Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Duurzaamheid in actie bij Voka vzw

  • 02/05/2024

Een dubbelinterview met Katelijne Haspeslagh (Adviseur Milieu & Klimaat) en Helen Jacobs (Projectmanager Duurzaam Ondernemen)

 

Duurzaamheid als levensstijl en professionele missie

Duurzaamheid vormt de kern van het leven van Katelijne Haspeslagh, die al van jongs af aan werd ondergedompeld in een omgeving van milieubewustzijn en maatschappelijke betrokkenheid. "Altijd wel wat meegekregen van thuis uit: maximaal seizoengroentes eten, rekening houden met korte keten, eerst proberen repareren alvorens weg te gooien, eerder duurzame kledij kopen dan fast fashion…" Haar persoonlijke levensstijl vloeit naadloos over in haar professionele toewijding bij Voka vzw.

Helen Jacobs deelt een soortgelijke ervaring. Haar interesse in duurzaamheid werd gewekt tijdens haar masteropleiding, waar ze zich specialiseerde in mensenrechten en duurzame ontwikkeling. "Ik heb altijd een interesse voor duurzaamheid gehad maar ik ben er pas echt meer over beginnen leren tijdens mijn master," legt ze uit. Deze passie voor duurzaamheid bracht haar na een inspirerende job bij Voka Antwerpen-Waasland uiteindelijk naar een positie bij Voka vzw, waar ze haar expertise inzet voor positieve verandering.

De rol van VCDO in duurzaam ondernemen

Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) is een hoeksteen van de inspanningen van beide dames. Voor Katelijne is VCDO een instrument dat op een laagdrempelige manier duurzaamheid in organisaties introduceert. "Door na te denken over duurzame acties over de verschillende SDG’s heen, heb je als organisatie de kans om stap voor stap te evolueren naar een meer duurzame organisatie," verklaart ze.
Helen voegt hieraan toe: "Het VCDO helpt bedrijven op een concrete en actiegerichte manier om stappen te zetten naar een duurzamere toekomst. Dit is belangrijk omdat het ondernemingen ondersteunt bij het realiseren van positieve veranderingen op het gebied van klimaat, sociale zaken en bedrijfsprocessen."

Concrete stappen naar duurzaamheid

"Concrete acties zijn essentieel in ons streven naar duurzaamheid," benadrukken zowel Katelijne als Helen binnen de context van Voka. "We moeten ons richten op praktische toepassingen, zoals de overgang naar elektrische wagens, verbeterde catering en een grotere aandacht voor het welzijn van medewerkers," voegen ze toe. Deze initiatieven worden beschouwd als belangrijke stappen naar een groenere en meer mensgerichte werkomgeving.

Duurzaamheid als hoeksteen

Op lange termijn streven ze beide naar een bedrijfscultuur waarin duurzaamheid volledig geïntegreerd is. "Op lange termijn hoop ik dat we het VCDO overbodig kunnen maken omdat bedrijven allemaal bezig zijn met duurzaamheid," zegt Helen. Katelijne voegt hieraan toe: "Wij streven ernaar om duurzaamheid en al zijn aspecten te integreren in onze dagelijkse werking, samen met al onze collega's bij Voka."

Vooruitgang en samenwerking

Gezamenlijk benadrukken ze hun trots op de vooruitgang die is geboekt en de samenwerking die dit mogelijk heeft gemaakt. "Trots, maar vooral ook heel blij, dat verschillende collega’s mee hun schouders hebben ondergezet en dat we daardoor alle acties tot een mooi eind hebben gebracht," zegt Katelijne. Helen voegt toe: "Voor het nieuwe actieplan hebben we gelukkig heel wat input kunnen verzamelen en wachten we op de feedback van Voka Vlaams-Brabant om er terug samen de schouders onder te zetten."
 

Contactpersonen

Katelijne Haspeslagh

Adviseur Milieu & Klimaat

Helen Jacobs

Projectmanager duurzaam ondernemen

imu - vzw - Altez
Gent Jazz 2024
Proximus
OV - Festival van Vlaanderen