Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

De drempel tot fysieke activiteit verlagen met de beweegbanken van IPitup

In een tijd waarin beweging steeds meer naar de achtergrond dreigt te verdwijnen, komt de organisatie IPitup met een innovatieve oplossing: beweegbanken die de openbare ruimte omtoveren tot beweegvriendelijke omgevingen. We spraken met oprichter en directeur Miel Vanhaverbeke over het ontstaan van dit initiatief, de impact op de samenleving, hun ambitieuze toekomstplannen, en de rol van digitalisering.

Van idee naar innovatie

Het begon allemaal met een simpel moment van zelfreflectie. “Slechts één op de vijf mensen voldoet aan de beweegrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie,” vertelt Miel. “Het idee voor de beweegbank ontstond toen Maarten, de medebedenker, en ik op een gewone zitbank zaten te scrollen op onze smartphones terwijl onze kinderen aan het spelen waren. We beseften dat we niet echt het goede voorbeeld gaven en vroegen ons af hoe we die gewone zitbank konden opwaarderen tot een toestel dat mensen aanzet om te bewegen. Zo is het idee voor de beweegbank geboren.”

Een vitale stad als proefterrein

Het idee was geboren, maar hoe maak je van een goed idee werkelijkheid? “We hadden het geluk dat de stad Leuven op dat moment op zoek was naar ideeën om de inwoners meer te laten bewegen,” legt Miel uit. “We hebben een dossier ingediend voor de projectoproep ‘Leuven, een Vitale Stad’, en werden laureaat. Daardoor konden we de beweegbank en alles wat erbij hoort verder ontwikkelen. Ondertussen staan er al meer dan 400 beweegbanken in acht verschillende landen!”

Data-gedreven beweegbeleid

De beweegbank is echter meer dan alleen een plek om te sporten. Het verzamelt ook waardevolle data via een bijbehorende app. “De app is een interessante tool voor de eindgebruiker om mee aan de slag te gaan, maar anderzijds levert die ook heel interessante data op voor de eigenaars van de beweegbanken, vaak lokale besturen. Die data helpt hen om een sport- en beweegbeleid te finetunen en nog meer mensen in beweging te krijgen,” aldus Miel.

Onze data helpt om een sport- en beweegbeleid te finetunen en nog meer mensen in beweging te krijgen

Miel Vanhaverbeke, IPitup

De kracht van digitalisering

Naast de fysieke aspecten van de beweegbanken speelt digitalisering een cruciale rol in het succes van IPitup. “Digitalisering maakt het mogelijk om niet alleen de gebruiker te motiveren, maar ook om inzichten te verwerven die anders moeilijk te verkrijgen zijn,” zegt Miel. “Met ons data-dashboard kunnen we precies zien hoe onze beweegtoestellen worden gebruikt, wie ze gebruikt, en welke impact ze hebben. Deze inzichten zijn essentieel om ons product voortdurend te verbeteren en om verschillende doelgroepen beter te kunnen bedienen.”

“Opvallend veel meisjes en vrouwen maken gebruik van onze beweegtoestellen, en we zien ook dat meer dan vier op de tien gebruikers een BMI heeft van 25 of meer. Dit soort data is waardevol om te begrijpen welke groepen het meest baat hebben bij onze initiatieven en hoe we onze producten nog inclusiever kunnen maken.”

Innovatie en toekomstplannen

IPitup staat niet stil. Naast de beweegbank werkt het team aan nieuwe innovaties om mensen in beweging te krijgen. “De beweegbank is een compact toestel om beweegvriendelijke publieke ruimte te creëren, maar we kijken ook naar andere mogelijkheden,” vertelt Miel enthousiast. “We ontwikkelen momenteel beweegcirkels die we tegen muren kunnen aanbrengen, waarmee we opnieuw een brede doelgroep in beweging willen krijgen. Op die manier benutten we ook veel verloren ruimte.”

Van Leuven naar de wereld

Wat begon in Leuven is uitgegroeid tot een internationaal succes. “In Leuven hebben ze inmiddels 25 beweegbanken, en ze noemen dat een beweeglint. Ons ultieme doel is om tegen 2040 zulke beweeglinten wereldwijd te realiseren,” zegt Miel ambitieus.

Een toekomst vol beweging

Het werk van Miel en IPitup toont aan dat innovatie, digitalisering en maatschappelijke impact hand in hand kunnen gaan. Terwijl we ons gesprek afsluiten, besluit Miel met een opmerking die de essentie van hun missie perfect samenvat: “Met zijn allen bewegen we eigenlijk veel te weinig. Wij willen daar verandering in brengen, voor een gezondere toekomst.”

Ontdek meer inspirerende verhalen

Zorg krijgen via een videocall bij Doktr

In een tijd waarin digitale oplossingen steeds prominenter worden, kijken we naar een bedrijf dat vooroploopt in de transformatie van de gezondheidszorg: Doktr. We spraken met Jan Van Wijnendaele, Managing Director van Doktr en Jan Van Acoleyen, HR manager bij Proximus, om meer te leren over hun innovatieve aanpak en de rol van videoconsultaties in de moderne gezondheidszorg.

Optimalisatie van zorglogistiek in het Jessa Ziekenhuis

Kan AI een oplossing bieden voor het inventariseren van zorgmateriaal? Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt denkt van wel. We spraken met verschillende betrokkenen om te ontdekken hoe artificiële intelligentie een rol speelt in de zorglogistiek van het operatiekwartier.

Valpreventie met de AI lampen van Nobi

In de zoektocht naar effectieve manieren om de zorg voor ouderen te verbeteren, speelt technologie een steeds grotere rol. Een opvallend voorbeeld hiervan is Nobi Smart Lamps, een innovatie die niet alleen bijdraagt aan valpreventie, maar ook het zorgpersoneel ontlast. In een recent gesprek met Stijn Verrept, CTO van Nobi, en Dirk Vroonen, directeur van Woonzorgcentrum Gerkenberg, kregen we inzicht in hoe deze slimme lampen werken en wat hun impact is op de ouderenzorg.