De Waalse werkgevers volgen het Vlaamse voorbeeld en brengen de Kamers van Koophandel en de belangenorganisatie van de Waalse ondernemingen dichter bij elkaar. Voortaan komen ze samen naar buiten onder de nieuwe naam AKT for Wallonia. Wij vragen aan Pierre Mottet – de voorzitter van AKT – en aan Philippe Barras van de Waalse Kamers van Koophandel hoe de vork aan de steel zit.
Waarvoor staat de naam AKT for Wallonia?
Pierre Mottet: “AKT is de naam voor de alliantie tussen Union Wallonne des Entreprises en de vijf Waalse Kamers van Koophandel en Industrie. We willen een dynamische gemeenschap tot stand brengen voor alle Waalse ondernemingen. De nieuwe naam symboliseert wat we delen: actie. Met AKT brengen we de lokale verankering samen met brede regionale slagkracht om duidelijker de stem van de ondernemers te laten klinken.”
Is AKT for Wallonia ook goed voor Vlaamse bedrijven?
Philippe Barras: “AKT for Wallonia zal een gunstig effect hebben voor elke onderneming in België. Wallonië is immers de belangrijkste afzetmarkt
voor Vlaamse bedrijven. AKT wordt een sterke Waalse werkgeversorganisatie die het oor heeft van de politieke wereld en er mee voor zal zorgen dat het ondernemingsklimaat in Wallonië verbetert.”
Mottet: “We doen zelf wat we van anderen verlangen: onze troeven bundelen eerder dan energie te verspillen.”
Is 1 + 1 meer dan 2?
Barras: “UWE heeft – ten onrechte – het imago van een organisatie die vooral grote ondernemingen vertegenwoordigt. De Kamers van Koophandel bieden toegang tot de kmo-wereld en hebben vooral veel lokale terreinkennis. Die nabijheid is cruciaal om de diverse lokale socio-economische realiteiten goed in kaart te hebben. Samen kunnen we inspelen op de noden die leven bij alle types van ondernemers. “
Mottet: “Wij zijn er om ondernemingen bij te staan op elke etappe van hun tocht, of het nu gaat om advies- en dienstverlening, belangenbehart ging op het publieke en politieke forum of om netwerkopportuniteiten en kansen tot samenwerking aan te reiken. We zijn ervan overtuigd dat wanneer ondernemingen innoveren en kunnen groeien, de hele samenleving erop vooruitgaat.”
Heeft u de mosterd voor deze nieuwe samenwerking bij Voka gehaald?
Barras: “Voka heeft reeds in 2004 een alliantiemodel opgezet tussen de Kamers en het toenmalige VEV. Voka heeft ons zeker geïnspireerd en ook bijgestaan in de uitwerking van de alliantie. Rond de certificering van duurzaamheidsinspanningen brengen we een label uit dat is geïnspireerd door het VCDO-verhaal van Voka.”
Waar ziet u Wallonië over vijf jaar?
Mottet: “In het regeerakkoord van de nieuwe Waalse regering worden ondernemingen en hun medewerkers genoemd als trekkers van de Waalse transformatie. Als het regeerakkoord straks ook leidt tot concrete verandering, dan hoop ik dat Wallonië binnen vijf jaar zijn eigen lot in handen heeft genomen en daarbij alle talenten zal inzetten. Het zal een Wallonië zijn dat werk heeft gemaakt van een versterkt economisch en industrieel weefsel en daarbij ondernemingen heeft ondersteund om te kunnen versnellen in de transitie. Het zal een Wallonië zijn met een efficiënt ove heidsapparaat, met eenvoudige procedures en structuren en met een begroting die onder controle is gebracht. We zijn vandaag al volop bezig om die visie mee te helpen realiseren.”