Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 29/01/2025

Waar duurzaamheid en energie-efficiëntie steeds belangrijker worden, is het inspirerend om te zien hoe jonge ondernemers innovatieve oplossingen ontwikkelen. Een uitstekend voorbeeld hiervan is Heatify, een bedrijf dat recentelijk de Innovatieve Starterssteun van VLAIO heeft ontvangen via Voka. Heatify richt zich op het wetenschappelijk benaderen van verwarmingssystemen voor gebouwen, met als doel het gebruik van warmtepompen te maximaliseren in bestaand vastgoed zonder grote investeringen in isolatie of vloerverwarming. "De Innovatieve Starterssteun heeft ons de tijd en middelen gegeven om richting een product-market fit te werken," aldus Pieter-Jan Degroote en Emiel Debusseré. 

Van idee naar innovatie

Pieter-Jan en Emiel, jeugdvrienden en beide ingenieurs van opleiding, kwamen op het idee om Heatify op te richten toen Pieter-Jan in een appartement in Gent woonde. "Ik merkte op hoe snel het appartement opwarmde met slechts één radiator, ondanks dat het gebouw slecht geïsoleerd was," vertelt Pieter-Jan. "Soms hadden we maar één radiator nodig om heel de ruimte redelijk snel warm te krijgen. Dit bracht ons op het idee dat een warmtepomp perfect zou kunnen werken zonder grote investeringen in isolatie of vloerverwarming."

Pieter-Jan vervolgt: "Het gebouw was niet goed geïsoleerd en werkte met klassieke radiatoren, maar we zagen dat het mogelijk was om op lage temperatuur te verwarmen. Dit was een enorme eye-opener voor ons." Dit inzicht vormde de basis voor hun bedrijf.

Innovatieve Starterssteun van VLAIO

De Innovatieve Starterssteun van VLAIO, ontvangen via Voka, heeft Heatify de nodige zuurstof gegeven om hun onderzoek en innovatie voort te zetten. "Deze steun heeft ons de tijd en middelen gegeven om richting een product-market fit te werken," legt Emiel uit. "Het was ideaal om een deel van onze uren en inspanningen vergoed te krijgen, wat ons helpt om onze innovatie te creëren en Vlaanderen vooruit te helpen met het bereiken van klimaatdoelstellingen," voegt hij eraan toe. 

Deze steun heeft ons de tijd en middelen gegeven om richting een product-market fit te werken.

Emiel Debusseré, Heatify

Pilootprojecten

Heatify heeft al enkele pilootprojecten uitgevoerd, waaronder een appartement dat nu met een warmtepomp verwarmd wordt. "Dit appartement, dat voorheen op gas verwarmd werd, behaalt nu een hoog rendement van 500% met de warmtepomp en heeft de energiefactuur voor verwarming bijna gehalveerd," deelt Pieter-Jan enthousiast. "Het appartement had energielabel C, geen gevelisolatie en verwarmde met klassieke radiatoren. We hebben aangetoond dat het mogelijk is om met een warmtepomp te verwarmen tussen de 35 en 40 graden, zonder ook maar iets te veranderen aan de radiatoren of gebouwschil. Dit resulteerde in een aanzienlijke besparing op de energiekosten, vooral in combinatie met zonnepanelen," voegt hij eraan toe.

Emiel legt verder uit: "We hebben een model ontwikkeld om metingen uit te voeren in verschillende gebouwen en te zien wat de afhankelijkheden zijn om verwarming op basis van een warmtepomp mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie, het type radiatoren en de materialen waaruit het gebouw is opgebouwd. Met dit model kunnen we simuleren hoe snel een gebouw opwarmt en of het beter is om te investeren in extra isolatie of radiatoren, of dat een warmtepomp al voldoende is zonder andere, grote investeringen."

Toekomstvisie en uitdagingen

De jonge ingenieurs hebben grote plannen voor de toekomst. "We hopen binnen vijf jaar de renovatietak volledig open te leggen en te bewijzen dat warmtepompen in renovatiecontexten haalbaar en kostenefficiënt zijn," zegt Emiel. Ze erkennen echter dat er nog uitdagingen zijn, zoals het overtuigen van mensen van hun innovatieve aanpak en het commercialiseren van hun kennis. "Een van de grootste uitdagingen is het overtuigen van mensen dat verwarming op lage temperatuur mogelijk is zonder grote investeringen in isolatie," benadrukt Pieter-Jan.

Pieter-Jan voegt daaraan toe: "Een bijkomende uitdaging is dat we tegen de algemene perceptie ingaan dat een warmtepomp alleen werkt met vloerverwarming en volledige isolatie. We moeten mensen overtuigen dat het ook mogelijk is zonder deze grote investeringen. Dit doen we stap voor stap door pilootprojecten uit te voeren en tastbare bewijzen te leveren."

Waardevolle tips voor start-ups

De oprichters van Heatify delen enkele waardevolle tips voor andere ondernemers. "Het is belangrijk om snel een pilootproject op te zetten om tastbare bewijzen te leveren van de effectiviteit van je innovatie," adviseert Pieter-Jan. Emiel voegt daaraan toe: "Luister naar anderen en neem hun feedback serieus, zelfs als ze niet veel kennis van het onderwerp hebben. Het is belangrijk om open te staan voor kritische opmerkingen en de vragen van anderen om het zo steeds beter te kunnen doen."

Ze hebben ook veel geleerd van het Voka Bryo-traject. "Het heeft ons enorm geholpen om onze ondernemersvaardigheden te ontwikkelen en ons netwerk uit te breiden," zegt Pieter-Jan. "De begeleiding en ondersteuning die we hebben ontvangen, waren van onschatbare waarde voor ons groeiproces." Emiel voegt daaraan toe: "We hebben veel waardevolle adviezen gekregen over hoe we onze onderneming kunnen laten groeien en hoe we onze ideeën kunnen commercialiseren." 

Maak kans op Innovatieve Starterssteun via Voka

VLAIO (het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen) biedt starters opnieuw de kans op begeleiding en een vast steunbedrag van €50.000 via de oproep 'Innovatieve Starterssteun'.

Meer info

VLAIO | Innovatieve Starterssteun

Meer info
imu - vzw - bebat 2025
imu - vzw - slimstock