Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 23/08/2024

De gemiddelde schuld in Limburg bedraagt 1.133,15 euro per inwoner. Dat is lager dan het Vlaamse gemiddelde, al zijn er op gemeenteniveau toch enkele belangrijke verschillen. Dat blijkt uit een analyse van de financiële situatie van de Limburgse gemeentebesturen die Voka – KvK Limburg heeft gemaakt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. De schuldenlast toont ons belangrijke signalen die we niet mogen negeren, en benadrukken zo de noodzaak voor een toekomstgericht en efficiënt beleid. “Het is van essentieel belang dat steden en gemeenten zich concentreren op hun kerntaken en deze zo efficiënt mogelijk uitvoeren”, vertelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. Na de lancering van de 42 lokale memoranda presenteert Voka – KvK Limburg ook het gloednieuwe Vlaamse lokaal memorandum voor de gemeente-en provincieraadsverkiezingen van 13 oktober.
 

De analyse van Voka – KvK Limburg baseert zich op de meest recente cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Deze werpen een alarmerend licht op de schuldenlast in de provincie en benadrukken de noodzaak voor een toekomstgericht en efficiënt beleid. ​

Zo bedraagt de gemiddelde schuld in Limburg 1.133,15 euro per inwoner, wat lager is dan het Vlaams gemiddelde van 1.421 euro per inwoner. Toch zijn er enkele gemeenten die zwaar wegen op dit gemiddelde. Sint-Truiden springt eruit met 3.465,74 euro schuld per inwoner. "Het is zorgwekkend dat Sint-Truiden ver boven het gemiddelde zit in vergelijking met andere Vlaamse steden die ongeveer dezelfde grootte en bevolkingsaantallen hebben," aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Aan de andere kant zijn er gemeenten die het opmerkelijk goed doen. Zo hebben negen gemeenten minder dan 500 euro schuld per inwoner wat aantoont dat financieel beheer in deze gemeenten op een gezonde en verantwoorde manier wordt uitgevoerd. As is de beste leerling met slechts 50 euro schuld per inwoner.

Kerntakendebat en bestuurskracht: de sleutel tot financiële stabiliteit

De analyse van Voka – KvK Limburg benadrukt dat de volgende bestuursperiode in het teken moet staan van het beheersen van uitgaven en het verhogen van bestuurskracht. "De impact van volatiele inflatie en stijgende energieprijzen heeft veel gemeenten onder druk gezet," legt Leten uit. "Het is van essentieel belang dat steden en gemeenten zich concentreren op hun kerntaken en deze zo efficiënt mogelijk uitvoeren. Lokale besturen moeten zich meer gaan opstellen als regisseurs en enkel die taken in eigen handen nemen waarvoor geen kosteneffectieve alternatieven bestaan."

Daarnaast roept Voka – KvK Limburg op tot verder fusies. "Gemeenten met minder dan 30.000 inwoners moeten een laatste kans krijgen om vrijwillig te fusioneren. Doen zij dit niet dan moet de Vlaamse overheid de fusies verplicht doorvoeren op basis van bestuurlijke en economische parameters." zegt Leten.

Algemeen Lokaal Verkiezingsmemorandum

Ter ondersteuning van de gemeenteraadsverkiezingen heeft Voka – KvK Limburg eerder al 42 verschillende lokale memoranda voorgesteld aan alle Limburgse gemeenten. Om de gemeenschappelijke uitdagingen beter te adresseren, lanceert de organisatie nu ook een uitgebreid algemeen lokaal memorandum. In dit memorandum gaat Voka – KvK Limburg in op de thema’s waar lokale besturen de meeste impact op ondernemingen hebben, zijnde belastingen, investeringen, ruimte en mobiliteit. Daarnaast gaat het over lokaal arbeidsmarktbeleid, het onderwijsbeleid en welzijn en zorg. Drie thema’s waar lokale besturen als actor én regisseur optreden en in nauw contact staan met de ondernemingen.

"We roepen de Limburgse gemeentebesturen op om de komende jaren te focussen op een efficiënt en toekomstgericht beleid," concludeert Leten. "Alleen zo kunnen we de financiële gezondheid van onze gemeenten waarborgen en Limburg klaarmaken voor de toekomst."

Lees hier  onze algemene prioriteiten voor de lokale verkiezingen.

Contactpersonen

Dario D'Arpino

Woordvoerder

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging

De barrier - structurele partner voka limburg
Trixxo
KPMG
Alk Reismakers - partner Voka - KvK Limburg
propaganda logo limburg
ING
Logo Mensura
Logo SD Worx
groep jam