
“Als Limburg zijn welvaart wil behouden, moet zijn toegevoegde waarde tegen 2030 met een kwart stijgen, tot 40 miljard euro.” Dat zegt Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging van Voka - KvK Limburg. “De nieuwe gemeentebesturen moeten van lokale economie en industrie een topprioriteit maken.” (Bron: HBVL)
In 31 van de 38 Limburgse steden en gemeenten worden deze week de nieuwe gemeentebesturen geïnstalleerd. In drie gemeenten (Alken, Sint-Truiden en Maaseik) gebeurt dit nog niet omdat er daar klachten lopen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. In de vier nieuwe fusiegemeenten Hasselt-Kortessem, Tongeren-Borgloon, Bilzen-Hoeselt en Tessenderlo-Ham gebeurt de installatie op 2 januari 2025.
Voka - KvK Limburg heeft haar huiswerk voor de nieuwe besturen klaar. “Om onze welvaartsstaat te kunnen behouden, moeten we een economische groei van minstens 2 procent realiseren. Rekening houdend met een gemiddelde inflatie van 2 procent per jaar betekent dit dat Limburg zijn toegevoegde waarde (meerwaarde op diensten en producten, red) tegen het einde van de legislatuur in 2030 met een kwart moet optrekken, van 31 naar 40 miljard euro”, zegt directeur Belangenbehartiging Jonas De Raeve.
Hasselt, Genk en Sint-Truiden
In vergelijking met de vier andere Vlaamse provincies is de bruto toegevoegde waarde in Limburg het laagst. “Het verschil met de voorlaatste, West-Vlaanderen, bedroeg in 2022 meer dan 19 miljard euro. Antwerpen realiseert het driedubbele van de toegevoegde waarde van Limburg”, weet De Raeve. “Bovendien was de economische groei in Limburg de afgelopen vijf jaar lager dan het Vlaamse gemiddelde. Ook de arbeidsproductiviteit (toegevoegde waarde per werknemer, red) ligt in Limburg 16 procent lager dan het Vlaamse gemiddelde. En dat verschil neemt zelfs toe.”
Het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur heeft berekend dat Hasselt met 5,39 miljard euro in 2022 de hoogste toegevoegde waarde van Limburg realiseerde. Genk staat met 3,53 miljard euro op twee en Sint-Truiden met 1,75 miljard euro op drie. “Een derde van de Limburgse toegevoegde waarde wordt in deze drie gemeenten gerealiseerd”, weet De Raeve.
Tessenderlo-Ham bekleedt met 1,37 miljard euro toegevoegde waarde plaats vier. Dan volgen Beringen (1,36 miljard), Tongeren-Borgloon (1,32 miljard), Pelt (1,19 miljard) en Lommel (1,17 miljard). Heusden-Zolder (1,15 miljard) en Bilzen-Hoeselt (1,03 miljard euro) vervolledigen de Limburgse top tien. “Deze tien gemeenten realiseren samen 60 procent van de toegevoegde waarde van heel Limburg”, aldus De Raeve. “De tien gemeenten met de minste toegevoegde waarde realiseren nog geen 5 procent van de Limburgse economie.”
Ondernemersvriendelijk
Om de toegevoegde waarde van deze provincie op te krikken, vraagt Voka Limburg de nieuwe lokale besturen in te zetten op de industrie. Die is in Limburg goed voor 50.000 van de 300.000 jobs. Genk (7.127), Tessenderlo-Ham (3.649), Hasselt (3.404) en Lommel (3.132) spanden in 2022 de kroon. “We moeten een tandje bijsteken, want het aantal jobs in de industrie daalt jaar na jaar”, zegt De Raeve. “De nieuwe lokale besturen kunnen hier mee het verschil maken, want economie en industrie ondersteunen begint lokaal. Voor de nieuwe beleidsploegen moet dit de volgende zes jaar de topprioriteit zijn.”
Volgens De Raeve hebben lokale besturen wel degelijk instrumenten in handen om een ondernemersvriendelijk klimaat te scheppen. “Ze zijn het eerste beleidsniveau dat zich moet uitspreken over vergunningen. Met bedrijfsbelastingen hebben ze ook fiscale sleutels in handen. Wat het arbeidsmarktbeleid betreft, kunnen ook zij een rol spelen. Lokale besturen staan - al dan niet via het OCMW - het dichtst bij hun bevolking. In samenwerking met de VDAB kunnen ze een cruciale rol spelen in de activering van werklozen en langdurig zieken”, meent De Raeve.
Voka - KvK Limburg gaat de komende maanden, samen met haar Voka-Ambassadeurs, op bezoek bij de lokale besturen om inhoudelijke suggesties te doen.