Onze bedrijven samen met onze kennisinstellingen hebben veel knowhow in huis om water beter te hergebruiken en efficiënter te verbruiken. In dit kortlopend traject brengen we deze kennis omtrent duurzaam waterbeheer samen. Ervaar wat mogelijk is aan de hand van echte bedrijfscases en laat je door experts wegwijs maken in dit complexe kluwen van maatregelen en subsidies.
Droogte wordt in de nabije toekomst een van de grootste uitdagingen voor ondernemers. Niet voor niets heeft de Vlaamse overheid de Blue Deal uitgewerkt, met als doel stimulansen te lanceren voor duurzaam watergebruik. Maar hoe begin je eraan? Wie krijgt er prioriteit om over dat schaarse water te beschikken? En op welke subsidies heb je vandaag al recht? Dat laten we zien in 5 diepgaande sessies met praktijkcases en experten.
Als bedrijf heeft u de keuze om elke sessie een andere medewerker af te vaardigen.
15u00: Ontvangst en uitleg traject (Voka - KvK Limburg)
15u30: Toelichting Blue Deal en studie afwegingskader droogte, door:
- Patrick Willems: professor Hydraulica aan de KU Leuven, zetelt ook in de taskforce Droogte binnen de Blue Deal van de Vlaamse Regering en is voorzitter van VLARIO, de koepel van de rioleringssector in Vlaanderen.
- Kor Van Hoof: expert coördinatie en financiering van het waterbeleid bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)
16u30: Projecten Proeftuin Droogte (VMM)
17u00: Vragen door het publiek
17u30: Case: waterzuivering door Aquafin
18u15: Receptie met hapjes
Locatie: Voka - Kamer van Koophandel Limburg, Gouverneur Roppesingel 51 te Hasselt
Onderwerpen
Reverse Osmosis (RO) - Opvang regenwater
Timetable
15u: Bedrijfscase + aanvullende info door expert:
- Veerle Depuydt: waterinnovator bij het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa)
16u: Bedrijfsbezoek Center Parcs (De Vossemeren)
18u: Receptie met hapjes
Bedrijfsbezoek
Center Parcs is de marktleider in het aanbieden van korte vakanties dichtbij huis en heeft 27 parken in Europa waarvan 6 parken in België. Duurzaamheid ligt aan de basis van alles wat we doen bij Center Parcs. Dat betekent zorgvuldig omgaan met alle flora en fauna, aandacht schenken aan de mensen om ons heen en een fijne leefomgeving achterlaten voor volgende generaties. Onze missie is om de natuurlijke rijkdom te koesteren en goed te doen voor de mensen om ons heen.
Om de natuur te koesteren en goed te doen voor de mensen om ons heen, hebben we ons een aantal Goede & Groene Daden gesteld. Water is daarbij een van de belangrijkste energiebronnen op onze parken, onze doelstelling is: "25% Minder waterverbruik tegen 2022 o.a. door omgekeerde osmose-techniek, die afvalwater omzet in schoon water."
Er zijn diverse waterstromen binnen onze parken (Cottages, Aqua Mundo, Centrale gebouwen, Wasserette). In al deze processen wordt er gebruik gemaakt van leidingwater. Regenwater wordt opgevangen in wadi’s zodat het kan infiltreren in de bodem of het wordt afgevoerd naar onze recreatievijvers om het waterpeil op niveau te houden.
In onze groene cottages wordt ervoor gezorgd dat er nooit meer dan 6 l/minuut uit de kranen stroomt. In onze Aqua Mundo’s zijn er plannen opgesteld voor het spoelen van de filters om het waterverbruik te begrenzen en toch te voldoen aan de Vlarem normen. Het water dat gebruikt wordt voor de spoeling van de filters wordt terug opgevangen en door omgekeerde osmose terug in het zwembad systeem gebracht.
Onderwerpen
Bezinkingsbekken - Opvang hemelwater - Flocculation
Timetable
15u: Bedrijfscase van Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) + aanvullende info door Dirk Halet (strategisch coördinator bij Vlakwa)
16u: Bedrijfsbezoek Nelissen Steenfabrieken
18u: Receptie met hapjes
Bedrijfsbezoek
Nelissen Steenfabrieken, fabrikant van gevelstenen en gevelisolatiesystemen, is een gevestigde waarde in Limburg. De rijke geschiedenis van dit bedrijf begon bijna 100 jaar geleden, toen Nelissen zich als lokaal familiebedrijf op de binnenlandse markt profileerde. Vandaag de dag heeft het bedrijf zich ontpopt tot een grote speler op de internationale markt met een omzet van 185 miljoen stenen.
Water is essentieel in het productieproces van bakstenen. Dit kostbare bestanddeel is nodig om:
- De grondstof plastisch te maken om zo zijn definitieve vorm als handvorm gevelsteen te kunnen geven.
- Het reinigen van de mallen.
- Het in suspensie brengen van kleurstoffen om stofoverlast te vermijden.
- Het ontstoffen van de fabriek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een natwassing principe van het afgezogen stof
Onderwerpen
waterzuivering - biomethanisatie - irrigatieproject
Timetable
13u: Vertrek met bus richting Ardo (presentatie door Vlakwa tijdens de rit)
15u: Bedrijfsbezoek Ardo
16u: Vertrek met bus richting Omegabaars (presentatie door Vlakwa tijdens rit)
16u30: Bedrijfsbezoek Omegabaars
18u: Netwerkdiner
Presentaties tijdens de ritten worden gegeven door Charlotte Boeckaert. Charlotte is als waterinnovator bij het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) betrokken bij de projecten van Ardo en Omegabaars.
Bedrijfsbezoek (Ardo + Omegabaars)
Ardo is een producent van vriesverse groenten, kruiden en fruit met hoofdkantoor in Ardooie in West-Vlaanderen. Het bedrijf heeft verschillende productie-, verpakkings- en distributiesites verspreid over de meest vruchtbare teeltregio's in Europa. Jaarlijks produceren zij zo’n 940.000 ton, die wereldwijd geëxporteerd wordt naar meer dan 100 landen.
Ardo springt zo zuinig mogelijk om met natuurlijke hulpbronnen en tracht het afval te valoriseren. Zo worden de groenteresten die vrijkomen tijdens het productieproces verwerkt in een eigen biomethanisatie. Daarnaast wordt het water sinds kort, met de aanleg van het irrigatienetwerk, 3 keer gebruikt. Voor de zuivering van het water hebben zij een eigen waterzuivering. Hier combineren ze anaerobe zuivering, met vorming van biogas, en aerobe zuivering om het water te reinigen. Dit gezuiverd water wordt gebruikt in de fabriek voor de eerste wassing van de verse groenten. Indien het water niet meer kan gebruikt worden, dan wordt dit gestockeerd in een groot bufferbekken, om dan later te gebruiken als irrigatiewater.
Omegabaars: De duurzaamste vis ter wereld wordt sinds 2015 gekweekt in viskwekerij Aqua4C in Kruishoutem. De Omegabaars leeft van een 100% plantaardig dieet, er komt dus geen vismeel of visolie aan te pas. Je leest het goed: de vis van morgen is een vegetariër.
Niet enkel de vis is duurzaam; ook de kwekerij is dat. Dankzij een circulair systeem in samenwerking met de naastgelegen tomatenkwekerij wordt er geen water verspild. Hoe dat werkt? De tomatenserres vangen het regenwater op waarmee de bassins van de Omegabaars worden gevuld én produceren de warmte om de aquariums te verwarmen. Het visvoer is zoals gezegd 100% plantaardig en bestaat vooral uit lokale granen en zaden. Het afvalwater wordt gezuiverd in rietvelden. De mest van de Omegabaars gaat naar akkers en biogasinstallaties. Het overtollige water wordt dan weer gebruikt om de tomatenplanten te bemesten.
Onderwerpen
Zuivering afvalwater - Invloed toenemende watertemperatuur - Chemical Oxygen Demand & Biological Oxygen Demand
Timetable
15u: Verwelkoming en toelichting 'Wezer-arrest mbt bedrijfsafvalwater’ door VMM, met volgende sprekers:
- Jeroen Vanhooren: expert gevaarlijke stoffen bij VMM. Zijn expertise ligt vooral in het evalueren van de ecotoxiciteit van stoffen en het effect van lozingen op oppervlaktewater.
- Joke Van Damme: expert omtrent riool lozende bedrijven bij VMM en volgt sinds een aantal jaar ook het impactverhaal op oppervlaktewater op
16u: Bedrijfsbezoek Sappi Lanaken
18u: Receptie met hapjes
Bedrijfsbezoek
Sappi Lanaken is een papierproducent gevestigd in Lanaken. De papierfabriek maakt deel uit van een Zuid-Afrikaanse groep (Sappi Limited) die wereldwijd actief is in papier- en pulpproductie. Sappi was de eerste wereldwijde papierproducent voor gestreken papier. Sappi Lanaken produceert jaarlijks 470.000 ton papier en 125.000 ton CTMP-pulp.
Sappi Lanaken zet in op een integraal watermanagement systeem door het effluent zodanig te monitoren en behandelen dat het de wetgevende normen overstijgt. Het gebruikt hiervoor anaerobe en aerobe zuivering gecombineerd met een chemische behandeling van het water om niet biologisch afbreekbare COD te verwijderen. Nutriënten worden gedoseerd voor een optimale werking van de waterzuivering. Om te zorgen voor een optimale restwaarde van stikstof en fosfor wordt geïnvesteerd in online analyse apparatuur.
Erkenningsnummer KMO-portefeuille:
DV.O105507
Aantal opleidingsuren: 15 uur
Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskosten. Opgelet: Bedrijf inschrijving = bedrijf factuur = bedrijf aanvraag KMO-portefeuille. De aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.