meer door druk vanuit Voka.

Het systeem is een uitloper van de arbeidsdeal die de Vivaldi-partijen twee jaar geleden sloten. Zo werd er beslist dat medewerkers wettelijk recht hebben op vijf dagen opleiding per jaar.

Om dat in kaart te brengen, zouden bedrijven de data over die formele en informele opleidingen voor een eerste keer tegen 30 november van dit jaar online moeten ingeven. Via een speciale online tool van de federale overheid. Maar nu wordt die deadline voor een tweede keer verzet. Voorlopig tot eind april 2025.

"Voka heeft nooit de meerwaarde in die verplichte registratie gezien. Laten we eerlijk zijn: dit is pure kafka. Het beperkt opleidingen tot het afvinken van uren en dagen. En geeft heel veel bedrijven onnodig veel administratief werk", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "In afwachting van de definitieve afschaffing van de 'FLA' zorgt het parlement nu voor uitstel tot eind april 2025. Tegen dan moet de volgende regering erin slagen de FLA echt af te schaffen."
 

Wim Brillouet

Directeur belangenbehartiging

Full bio of Wim Brillouet