Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 27/09/2024

Limburgse bedrijven importeerden vorig jaar voor ruim 3,1 miljard euro aan goederen en diensten uit China. Dat blijkt uit de analyse van Voka - KvK Limburg op basis van cijfers van Flanders Investment and Trade. De voorbije vijf jaar is de import vanuit China meer dan verdubbeld. De Aziatische grootmacht is bij deze een belangrijke handelspartner. Om Limburgse ondernemers die de stap naar China willen zetten te ondersteunen, richtte Voka - KvK Limburg de Business Club China op. 

In 2018 bedroeg de import vanuit China nog 1,5 miljard euro. In de jaren daarop was er een aanzienlijke stijging van de Chinese import, om in 2022 een recordbedrag te bereiken van 3,5 miljard euro. Vorig jaar daalde de import uit China naar 3,1 miljard euro, en dit jaar is er naar alle waarschijnlijkheid opnieuw een daling.

Vanuit China komen vooral machines, mechanische componenten, elektronische apparatuur en onderdelen, zoals computerchips, naar onze provincie. Ook transportmateriaal en grondstoffen voor de chemische en farmaceutische industrie worden vaak vanuit China naar Limburg getransporteerd. Vooral tijdens en na de coronapandemie was er ook een enorme vraag naar elektronische producten vanuit China, zo blijkt uit de analyse.

China is voor onze provincie een belangrijke handelspartner, concludeert Voka - KvK Limburg. Dat is niet alleen zo voor de import, maar ook voor de export. Bij de Limburgse export naar landen buiten de Europese Unie staat China al enkele jaren op de tweede plaats na Turkije. Het handelsoverschot in het voordeel van China is echter aanzienlijk.

Limburgse bedrijven exporteerden in 2023 voor ruim 757 miljoen euro aan goederen naar China. Vooral in 2020 steeg de export naar China. Dat was omdat de Chinese economie sneller herstelde van de coronapandemie dan de wereldeconomie. In 2022 stagneerde de export naar China ten gevolge van de strenge lockdowns in China en de verstoring van de toeleveringsketen.

Bedrijven die zaken doen met China nemen volgens Voka Limburg ook best een aantal voorzorgen. “De toenemende afhankelijkheid brengt ook risico’s met zich mee”, zegt Christine Thonnon, manager internationalisatie bij Voka - KvK Limburg. “Zo zijn er de mogelijke verstoringen in de toeleveringsketen, de geopolitieke spanningen en de ethische overwegingen, waaronder de arbeidsomstandigheden in China. Daarom moeten ondernemers zich goed voorbereiden als ze zaken doen met China. Belangrijke stappen daarbij zijn het diversifiëren van de toeleveringsketen, het opbouwen van sterke relaties met leveranciers en het controleren van de naleving van ethische standaarden.”

Om Limburgse ondernemers die de stap naar China willen zetten te ondersteunen, werd door Voka - KvK Limburg de Business Club China in het leven geroepen. De deelnemers aan die business club wisselen ervaringen en kennis uit, leren de lokale markt beter begrijpen en zijn op de hoogte van sociale, culturele en juridische kwesties. In de Business Club Strategic Sourcing leren de Limburgse bedrijven bovendien hoe ze een robuust aankoopbeleid kunnen uitbouwen en zich kunnen wapenen tegen haperingen in de toeleveringsketen.

Contactpersoon

Christine Thonnon

Manager internationalisatie