Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • FN Herstal in Zutendaal viert 135-jarig jubileum

FN Herstal in Zutendaal viert 135-jarig jubileum

  • 02/07/2024

FN Herstal produceert en assembleert vuurwapens en militaire uitrusting, zoals handvuurwapens en machinegeweren, voor defensie- en veiligheidsdoeleinden. De vestiging in Zutendaal speelt een belangrijke rol in de Limburgse economie door het bieden van werkgelegenheid en het stimuleren van de lokale industrie via toeleveringsketens en samenwerkingen met regionale bedrijven. Ter gelegenheid van de 135ste verjaardag kreeg de groep een nieuwe website, een dito logo én een andere naam: FN Browning Group. In België blijft echter de naam FN Herstal behouden.

FN Browning Group heeft financieel een uitstekend jaar achter de rug. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 908 miljoen euro, 5 procent minder dan in het recordjaar 2022. Ondanks die lagere omzet bereikte de operationele winst (ebit) een record van 90 miljoen euro, 10 procent meer dan in 2022. Ook de Belgische tak met vestigingen in Herstal en Zutendaal, die de naam FN Herstal behoudt, draaide na twee verliesjaren positief.

De goede resultaten zijn grotendeels te danken aan de afdeling defensie en veiligheid, die goed is voor ruim de helft van de omzet. De defensietak, bekend van het merk FN, produceert vuurwapens en munitie, maar doet ook onderzoek naar geïntegreerde oplossingen, zoals onbemande grondvoertuigen die een op afstand bedienbaar wapensysteem meezeulen.

"Met haar vestiging in Zutendaal levert FN Herstal een belangrijke bijdrage aan de Limburgse economie."

FN Herstal sloot vorig jaar een cruciale deal met de federale regering. Het Luikse bedrijf mag de komende twintig jaar lichte wapens en munitie leveren aan het Belgisch leger, goed voor een contractwaarde van 1,3 miljard euro. Volgens CEO Julien Compère zal FN Herstal daardoor de komende jaren 90 miljoen à 100 miljoen euro investeren in de installatie van een nieuwe productielijn in zijn twee Belgische fabrieken. De fabriek in Herstal, waar de helft van het groepspersoneel werkt, bouwt de metalen wapenonderdelen (hulzen) terwijl de munitiefabriek in Zutendaal zich over de pyrotechniek (slaghoedjes en poeder) ontfermt.

Vier samen met FN Herstal het feest van de Jarige Bedrijven in Limburg tijdens het Zomerkasteelfeest op woensdag 21 augustus. Inschrijven doe je hier.

Contactpersoon

Senne Timmermans

Coördinator events