Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Duurzaamheids­inspanningen onder stoom

Duurzaamheids­inspanningen onder stoom

  • 25/09/2024

Wist je dat er in onze provincie een wereldspeler in vers verwerkte groenten en fruit en kant-en-klare voedingsproducten actief is? Welkom bij Greenyard Prepared Belgium, met hoofdkantoor in Bree en een productievestiging in Bree en Rijkevorsel. Milieucoördinator Guido Corstjens en projectleider Energie Peter Grondelaers leggen uit hoe het bedrijf pioniert in duurzaam ondernemen.

 

Guido Corstjens  

Leeftijd: 62 jaar
Aantal jaren in bedrijf: 40
Levensmotto? “Samen bereik je meer!”

Peter Grondelaers 

Leeftijd: 34 jaar
Aantal jaren in bedrijf: 2
Levensmotto? “Je moet durven te veranderen om te kunnen verbeteren.”

 

Greenyard Prepared – het vroegere Noliko – maakt naast Greenyard Fresh en Greenyard Frozen deel uit van de wereldwijde Greenyard Group. Als energie-intensief productiebedrijf investeert de onderneming al enkele decennia in energiebesparende maatregelen. “De Greenyard Group heeft een groepsbrede duurzaamheidsstrategie, met targets rond CO2-, water- en afvalreductie en duurzame inkoopprocessen”, bevestigt Guido. “Zo kopen we sinds dit jaar enkel nog 100 procent hernieuwbare elektriciteit in.”

Slim omgaan met energie kan op vele manieren. Peter legt uit: “Omdat we als verwerkend bedrijf van fruit en groenten met de (oogst)seizoenen leven, is hittebehandeling – steriliseren en pasteuriseren – een onmisbare laatste stap in ons productieproces. Waar we zo’n kwart­eeuw geleden 19 m3 water per ton groenten gebruikten, bedraagt dat vandaag slechts 6 m3. Restwarmterecuperatie is niet meer weg te ­denken in ons bedrijf.”

Duurzaam presteren onder druk
Een van de toekomstige projecten die Greenyard Prepared ziet binnen restwarmterecuperatie, is gelinkt aan hun schilproces. “We schillen onze wortelen en aardappelen met stoom en de flash-stoom die hierbij vrijkomt, bevat nog veel hoogwaardige energie”, aldus Peter. “Die zouden we willen opvangen en inzetten voor de productie van zeer heet water. Dat kan dan weer binnen diverse processen ingezet worden, en op die manier ons stoomverbruik verlagen.”

Het zelf produceren van elektriciteit gebeurt trouwens ook via een eigen PV-installatie van 9.000 zonnepanelen. “Al in 2011 namen we onze eerste PV-installatie in gebruik”, blikt Guido terug. “In 2023 hebben we dit panelenpark flink uitgebreid, goed voor 4,5 MWp geïnstalleerd vermogen. Op termijn willen we ook volop inzetten op windenergie, mét respect voor omwonenden en omgeving.”

Maximaal inzetten op energietransitie
Met de productie van biogas in de eigen waterzuiverings­installatie, de opwaardering van restwarmte via warmtepompen en – begin 2025 – de introductie van een nieuwe kartonverpakking breidt de lijst van duurzaamheids­initiatieven verder uit. Ook op het vlak van transport neemt Greenyard Prepared Belgium de nodige stappen. “Via de inzet van elektrische wagens en transport via binnenscheepvaart langs het Albert­kanaal kunnen we onze ecologische voetafdruk blijven verkleinen”, bevestigt Guido.

Business Club Energietransitie inspireert
Waar doen Guido, Peter en hun collega’s de nodige inspiratie op over deze actuele thematiek? “Dat doen we tijdens de Business Club Energietransitie van Voka – KvK Limburg”, geeft Peter aan. “Dit traject levert boeiende inhoudelijke info op, zoals Fluvius die zijn transitieplan van de komende tien jaar presenteert of VLAIO die het subsidielandschap toelicht. Maar het reikt ook inspirerende inzichten aan van collega’s uit andere sectoren. Door regelmatig de koppen bij elkaar te steken, geven we elkaar de nodige energie om duurzaamheidsvraagstukken grondig aan te pakken.” 

Contactpersoon

Wout Vandeweyer

Adviseur innovatie & duurzaam ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie