Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Bij ons komt de klant altijd als winnaar uit de bus

Bij ons komt de klant altijd als winnaar uit de bus

  • 01/08/2024

Welkom bij Autocars Van Aerschot in Scherpenheuvel, een warm familiebedrijf dat – letterlijk en figuurlijk – al heel wat kilometers op de teller heeft. Van meerdaagse reizen tot leerlingenvervoer: elke dag opnieuw kruipen de chauffeurs van Autocars Van Aerschot met plezier achter het stuur om hun passagiers veilig en comfortabel te vervoeren. Medezaakvoerder Katty Van Welde is trots op haar team!

Het verhaal van Autocars Van Aerschot start in 1956, als Louis Van Aerschot – de grootvader van Katty – enkele autobussen aankoopt om werkliedenvervoer te organiseren. De jaren erna bouwen zijn echtgenote en hijzelf de firma en bijbehorende vloot verder uit. “In 1974 stapten mijn ouders – Sonja Van Aerschot en André Van Welde – mee in de zaak”, blikt Katty terug. Mee onder hun impuls werden de activiteiten uitgebreid met leerlingenvervoer, taxidiensten bij huwelijken en binnen- en buitenlandse reizen.” Als derde generatie komen Katty en haar echtgenoot Peter Jonckers in 1994 mee aan boord van het familiebedrijf.

“De voorbije jaren hebben we de tak toerismevervoer verder uitgebouwd, een kwalificatie behaald om geregelde lijndiensten uit te voeren en onze vloot opgeschaald naar 35 voertuigen.”

Vier generaties op de werkvloer  

De samenwerking tussen drie generaties loopt gesmeerd. “We hebben elk een duidelijk afgebakend takenpakket ”,
aldus Katty. “Samenwerken als familie heeft heel wat voordelen. Omdat we elkaar door en door kennen, kunnen we snel beslissingen nemen. We waken er echter wel over dat werk en privé goed gescheiden blijven, zodat lastige werkdossiers niet op de keukentafel belanden.” 

Vandaag loopt ook dochter Merel zich warm om het familiebedrijf mee te runnen. “Naast bureauwerk rijdt ze af en toe zelf met de bus. Dat extra paar handen is meer dan welkom”, zegt Katty trots. “Op termijn wil we trouwens werk maken van een familiecharter, om binnen onze familie duidelijke afspraken over onder meer het bestuur, de algemene leiding en tewerkstelling op papier te zetten. Wellicht kan Voka ons hier goed in begeleiden. Net zoals het Plato-traject me al heel waardevolle nieuwe inzichten en netwerkcontacten heeft opgeleverd.” 

Op zoek naar gedreven chauffeurs

Samen met een veertigtal eigen chauffeurs, een extra kantoormedewerker en een technicus is het voor de familie dagelijks alle hens aan dek om alle geplande busritten en -reizen vlot in te plannen en af te werken. Katty: “Groepsvervoer is en blijft een ideale manier om mensen op een economische én milieuverantwoordelijke
manier te vervoeren. Of het nu gaat om een uitgelaten bende schoolkinderen of een enthousiaste groep toeristen op weg naar de zon: onze chauffeurs zitten dagelijks letterlijk in de driver’s seat om iedereen veilig en vlot op hun bestemming te krijgen. Na een moeilijke coronaperiode staat onze sector er opnieuw, en dus moeten we vol aan de bak om talentvolle chauffeurs en andere medewerkers te vinden.

Wij koesteren onze warme familiale waarden en lokale aanpak. 

Flexi-jobsysteem als hefboom  

Als ondervoorzitter Bijzonder Geregeld Ver voer van het FBAA, de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers, heeft Katty mee gelobbyd om het populaire flexi-jobsysteem uit te breiden naar de sector van het bezoldigd collectief personenvervoer. “De flexi-jobregeling kan een oplossing zijn voor het chauffeurstekort voor onder meer het leerlingenvervoer voor buitengewoon onderwijs”, geeft Katty aan. “Deze formule is een win-win voor alle betrokken partijen. Binnenkort maken we er ook gebruik van, van zodra alle administratieve verplichtingen duidelijk zijn.” Ook een intensieve samenwerking met de VDAB brengt soelaas om nieuwe chauffeurs te vinden. Katty: “Als je weet dat de prijs voor een rijbewijs in onze sector kan oplopen tot drieduizend euro, zijn de buschauffeuropleidingen van de VDAB een zeer belangrijk kanaal om de instroom van nieuwe medewerkers te optimaliseren.” 

Ambassadeurs aan het stuur 

Bij het aanwerven van nieuw talent vallen de warme familiale bedrijfswaarden en de lokale aanpak erg in de smaak bij kandidaten. “Omdat Autocars Van Aerschot veel regionaal vervoer doet, hebben we een nauwe band opgebouwd met onze klanten. Daarom zijn we voortdurend op zoek naar buschauffeurs die een echte ambassadeur voor onze sector willen zijn. En zo komen onze klanten – van leerlingen tot reizende senioren – telkens opnieuw als winnaar uit de bus.” 

Proximus
imu -vzw - groep maatwerk