Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Interieurs afwerken van a tot z met d van duurzaamheid

Interieurs afwerken van a tot z met d van duurzaamheid

  • 30/01/2024

Voor Interieurafwerkingsbedrijf Aksis uit Eke is niet alleen het esthetische belangrijk, ook duurzaamheid van materialen wordt op de voet gevolgd. “Als kmo proberen we onze impact op het milieu zo laag mogelijk te houden. Maar uiteindelijk moet de hele keten mee in het verhaal.”

Tekst Laurens Fagard - Foto Jeroen Willems

Schoenmaker, blijf bij je leest. Een algemene wijsheid die niet opging voor Généreux Oushoorn. Acht jaar geleden zette hij de stap naar het ondernemerschap. Zonder enige voorkennis nam hij een schrijnwerkerij over die aan de rand van de afgrond stond. Het bedrijf kwam op zijn radar door zijn vader die een studiebureau had en met hen samenwerkte. Hij timmerde het verhaal van Aksis uit van 1 schrijnwerker tot een gevestigde waarde met intussen een 40-tal werknemers. Dat heet dan uit het juiste hout gesneden zijn.

Na één jaar kwam Ann-Sofie Ingels als partner van Généreux ook aan boord. Als voormalig apotheker was het voor haar evengoed een sprong in het onbekende. “We zagen het beiden als een voordeel omdat we met een propere lei konden starten. Al snel werd duidelijk dat we langetermijnrelaties wilden uitbouwen met onze klanten. We wilden een totaal interieurafwerkingsbedrijf voor kantoren, horecazaken, openbare ruimtes en winkels worden met een focus op duurzaamheid”, vertelt Ann-Sofie.

In de voorbije acht jaar verhuisde Aksis drie keer. Van Wondelgem ging het naar Eke, waar ze na verloop van tijd een pand verderop ruilden wegens plaatsgebrek. “Onze huidige locatie leent zich beter om te stockeren en om reststromen beter te sorteren. Van hieruit creëren we de totale inrichting volgens het ontwerp van onze b2b-klanten die zich meestal tussen Gent, Antwerpen en Brussel bevinden.”

Materiaalpaspoortcontrole

Het bedrijf uit Eke wil ook een duurzame impact hebben. Nicolas Haegens startte een tweetal jaar geleden bij de interieurafwerker en neemt die rol gedeeltelijk op zich. “Dit jaar willen we ons aankoopbeleid verduurzamen en kijken naar materiaalpaspoorten (een digitaal document in de bouwsector dat aantoont hoe een materiaal gebouwd is en hoe het op het einde van de levensfase hergebruikt of gerecycleerd kan worden, n.v.d.r.) van platen die we vaak gebruiken, zoals multiplex en melamine. Interieurontwerp doen we niet zelf, dus in de toekomst willen we nog meer betrokken worden om er meer vat op te krijgen. Gelukkig is hout op zich al een duurzaam materiaal als het op de juiste manier wordt gebruikt. Hoe dan ook kijken we om zo veel mogelijk met lokale leveranciers te werken. Onze deelname aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen helpt ons om verdere stappen rond duurzaamheid te nemen”, aldus Nicolas. Daarnaast komt Ann-Sofie ook maandelijks samen met een aantal collega-bedrijven en docenten van de HoGent. “De bachelor houttechnologie staat heel hoog aangeschreven in onze sector en staat in nauw contact met de bedrijfswereld. Het doel is om meer kennis te delen rond circulariteit in het algemeen, maar ook met welke materialen we werken of hoe meubels worden getekend.”

Meer herstel, minder afval

Maar ook langs de zijde van de klant is er heel wat op til. “We merken dat zij vaker kiezen voor een modulair ontwerp. Als er iets stuk is, proberen we dat zo goed mogelijk te herstellen. Zo krijgen onze interieurs een opvallend langere levensduur. Onze CNC-machines zijn ook uitgerust met een nestingtechniek. De computer kiest dan de beste indeling op het plaatmateriaal waardoor je nog een klein afvalpercentage hebt. Als er nog reststromen zijn, proberen we ze zo nuttig mogelijk in te zetten.”

Voor Aksis is ook sociale duurzaamheid een belangrijk speerpunt. “Vorig jaar hebben we meegedaan met Great Places To Work”, zegt Ann-Sofie. Het is een manier om je sterktes en verbeterpunten in kaart te brengen, maar vooral ook om te kijken hoe medewerkers hun werkplek ervaren. Zo hebben we hard ingezet om de samenhorigheid op te krikken. Er is nu een ontspanningsruimte met wat caféspelen. Dat lijken kleine acties, maar het geeft werkgeluk wel een boost. Sinds kort laten we ons ook begeleiden door een externe partner, die ons meehelpt om onze waarden meer te doen leven. Duurzaamheid is daar een onderdeel van en dat leeft hier nu ook effectief.”

Bekijk zeker ook volgende events of opleidingen rond duurzaamheid

Contactpersoon

Julie Van der Gucht

Belangenbehartiging - Groeitrajecten

Interesse in duurzaam ondernemen?

Meer informatie rond het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Klik hier

Artikel uit publicatie