Sinds kunststoffen in de jaren 60 en 70 algemeen ingang vonden, is de firma Morssinkhof-Rymoplast een pionier in de mechanische recycling ervan. Ondertussen behoort het familiebedrijf, met onder meer een vestiging in Lommel, tot de top in kunststofrecycling.

Evy Morssinkhof, derde generatie in het familiebedrijf en verantwoordelijk voor Organisation and Business Development, vertelt hoe innovatie, familiegericht ondernemen én gezond verstand de kern vormen van hun succes. “In de beginjaren zaten we in een nichemarkt door het complexe proces om plastics op de juiste manier mechanisch te recycleren. Omdat er best veel folieproducenten in deze regio waren en die altijd een zekere productie-uitval hebben, zagen mijn vader en grootvader toch een opportuniteit om hier in Lommel een recyclagebedrijf te starten.”
Duurzaam ondernemen als kernmissie
Vandaag recycleert Morssinkhof-Rymoplast jaarlijks honderdduizenden ton kunststofafval tot hoogwaardige grondstoffen voor de industrie. “We verwerken de kunststoffen op zo’n manier dat ze opnieuw als hoogwaardig basismateriaal kunnen dienen”, legt Evy uit. “Hier in Lommel recycleren we nog steeds uitsluitend folies. Dat is een sterke groeimarkt omdat door de strengere regelgeving nieuwe folie een steeds groter percentage gerecycleerd materiaal moet bevatten. Tegelijk is het een uitdaging, omdat we voor deze bedrijfstak geen gegarandeerde aanvoer van materiaal hebben.”
Voor de business units die andere soorten plastics recycleren, is de feedstock meer gegarandeerd. “We hebben recent twee grote opdrachten voor Fost Plus binnengehaald. We gaan voor hen de verwerking doen van het huishoudelijk plastic afval uit de blauwe PMD-zak. Daarvoor gaan we twee nieuwe fabrieken bouwen, zowel hier in Lommel als in Neufchâteau. Daarmee kunnen we nog beter onze missie realiseren: van plastic afval weer waardevolle grondstoffen maken. Gemiddeld wordt 90% van wat we recycleren, opnieuw verwerkt tot hoogwaardig materiaal. Zo dragen we bij aan een circulaire economie en verminderen we de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen.”
Familiale wortels, wereldwijde impact
Morssinkhof-Rymoplast is een echt familiebedrijf met meer dan zestig jaar ervaring in kunststofverwerking. Wat begon als een kleinschalige onderneming, groeide uit tot een internationale speler met 3 business units en 13 vestigingen in Nederland, België, Duitsland en Polen. “Ondanks onze groei blijven we trouw aan onze familiale waarden”, benadrukt Evy. “Korte communicatielijnen, betrokkenheid en een langetermijnvisie zijn voor ons essentieel.”
De bedrijfscultuur vertaalt zich in een sterke band met medewerkers en partners. “Er is een sterke teamspirit en een grote loyaliteit. Sommige medewerkers hebben de start van het bedrijf hier in Lommel nog meegemaakt. We investeren ook echt in onze mensen en geven hen de ruimte om mee te denken over nieuwe processen en verbeteringen. Dat zorgt voor een dynamische werkomgeving en stimuleert innovatie.”
We verwerken de kunststoffen op zo’n manier dat ze opnieuw als hoogwaardig basismateriaal kunnen dienen.
Professionaliseren met gezond verstand
Alle bedrijven binnen Morssinkhof-Rymoplast werken autonoom, maar kunnen de kracht van de groep gebruiken. Zelf noemen ze dat decentrale groepswerking. “Door de groei van het bedrijf worden de uitdagingen groter en dus wil je bepaalde thema’s slim samen kunnen aanpakken”, geeft Evy aan. “Zo hoef je het wiel niet telkens opnieuw zelf uit te vinden en kunnen we snel schakelen.” Maar de wereld verandert snel, ook voor een familiebedrijf. “Momenteel werken we hard aan het toekomstbestendig maken van onze ondernemingen zodat we strategisch kunnen blijven groeien. Sinds enige tijd is Ingka, het investeringsfonds van IKEA, onze minderheidsaandeelhouder. Samen met hen gaan we door een professionaliseringsproces. Al is het ook een kwestie van je gezond verstand te gebruiken en dicht bij je waarden te blijven. Die combinatie van nuchterheid en gedrevenheid zit ingebakken in onze Limburgse aard. En het past goed bij onze bedrijfsvisie: de basis moet goed zitten en daarin willen we excelleren.”
Recycleren én innoveren
Technologische vooruitgang speelt een sleutelrol in de strategie van Morssinkhof-Rymoplast. De onderneming blijft investeren in technieken om de kwaliteit en efficiëntie van het recyclageproces te optimaliseren. “Innoveren zit in ons DNA”, stelt Evy. “We ontwikkelen voortdurend nieuwe toepassingen en verbeteren onze processen om nog zuiverdere recyclaten te verkrijgen.”
De kwaliteit komt daardoor steeds meer in de buurt van nieuw plastic, maar economisch blijft het moeilijk om te concurreren met virgin plastics. “Dat maakt het natuurlijk niet makkelijk en is zelfs destructief voor onze sector. Veel recyclagebedrijven gaan overkop door die prijzencompetitie in combinatie met de hoge productie- en personeelskosten. Terwijl er net een grotere recyclagecapaciteit nodig is. Daarom zetten wij steeds meer in op data en onderzoek: via een levenscyclusanalyse willen we de positieve impact van gerecycleerde plastics ten opzichte van nieuw materiaal aantonen.”
Verankering in Noord-Limburg
De vestiging in Lommel is destijds strategisch gekozen. De regio Noord-Limburg is economisch fors groeiend en er is een sterke samenwerking met lokale bedrijven en overheden. “We werken nauw samen met partners uit de regio om duurzame oplossingen te realiseren”, vertelt Evy. “Daarnaast zetten we in op lokale werkgelegenheid en opleiding, zodat we de expertise in de sector kunnen versterken.”
Morssinkhof-Rymoplast bewijst dat recyclage en ondernemerschap hand in hand kunnen gaan.
“Wat we doen, is in de kern vanuit duurzaamheid gedreven. Maar recyclage is ook een energie-intensief proces. Daarom investeren we in manieren om verder te verduurzamen als bedrijf. Zo hebben we hier sinds 2021 een eigen windmolen op de site.”
Door te focussen op innovatie en duurzaamheid blijft het bedrijf een voortrekker. “We willen niet alleen recycleren, maar de volledige keten verduurzamen. De toekomst is circulair”, besluit Evy. “En wij zetten ons elke dag in om die toekomst mee vorm te geven.”