Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Bank Degroof Petercam 1871-2021

  • 01/06/2021

In 1871 besloot de jonge Franz Philipsson zijn eigen bank in Brussel op te richten. Vandaag is die bank uitgegroeid tot een groep van meer dan 1 400 professionals in België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, 
Nederland, Duitsland, Italië en Hongkong. En na 150 jaar is Bank Degroof Petercam nog steeds springlevend. 
Een gesprek met Nele Stevens en Patrick Leysen.

 NeleStevens PatrickLeysen

Nele Stevens, Head of Private Banking Kempen: "Onze onderneming heeft in het verleden mee de bakens uitgezet van de huidige economie en samenleving. Dat blijven we ook in de toekomst doen."

Patrick Leysen, Private Banker: "150 jaar Degroof Petercam is een eerbetoon aan de pioniersgeest die generatie na generatie voor vernieuwing heeft gezorgd."

 

In 2021 bestaat Degroof Petercam 150 jaar. Hoe is het bedrijf ontstaan? Nele Stevens, Head of Private Banking Kempen: “De oorsprong van Degroof Petercam gaat terug tot 1871 toen de jonge Franz Philippson besloot om in Brussel zijn eigen bank op te richten: Bank Philippson. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vertrouwde hij de leiding toe aan Jean Degroof, een van zijn vennoten. Na de oorlog zou de bank haar activiteiten onder de naam ‘Bank Degroof’ blijven voortzetten. Bijna een eeuw later, in 1968, werd in Brussel de beursvennootschap Petercam boven de doopvont gehouden na een fusie tussen de effectenmakelaars Peterbroeck en Van Campenhout, van wie de oorsprong zelf teruggaat tot respectievelijk 1919 en 1927.” 
Patrick Leysen, Private Banker: “In 2015 werd dan de fusie aangekondigd tussen beurshuis Petercam en Bank Degroof die uitmondde in de groep zoals we die vandaag kennen. Met die fusie ontstond in één klap de grootste onafhankelijke speler in private banking, institutioneel beheer en corporate finance op de Belgische markt.”

De visionaire leiders van Bank Degroof en Petercam zorgden voor de professionalisering van het beroep van makelaar, de heropleving van de beurs in de jaren tachtig én ze stonden aan de wieg van de BEL20. Zit dat ondernemerschap in het DNA van het bedrijf? Patrick: “Behalve een trotse terugblik op de rijke geschiedenis van de onderneming is de viering van 150 jaar Degroof Petercam ook een eerbetoon aan de pioniersgeest die generatie na generatie voor vernieuwing heeft gezorgd: modernisering van de Private Banking-activiteiten, oprichting van de eerste beleggingsfondsen en schatkistcertificaten, beheer van pensioenfondsen voor rekening van derden, oprichting van de BEL20 enzovoort.

 DP

Jean Peterbroek heeft de BEL20 gecreëerd als CEO van de Brusselse Beurs

Nele: “Dankzij die ondernemingsgeest en onze vooraanstaande positie in het Belgische economische landschap zijn we na 150 jaar nog steeds springlevend. Dat vind ik het mooiste bewijs van de langetermijnrelatie waarnaar dit huis van vertrouwen streeft. We maken onze cliënten bewust van toekomstige uitdagingen en zetten innovatieve ideeën om in concrete acties. Onze onderneming heeft in het verleden mee de bakens uitgezet van de huidige economie en samenleving. Ook in de toekomst zullen wij blijven innoveren en de lat van onze dienstverlening steeds hoger leggen. Onze opdracht? Als financiële partner aan de zijde staan van private en institutionele cliënten en in alle omstandigheden hun belangen met hart en ziel verdedigen.”

Op welk moment besloten jullie de stap naar het buitenland te zetten?
Patrick: “Zowel Bank Degroof als Petercam zijn altijd vooruitziend geweest. De beslissing om actief te zijn in Luxemburg en Zwitserland, en later in Frankrijk werd genomen met het oog op een nog betere bediening en begeleiding van private cliënten. Voor de internationale uitbreiding van de activiteiten van de fondsendistributie opende de groep bijkantoren in Italië, Spanje, Nederland, Duitsland en onlangs in Hongkong.”

In welke mate verschilt de core business vandaag van die van vroeger?
Patrick: “Al generaties lang zijn wij een bank voor particulieren, ondernemers, families en familiebedrijven. Hoewel private banking en investment banking nog steeds de historische kern vormen van ons metier, zijn daar geleidelijk andere activiteiten bijgekomen zoals het beleggings- en pensioenfondsenbeheer voor institutionele cliënten en de internationale fondsendistributie. En daarnaast Asset Services dat instaat voor de administratieve taken van het fondsenbeheer. Mettertijd werden tal van aanvullende diensten toegevoegd aan exclusieve nichediensten benadering. Voorbeelden hiervan zijn onze juridische, fiscale en financiële diensten gericht op vermogensstructurering en -overdracht, Lombardkredieten, private equity, het beheer van aandelenopties en de adviesdienst voor kunst.” Nele: “Onze unieke positie hebben we te danken aan ons geïntegreerde model dat zowel private als professionele cliënten voorziet van een waaier aan complementaire vermogensdiensten. Nog steeds onderscheiden we ons met die multidisciplinaire aanpak van andere financiële instellingen. Het vermogen dat cliënten ons toevertrouwen (alle activa samen: in beheer, in administratie en in bewaring) is goed voor een totaalbedrag van 75 miljard euro.”

De Belgische roots zorgen er ook voor dat ons beslissingscentrum stevig verankerd is in België. In onze sector is dat stilaan een zeldzaamheid."

De onderneming is vandaag nog steeds in handen van familiale aandeelhouders. Vertaalt zich dat ook naar de bedrijfscultuur? Nele: “Onze onafhankelijkheid is een belangrijke troef. De groep is in handen van familiale aandeelhouders die op lange termijn een stabiele dienstverlening garanderen. Die berust op twee pijlers: ons engagement voor collectieve, verantwoorde welvaart en deskundige begeleiding door onze experts. Voortbouwend op de waarden en de toekomstgerichte visie van onze voorgangers, reiken we onze cliënten op die manier de beste opportuniteiten aan.”

Patrick: “Het management neemt zijn beslissingen al decennialang als een goede huisvader. Die voorzichtige aanpak is ingegeven door onze aandeelhouders en vertaalt zich vandaag in een uitstekende kernkapitaalratio. Degroof Petercam is een uitermate gezond bedrijf dat tot de degelijkste financiële ondernemingen van Europa behoort.” Nele: “De Belgische roots zorgen er ook voor dat ons beslissingscentrum stevig verankerd is in België. In onze sector is dat stilaan een zeldzaamheid.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Nele: “Allereerst willen wij onze organisatie eenvoudiger, wendbaarder en nog klantgerichter maken, op alle niveaus. Via diverse commerciële en digitale initiatieven zetten we daarnaast in op een nog nauwer contact met onze cliënten. De komst van performantere computersystemen zal voorts onze operationele slagkracht gevoelig versterken. Nieuwe technologische infrastructuur en een nieuw centraal bankensysteem staan momenteel al in de steigers. Ten slotte blijven wij als duurzame bankier bouwen aan welvaart voor iedereen: precies 20 jaar geleden startten we ons traject richting duurzaam en verantwoord beleggen en sinds 2011 integreren we proactief ESG-criteria (ecologie, sociale aspecten en goed bestuur). Die proactieve aanpak wordt almaar belangrijker in onze beleggingen. Kortom, wij blijven in beweging. Of er nog vele uitdagingen op ons zullen afkomen? Allicht, maar in ons metier is dat gewoon business as usual.”

Contactpersoon

Kristel Goffin

Communicatiemanager

Artikel uit publicatie