Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De zomerwens van Hans Maertens: Laat de zomer eindelijk komen

De zomerwens van Hans Maertens: Laat de zomer eindelijk komen

  • 04/07/2024

De zomer laat op zich wachten. We zitten letterlijk en figuurlijk in zwaar weer. De zomerwens van Voka-topman Hans Maertens? Dat de zon eindelijk doorbreekt, zeker ook voor onze ondernemingen.

Grijze wolken, buien, onweer, … tot overstromingen toe. Veel zomer hebben we tot nog toe niet gekend. Niet op de weerkaarten, en niet in onze ondernemingen. Zeker onze industrie zit in zwaar weer: bij meer dan de helft van de industriële bedrijven liggen de orders onder het normale niveau. Dat blijkt uit onze recentste Voka-enquête bij 850 Vlaamse ondernemingen. De huidige inschatting van het economische klimaat blijft daarin opmerkelijk somber. De helft van de bedrijven schat de economische situatie momenteel negatief tot zeer negatief in.

Iedereen snakt naar beter weer, op de thermometer en op de bedrijfsvloer. Mijn zomerwens is dan ook dat er vanaf nu stilaan een échte zomer doorbreekt. Met zomerdagen waarop je ’s ochtends kan opladen met een frisse en zuurstofrijke wandeling in de bossen of velden. Of met een lange fietstocht in korte mouwen overdag. En dan ’s avonds barbecueën met gezin, buren of vrienden.  

Maar ik hoop ook dat het overal zomert. Dat het in onze bedrijven weer wat beter gaat, en vooral in onze Vlaamse industrie, de bouw, de horeca enz. De uitdagingen zijn groot, maar dat zijn de slagkracht en daadkracht van onze ondernemingen gelukkig ook. En we denken evengoed aan de ondernemers en medewerkers die helaas getroffen zijn door een faillissement of door herstructureringen. Dat zij na de regen toch ergens wat zonneschijn kunnen zien.

Ik wens dat het ook zomert in de Wetstraat en op het Martelaarsplein. Dat de zomerzon de onderhandelaars inspireert en kracht geeft zodat we met bekwame spoed hervormingsregeringen krijgen op federaal en Vlaams niveau. Regeringen die durven hervormen op het vlak van de arbeidsmarkt, de sociale zekerheid, de pensioenen, de fiscaliteit, het onderwijs, onze omgeving, de administratieve lasten, enzovoort. Doorbraken zijn absoluut nodig.

Hervormen zal moeilijk zijn… en zal wellicht leiden tot een hete herfst van mogelijke sociale onrust. Maar nu moeten we de zomer aangrijpen om in de komende jaren ons te verzekeren van mooiere zomers. Nu moeten we ondernemen en hervormen voor morgen!

Tot slot, wens ik dat het zomert in ons hart. Dat we kunnen genieten van de vakantie en de zon, en dat we warmte geven aan iedereen die ons lief en dierbaar is.

Een goede vakantie en moge het snel écht zomeren! 

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

OV - Festival van Vlaanderen
Proximus
imu - vzw - Altez