Overslaan en naar de inhoud gaan
  • En de Prijs Ondernemen 2024 gaat naar….. Afval Alternatief!

En de Prijs Ondernemen 2024 gaat naar….. Afval Alternatief!

  • 02/10/2024

400 ondernemers tekenden present op de live uitreiking van de Prijs Ondernemen in De Warande in Turnhout. Een maandenlange campagne die meer dan 6.000 publieksstemmen opleverde, ging eraan vooraf.

De negen kandidaten waren aan elkaar gewaagd. De jury kende de prijs toe aan een bedrijf dat bij zijn start in 2012 één vrachtwagen en één chauffeur had. Twee selfmade ondernemers wisten het bedrijf van nul op te bouwen tot wat het nu is. “Dit is een mooie erkenning voor onze mensen en een boost om er de komende jaren tegenaan te gaan”, zeggen zaakvoerders Jo Smolders en Aart van Oekelen. Ook Gudrun Group, de Coöperatie Hoogstraten en jonge ondernemer Kristoffer Van Saet zijn op het gala in de prijzen gevallen.

De sfeer zat er in De Warande in Turnhout meteen in, dankzij Lights in Motion, dat met feeërieke lichtacts de spanning naar de finale opbouwde. Gastvrouw en VRT-nieuwsanker Hanne Decoutere praatte het geheel professioneel aan elkaar. Kersvers voorzitter Claudia De Moor en gedelegeerd bestuurder Tom Laveren lichtten een tipje van de sluier op over de federale en Vlaamse onderhandelingen en blikten vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen. “Voka Mechelen-Kempen heeft de afgelopen maanden de stem van de ondernemer luid laten horen met een groo schalige verkiezingscampagne. 800 ondernemers lieten hun stem horen in de grootste politieke ondernemersenquête uit de regio. De ondernemers zetten met stip op nummer 1 het aantrekken van 62.000 nieuwe arbeidskrachten. Dat is een signaal dat niet genegeerd kan worden. We nemen dat resultaat mee naar de onderhandelingen na 13 oktober.”

De Prijs Ondernemen

Hoofddoel van de avond was het uitreiken van de Prijs Ondernemen, die naar Afval Alternatief ging. Uit het juryverslag: “Jo en Aart zijn echte ondernemers. Ze hebben hun zaak vanaf nul opgebouwd en zorgen nu met 110 medewerkers voor veel tewerkstelling in gans Vlaanderen. Sinds de start groeit het bedrijf pijlsnel. En dat is niet evident in een sector gedomineerd door twee grote spelers. Ze zijn in die markt van grote spelers een uitdager. Toch kunnen ze hun mooie groeicijfers doorzetten. Daarnaast is Afval Alternatief ook een warm bedrijf. Met veel zorg voor werknemers, aandacht voor opleiding en welzijn. Ze slagen erin om hun eigen winnaarsmentaliteit door te vertalen naar de ganse organisatie. Tot slot zijn ze innovatief in een traditionele sector. Wat opvalt, is de sterke betrokkenheid van klanten en medewerkers bij het zoeken naar mogelijke innovaties en hun focus op duurzaamheid en circulariteit.”

Prijs Duurzaam Ondernemen

De prijs Duurzaam Ondernemen ging naar Coöperatie Hoogstraten. “Ze zijn er onder meer in geslaagd om, in nauwe samenwerking met onde zoekscentra, een hefboom te creëren voor innovatie. Voor leveranciers, klanten en consumenten”, liet de jury weten. De andere twee genom neerden waren A-kwadraat en Willemen Groep. De bedrijven worden geselecteerd uit alle deelnemers aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Prijs Innovatief Ondernemen

Een bedrijf dat ook zeer veel indruk maakte op de jury was chocoladeproducent Gudrun Group. Zij winnen de Prijs Innovatief Ondernemen. Met hun pralines en truffels - vooral in private label - zitten ze voornamelijk in de buitenlandse markt. Zoals in Amerika, Engeland, Japan en Canada. Daarmee zetten ze Lier internationaal op de kaart. “In al onze innovaties betrekken we het ganse team, maar ook onze leveranciers en onze partners”, zegt Sofie De Lathouwer. “Het is fantastisch dat chocolade nog eens in de prijzen valt.” Gudrun Group is een bedrijf met een traditioneel product en al heel wat jaren op de teller. Toch slaagt het bedrijf erin zijn processen te vernieuwen en nieuwe producten op de markt te zetten die een jong publiek aanspreken. Daarmee zetten ze LIer internationaal op de kaart.

Prijs Jonge Ondernemer

Voor het eerst in de 37-jarige geschiedenis van de Prijs Ondernemen werd er een Prijs Jonge Ondernemer uitgereikt. Met vier genomineerden: Nele Maris van Graszodenservice Dirk Maris, Christoph Pauwels van Fresh & Saucy Foods, Lode Snackaert van VR Base en Kristoffer Van Saet van Van Saet Security. De primeur was voor Kristoffer. Uit handen van twee astronauten van Jong Voka - Lukas De Backer (Reuzegoed) en Marijn Buijs (Chansaards) - ontving hij fier zijn award. “Ondernemen doe je niet alleen”, vertelde Kristoffer Van Saet. “Ik draag de prijs op aan het team maar ook aan mijn broer Mathias. We doen dit samen als ondernemer, als vennoot en als vrienden – dat is niet altijd evident, maar wij slagen er wel in om het te doen werken.”

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie