Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Bénédicte Haven Voka-ambassadeur Hechtel-Eksel

Bénédicte Haven Voka-ambassadeur Hechtel-Eksel

  • 27/08/2024

Voka-ambassadeur in de kijker is deze keer Bénédicte Haven. Zij begeleidt startende ondernemers, van ondernemersidee tot business. In haar gemeente Hechtel-Eksel beoogt ze als ambassadeur ook de rol van bruggenbouwer op te nemen.

Bénédicte Haven 

● Leeftijd: 56 jaar
● Aantal jaren zaakvoerder: 14
● Levensmotto? 
“Durf te ondernemen!”

 

Met een achtergrond in sport en een diploma rechten op zak schoot de carrière van Bénédicte uit de startblokken in de advocatuur. Enkele jaren later volgde een overstap naar het Leuvense onderzoeksinstituut imec. Daar bouwde ze samen met een toegewijd team de werking rond spin-offs uit.

Van idee tot business
Vanuit die ervaring startte Bénédicte in 2010 haar eigen kantoor Leagle. “Onze missie is om ambitieuze ondernemers te helpen bij het vermarkten van een idee. We begeleiden hen bij alle stappen van het ondernemen. En dat in alle groeifasen: van start-up naar scale-up tot mature onderneming.”

Als voormalige hordeloper weet Bénédicte als geen ander welke hindernissen ondernemers onderweg tegenkomen. “Start-ups hebben een idee en willen dat via een korte sprint naar de markt brengen. Ondernemen is echter een complex proces dat tijd en geld kost. Geen sprint maar eerder een marathon, waarbij ondersteuning van experten cruciaal is. Wij denken met hen mee, constructief maar met een kritische blik. Ons devies is altijd: eerst stappen en dan pas lopen.”

Helikopterzicht
Vandaag werkt Bénédicte ook voor bedrijven met al heel wat meer kilometers op de teller. Vaak in een partnership met andere experten, zoals het advieskantoor Van Havermaet. “Start-ups moeten alles tegelijk doen: hun businessidee ontwikkelen, geld ophalen en een netwerk uitbouwen. Ook scale-ups hebben specifieke uitdagingen. Zij moeten blijven innoveren, groeien en ondertussen hun personeel aan boord houden. Dankzij onze helikopterblik kunnen wij hen 360°-advies verstrekken. We zien de mogelijke wegen en duiden de juiste richting aan. Door het pad dat we samen afleggen, evolueren we gaandeweg van adviseur naar vertrouwenspersoon. Elke ondernemer én onderneming heeft een specifiek DNA, waar we maar al te graag in meegroeien.”

Brugfiguur
Ook in haar eigen gemeente is Bénédicte actief rond ondernemerschap. Als Voka-ambassadeur voor Hechtel-Eksel tracht ze een brugfiguur te zijn. “Hechtel-Eksel bruist van ondernemerschap en heeft een duidelijke visie. Ons gezamenlijke doel is om de regio economisch verder op de kaart te zetten. Er zijn veel troeven, het is van belang dat die omgezet worden in de versterking van de welvaart. De ligging tussen Hasselt en Eindhoven is ideaal, maar de ontsluiting is nog steeds een pijnpunt. Gelukkig werd recent beslist over de financiering van de Noord-Zuidverbinding. Tegelijk is er ook nood aan meer of uitgebreide lokale bedrijvenzones.”

“De erkenning als Nationaal Park geeft daarnaast aan de gemeente de mogelijkheid om verder in te zetten op natuur en toerisme, maar ook onderzoek en opleiding. 
Vanuit mijn rol als ambassadeur trek ik mee aan de kar om de (economische) meerwaarde van dit project te realiseren. Dat is misschien wel de rode draad in mijn leven. Of het nu het lopen in mijn vrije tijd is, professioneel of binnen mijn ambassadeurschap, alles moet tot een resultaat leiden en impact stimuleren, creëren of versterken. Daarin ben ik heel gedreven en zo ondersteun ik ook andere ondernemers.” 

Contactpersoon

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie