Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Klappen in de bouwsector

  • 03/01/2024

In de vorige conjunctuurbarometer werd al duidelijk dat de expansieve trend aan slagkracht begon te verliezen. De meest recente data bevestigen dit opnieuw. Vooral de bouw, die een sterke duik maakt, drukt de hoop op een opleving op korte termijn de kop in.

Starters kennen relatief stabiele maand

In oktober 2023 kwamen er maar 1.051 nieuwe Limburgse bedrijven bij. Dit zijn 1,5% minder starters dan een jaar geleden. Daarmee zijn de cijfers voor oktober relatief stabiel in vergelijking met vorige maand. Het totale voorlopige verschil daalt hiermee licht naar -5,31%. 
 

Aantal certifcaten stabiel, waarde stijgt

In oktober worden 1,7% minder exportcertificaten afgeleverd dan in september. Het activiteits­niveau komt op 1.641 stuks of  -9,7% onder het maandgemiddelde. Noteer evenwel dat sinds 2010 voor oktober een gemiddelde expansie van het aantal exportcertificaten met 2,8% gerapporteerd mocht worden. De waarde van de exportcertificaten groeit aan met 14% ten opzichte van september en belandt op 94,9 miljoen euro. Voor zowel attesten als waarden blijven de trends in de loop van de volgende zes maanden licht stijgend, maar geen van beide is significant.
 

Historische krimp voor de bouw

In juli werden -32,1% minder bouwvergunningen geregistreerd dan in juni. Nu is een terugval in de maand van het bouwverlof eerder de regel dan de uitzondering, maar in historisch perspectief is de huidige krimp wel opvallend. Alle segmenten delen in de klappen: residentiële nieuwbouw -38,4%, residentiële renovatie -21,8%, niet-residentiële nieuwbouw -27,5% en niet-residentiële renovatie -50%. De trend voor de totale markt blijft per saldo positief met dezelfde intensiteit als een jaar geleden.

 

Voertuigen: magere prestaties

In oktober worden 1,8% meer nieuwe voertuigen ingeschreven dan in september. Dit is een eerder magere prestatie: sinds 2010 liep de gemiddelde maand-tot-maand toename op tot 10%. De trends voor de bedrijfsvoertuigen en de personenwagens behouden hun significant positieve karakter. Het patroon voor vrachtwagens en opleggers blijft dalend, maar vlakt wel opvallend sterk uit ten opzichte van vorig jaar.
 

Jobaanbod valt terug, maar openstaande vacatures blijven hoog

Oktober is wat betreft het aantal werkzoekenden traditioneel een krimpmaand. Sinds 2010 werd een stabiele maand-tot-maand terugval van gemiddeld -3,6% gerealiseerd. Dit jaar blijft de krimp met -3% heel goed in die buurt. Voor  de volgende zes maanden zijn de werkloosheidstrends allemaal stijgend met dezelfde intensiteit als een jaar geleden. Het jobaanbod valt terug, maar blijft nog wel 23% boven het maandgemiddelde. Anderzijds is het van coronajaar 2020 geleden dat in oktober nog minder vacatures uitgeschreven werden. De trend blijft positief en is qua intensiteit analoog aan die van een jaar geleden. Ondanks een krimp met -6,3% strandt het aantal per einde maand niet-ingevulde vacatures op 9.613 stuks. Dit is 123% boven het maandgemiddelde en tevens goed voor het grootste oktobervolume sinds 2005. Tot de jaarwisseling determineert een structurele neerwaartse tendens de verdere evolutie. Daarna drijft een significant positieve trend het aantal openstaande vacatures verder op. 

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?
Proximus
imu - vzw - Altez

Artikel uit publicatie