Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Fiscale aanpak thuislaadkosten wordt bijgestuurd

Fiscale aanpak thuislaadkosten wordt bijgestuurd

  • 26/09/2024

Vorige week pleitte Voka nog voor een praktische oplossing voor de terugbetaling van de thuislaadkosten van elektrische bedrijfswagens. 

De huidige fiscale regels maken de terugbetaling van die laadkosten immers onnodig complex en stellen heel wat werknemers bloot aan een risico op belastingverhoging, omdat ze op forfaitaire basis terugbetaald worden en niet op basis van de werkelijke elektriciteitskosten. 

Onze vraag is duidelijk niet in dovemans oren gevallen. Minister Van Peteghem maakt nu toch de weg vrij naar een oplossing en zegt dat niemand een platte belastingverhoging moet vrezen.

Omzendbrief

De minister kondigt een omzendbrief aan die meer duidelijkheid moet scheppen en die werkgevers toch zou toelaten een gemiddelde stroomprijs te hanteren bij het terugbetalen van het thuisladen aan hun werknemers. Dit lijkt in lijn te liggen met onze vraag om het forfaitair tarief van de CREG te mogen gebruiken. Er zouden ook geen retroactieve controles komen.

Zodra technologische oplossingen dat toelaten, wil de minister wel overschakelen naar een terugbetaling op basis van de werkelijke elektriciteitskosten. Tot zolang zou een zorgvuldig geselecteerd forfaitair tarief aanvaard worden. 

Wanneer de omzendbrief gepubliceerd is, zullen we die grondig analyseren om met meer gedetailleerde informatie te komen.

 

Contactpersoon

Freija Fonteyn

Adviseur logistiek en mobiliteit

imu -vzw - groep maatwerk