Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Fin & Fisc - De vernieuwde investeringsaftrek

Fin & Fisc - De vernieuwde investeringsaftrek

  • 19/04/2024

Tim Van Roy licht toe

1 Januari 2025 brengt een hervorming van de investeringsaftrek met zich mee. De doelstelling van deze hervorming is tweeledig. Ten eerste wordt de lijst van bedoelde investeringen aangepast naar hedendaagse noden, met een nadruk op digitalisering. Daarnaast is er een simplificatie die inhoudt dat er vanaf 2025 met vaste percentages gewerkt zal worden. 

Deze vaste percentages zijn opgedeeld in 3 categorieën:

De basisaftrek

Natuurlijke personen en kleine vennootschappen (grote vennootschappen zijn uitgesloten) kunnen genieten van een basisaftrek van 10%, verdubbeld tot 20% voor wat digitale activa betreft. Denk bij de term digitale activa aan digitale CRM-systemen, digitale e-commerce platformen en de beveiliging van informatie. De huidige formulieren 275u en 276u blijven behouden om de aanvraag in te dienen.

De lijst van al voorziene uitsluitingen wordt verder uitgebreid. Het gaat hierbij om investeringen met een negatieve klimaat- en milieu-impact, waarvoor groenere alternatieven voorhanden zijn, om zo het netto kostprijsverschil tussen nieuwe en oude technologieën te verkleinen. Zo zullen vrachtwagens op fossiele brandstoffen niet uitgesloten worden omdat de alternatieven op dit moment nog niet werkbaar zijn voor bedrijven die concurrentieel willen blijven.  

De verhoogde thematische aftrek

Voor de investeringen binnen 4 afgebakende thema’s ligt de aftrek nog een stuk hoger. Natuurlijke personen en kleine vennootschappen zien het percentage verder verdubbeld, tot 40%, terwijl andere vennootschappen 30% aftrek genieten. De 4 thema’s zijn:

  • Energie-investeringen (efficiënt gebruik en hernieuwbare energie);
  • Vervoer-investeringen (zoals elektrificatie van het wagenpark);
  • Milieuvriendelijke investeringen, andere dan energie en vervoer (denk hierbij aan investeringen die een efficiënter waterverbruik met zich meebrengen);
  • Ondersteunende, digitale investeringen die specifiek dienen om de eerste 3 thema’s versterken.

De exacte details worden in een KB vastgelegd en de overheid heeft zich geëngageerd om deze thema’s elke 3 jaar te vernieuwen.

In tegenstelling tot de basisaftrek hangt er wel een hele procedure vast aan de aanvraag van deze verhoogde aftrek. Zo zullen er verschillende attesten nodig zijn.

Technologie-aftrek

De technologie-aftrek zoals we die momenteel kennen blijft qua werking overeind. Ze zal 13,5% bedragen (eenmalig) voor octrooien en onderzoek en ontwikkeling, en 20,5% (gespreid) voor milieuvriendelijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling.  

Conclusie

Afhankelijk van het type investeringen dat je van plan bent, kan het fiscaal een groot verschil betekenen of je nog in 2024 investeert dan wel de investering uitstelt tot 2025. 

Tim Van RoyTim Van Roy is Directeur Finance, Export en Internationaal Ondernemen en adviseert ondernemers rond financiële en fiscale uitdagingen. Heb je hier vragen over? Neem contact op via tim.vanroy@voka.be.

Contactpersoon

Tim Van Roy

Directeur Finance, Export en Internationaal Ondernemen

Proximus