Cegeka is de trotse winnaar van de felbegeerde HR-Award 2023. De Hasseltse ICT-groep wordt met de prijs beloond voor haar inclusieve en duurzame HR-beleid, dat oog heeft voor de talenten van de mensen en iedereen dezelfde kansen wil bieden om die te laten ontbolsteren, ongeacht waar ter wereld ze voor Cegeka werken. Want dat komt de medewerkers én de onderneming ten goede.
Anik Stalmans
● Bedrijf: Cegeka
● Opgericht in: 1988
● Activiteiten: Cegeka is een internationale speler op het gebied van IT-oplossingen en -diensten, goed voor 9.000 medewerkers, verspreid over 19 landen. Met de recente overname van het Amerikaanse CTG is de groep ook geen louter Europese speler meer.
Cegeka is een toonaangevende Europese aanbieder van ICT-oplossingen, -diensten en -consultancy. Het bedrijf ontstond in 1992, na de sluiting van de Limburgse steenkoolmijnen, in het kader van het Reconversieplan. Het leverde aanvankelijk mainframediensten aan een beperkt aantal klanten, maar is sindsdien uitgegroeid tot een succesvolle ICT-dienstverlener, met vestigingen in 19 landen – sinds kort ook in de VS. Cegeka, met hoofdzetel in Hasselt, telt meer dan 9.000 medewerkers en behaalde in 2022 een omzet van 871 miljoen euro.
Skillsmanagement
Cegeka is bijzonder trots op de erkenning die ze met de Voka HR-Award hebben gekregen voor hun HR-beleid, dat “door sterk in te zetten op skillsmanagement, ervoor zorgt dat iedere medewerker alle kansen krijgt om door te groeien binnen het bedrijf”, aldus de jury.
“We zijn actief in een context waar de technologie en de gevraagde competenties snel veranderen”, licht HR-directeur Anik Stalmans toe. “Via skillsmanagement geven we onze medewerkers een duidelijk beeld in welke huidige en toekomstige skills ze het beste investeren. Zo maken we employability een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het bedrijf en onze medewerkers.”
Top employer
In 2023 behaalde Cegeka voor de zesde keer op rij het predicaat Top Employer. Dat heeft uiteraard een positieve invloed op de sollicitaties en aanwervingen. “Maar je kan als aantrekkelijke werkgever ook rekenen op employee engagement”, voegt Anik hieraan toe. “Wij slagen erin veel vacatures op te vullen dankzij het netwerk van onze medewerkers: 25 procent van alle aanwervingen komt via referrals. We betrekken ook onze business bij het aanwervingsproces. Zo verzamel je meer verschillende gezichtspunten ten aanzien van een functie of kandidaat.”
Duurzaam en inclusief bedrijf
“We profileren ons vooral met onze realisaties en onze maatschappelijke impact en niet zozeer met onze technologieën – die kennen jonge IT’ers wel. Genderdiversiteit is voor ons als IT-bedrijf zeker een belangrijk thema. We werken er proactief aan om het speelveld gelijk te maken voor mannen en vrouwen. Daarnaast speelt interculturele diversiteit een steeds grotere rol, nu we in een internationaal speelveld opereren, met collega’s tot in India en de VS.”
“Fairness is voor ons een sleutelprincipe: een eerlijke verloning en groeikansen voor iedereen. Dat trekken we ook internationaal door. Onafhankelijk van waar je ter wereld voor Cegeka werkt, moet je als medewerker dezelfde ontwikkelingskansen krijgen. Onze learning academies rollen we nu ook globaal uit.”
Gelukkig op het werk
Als het gaat om welzijn en welbevinden, streeft Cegeka naar de best mogelijke balans tussen eigen keuzes maken qua werkplek en de te behalen resultaten. “We controleren onze mensen niet, maar maken wel goede afspraken. En ongeacht de invulling verwachten we iedere werknemer regelmatig op kantoor om connectie met het team en het bedrijf te houden en de continuïteit te garanderen.”
Daarnaast ziet Anik verantwoordelijkheid krijgen en waardering geven als cruciaal om mensen gelukkig op het werk te houden. “Die waardering hoeft trouwens niet alleen van de baas te komen; je mag best je collega eens een schouderklopje geven, of hem of haar aanspreken als je ergens mee zit.”
HR-netwerken
“Een aantal Cegeka-medewerkers is actief in de HR-netwerken van Voka Limburg”, springt Mohamed Abidar in, adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij Voka – KvK Limburg. “De leden kunnen daar inspiratie over HR opdoen via experten, kennis delen en ervaringen uitwisselen. Grote ondernemingen in Limburg, zoals Cegeka, kunnen ook baat hebben bij ondersteuning door Voka – KvK Limburg. Bijvoorbeeld via deelname aan de Business Club Future HR, waar ze innovatieve trends in HR kunnen ontdekken. Veel bedrijven zijn geïnteresseerd om van de HR-aanpak van Cegeka te leren. Dat kan binnen het Welt-traject, waarin we bedrijven begeleiden bij het creëren van een inclusieve werkvloer.