Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 10/01/2023

Wat Plato zo uniek maakt? Dat zijn ongetwijfeld de Plato-peters en -meters! Stuk voor stuk gepassioneerde professionals met een sterke expertise in hun vakgebied die het ook met veel enthousiasme willen delen. Dat werd nog maar eens bewezen tijdens het afgelopen peter- en meterschapsoverleg in het gloednieuw, klimaatneutraal gebouw KEMPUS van Groep Van Roey. 

Meer dan 33 jaar. Zo lang is het Plato-traject al actief. Al 33 jaar lang worden ondernemers in de regio Mechelen-Kempen ondersteund in hun groei, geïnspireerd door straffe mede-ondernemers, en gepusht om limieten te overstijgen. Elien en Maarten, de Plato-coördinatoren van regio Kempen en regio Mechelen, openen het peter- en meterschapsoverleg met een knaller van een cijfer. Het overleg vandaag staat voor onze meters en peters in het teken van ervaringen delen: hoe kunnen ze best hun Platonisten steunen in hun verhaal? Hoe kunnen ze hun netwerk nog beter inzetten? Hoe kunnen ze de leden nog meer kansen bieden om hun doelen te halen. Geen ‘kort door de bocht’-antwoorden. Wel duidelijke, onderbouwde adviezen van professionals.

elien vingerhoets plato coordinator
Spreker Truus en Voka-coördinator Elien.

 

Interactiviteit met een twist

Elien en Maarten laten er geen gras over groeien. “Welke Plato-sessie was in jullie traject de meest succesvolle sessie?”, vragen ze met veel nieuwsgierigheid. Lang moeten ze niet wachten op een antwoord. “De presentatietechnieken gebracht door Jeroen en Truus”, zegt Paul Bevers, zaakvoerder van Snuffelland/ Spoor 29 en begeleider van het Platotraject Next Gen. “Optimaliseren van de lonen van de werkgever”, pikt Natacha Van Den Langenbergh, kantoordirecteur SME bij SD Worx en begeleider van het Plato-traject mature bedrijven, in. “De spreker was een accountant en het lijkt een saai onderwerp”, zegt Natacha, “maar de workshop was enorm interactief. Toen Plato-peter Stef Mannaerts zijn kennis en expertise over beleggen kwam delen, wou aan het einde van zijn presentatie niemand vertrekken. We moesten ze bijna buiten zetten. Mijn Platonisten lieten geen vraag liggen voor onze experten. Geweldig om te zien!”

“Mijn beste sessie was de open sessie zonder specifiek onderwerp”, zegt Tom Zajtmann, partner bij CROWE SPARK en begeleider van het Plato-traject Jong Ondernemerschap in Mechelen. “Ik vroeg onze Platonisten tegen de volgende sessie te noteren waar ze in hun onderneming nog tegenaan lopen en wat ze graag opgelost zien. Hier hebben we dan een roddelsessie van gemaakt volgens de techniek What?, so what? en now what?. De Platonist legde zijn/haar probleem uit (what?) en nadien mochten de deelnemers vragen stellen zodat ze duidelijk mee waren (so what?). Vervolgens draaide de Platonist zijn stoel om zodat hij met de rug naar de groep zat en mocht hij/zij enkel nog luisteren. De groep ging roddelen achter zijn/haar rug over het probleem en eventuele oplossingen (now what?). Hier kwamen onverwachts enorm veel oplossingen uit waar de groep zelf van achterover viel”, vertelt Tom.

Tom Zajtman
Tom Zajtmann, partner bij CROWE SPARK en begeleider van het Plato-traject Jong Ondernemerschap in Mechelen

 

Hugo Geuens, HR-verantwoordelijke bij Sopraco en begeleider van het Platotraject Leiderschap, vertelt dat één van zijn Platonisten dringend een knoop moest doorhakken. “Hij wist niet welke kant hij moest opgaan en vroeg advies aan de groep. Uiteindelijk heeft hij dankzij feedback van de andere ondernemers een keuze gemaakt die succesvol bleek te zijn”, legt Hugo uit. Dat toont het uitzonderlijke vertrouwen dat de Platonisten hebben in elkaar.

 

Plato petermeterschap
Alle Plato- peters en -meters van Voka Mechelen Kempen.

Wat maakt of kraakt een sessie?

One-way communication is al lang passé. Interactiviteit is key. Daar zijn alle meters en peters het unaniem over eens. Net zoals dat er in elke sessie gewerkt moet worden naar een duidelijk doel. Dat doet onze groep experts door in het begin van de sessie hun leden op post-its te laten noteren waar ze tegen het einde van de sessie een antwoord op willen hebben. “Onze Platonisten zijn drukbezette ondernemers. We willen ervoor zorgen dat hun tijd goed gespendeerd is en dat ze met waardevolle informatie en nieuwe inzichten naar huis gaan”, vertelt een Plato-peter. “Zo vragen we bijvoorbeeld om voor bepaalde sessies op voorhand concrete informatie door te sturen. Denk aan offertes, bedrijfsplannen, marketingstrategieën, ...”

“Good news, bad news”, pikt een Platometer in. “Geef je leden de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen op een eerlijke en transparante manier door goed nieuws en slecht nieuws met elkaar te delen. Dat creëert een hechte groep die bij elkaar hulp zoekt en vindt. We merken nu zelfs dat onze leden buiten de sessies om elkaar bellen voor advies en hulp. En dat is waardevol!”

Plato peter

 

15 peters en meters, 1 doel

De vragen vliegen over de tafels left right and center over hoe ze hun Plato-sessies inhoudelijk kunnen versterken. Maar ook hoe ze hun leden, met elk hun specifieke noden, wensen en verwachtingen tevreden kunnen houden en kunnen blijven boeien. “Soms heb ik sessies waar alles vanzelf loopt alsof ik er zelfs niet ben,” vertelt een Plato-meter, “en op andere momenten heb ik sessies waar ik alles uit moet sleuren.” Elke sessie is anders en vraagt een andere aanpak. De vibe van dit overleg? Open en transparant ervaringen delen op een gemoedelijke maar gepassioneerde manier. Het is duidelijk dat onze Platopeters en -meters allemaal hetzelfde doel hebben: hun Platonisten doen groeien. Bij elk verhaal dat werd gedeeld, bewogen de pennen gretig op hun notitieblokken. Nog betere workshops aanbieden, was voor ieder van hen hét doel. Met nog meer waardevolle input. En een nog beter resultaat. 

Heb je interesse om Plato-peter of -meter te worden?

Aarzel dan niet om contact op te nemen met Maarten Pino (Mechelen) of Elien Vingerhoets (Kempen).

Maarten Pino

Plato coördinator

Full bio of Maarten Pino

Elien Vingerhoets

Plato coördinator & adviseur familiebedrijven

Full bio of Elien Vingerhoets

Artikel uit publicatie