Na deze 3-daagse workshop zit je boordevol ideeën én heb je een praktisch stappenplan op maat van je eigen bedrijf waarmee je concreet aan de slag kan. Het toepassen van de circulaire basisprincipes zorgt voor een win-win: een crisisbestendige én duurzame organisatie uitbouwen.
Onderzoek leert dat ondernemers die inzetten op circulaire economie meer crisisbestendig zijn. Waarom?
- Je wordt minder afhankelijk van (onzekere) import van grondstoffen
- Je boort nieuwe markten aan via aangepaste producten of businessmodellen
- Je verlaagt je materiaalverbruik (= lagere kosten)
- Je creëert gunstige effecten op milieu en klimaat
- Je draagt bij tot de oplossing voor het afvalprobleem
Het goede nieuws? Elk bedrijf dat ‘circulaire’ stappen zet, geniet van deze voordelen!
Programma
Het afwisselend programma bestaat uit 3 sessies van een halve dag. Zowel het bredere kader wordt toegelicht, concrete praktijkvoorbeelden komen aan bod en circulaire businessmodellen worden getoetst aan je eigen bedrijfssituatie
Sessie 1 | Voka Mechelen |
|
Sessie 2 | Impact Factory |
|
Sessie 3 | The Partner-ship |
|
Wat mag je verwachten?
- Een inspirerend programma waarbij je zal uitgedaagd worden om producten, diensten of processen in vraag te stellen, je blik te verruimen, na te denken op korte en lange termijn.
- We houden het laagdrempelig zodat je uiteindelijk tot een concreet stappenplan komt dat bruikbaar is voor je eigen bedrijf en aangepast is aan je eigen noden en ambities.
- Interactie met de andere deelnemers zodat je elkaar ook onderling kan versterken
- Inspiratie en nieuwe inzichten zodat je weet welke opportuniteiten er openliggen.
Op het einde heb je heel wat inspiratie en nieuwe inzichten opgedaan en heb je een concreet stappenplan dat gelinkt is aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.
Sprekers
Stein is Facilitator Circulaire Economie bij het publiek-private partnerschap Vlaanderen Circulair, en werkt daar op diverse educatieve acties rond circulaire economie. Daarnaast ondersteunt hij ook de maakindustrie, als een van de 6 sectoren binnen de werking van Vlaanderen Circulair. Stein is ingenieur van opleiding, heeft een achtergrond in de industriële productie sector, en ervaring in zowel grote multinationale bedrijven als start-ups.
Als VLAIO bedrijfsadviseur beschikt Rik Candries over een ruime ervaring in het begeleiden van (duurzame) ondernemers. Zijn grootste bron van voldoening: bedrijven stappen helpen zetten bij de realisatie van hun duurzame projecten. De laatste jaren ligt de focus daarbij op circulaire economie en vormen de 17 SDG’s zijn leidraad. Voor ondernemers is de circulaire economie immers een belangrijk middel om een duurzame en welvarende maatschappij te creëren. Rik is betrokken bij het SDG-Champion traject binnen de eigen organisatie en ook actief in de evaluatiecommissie van Voka VCDO.
We brengen een bezoek aan CiLab, een circulair textielcollectief uit Mechelen dat processen en oplossingen ontwikkelt om kledij te upcyclen en bewustwording creëert voor de circulaire transitie in de textielsector.
Enkele verwezenlijkingen:
- Het knisperboek van de Ensor tentoonstelling in het KMSK
- Muce, het mobiel museum van Nina Maat in Antwerpen, Brussel en Gent
- Het theaterstuk Hannibal van Jr Muthombeni en Michaël De Cock in de KVS
- Het nieuwe re-kostuum voor Manneke Pis (op19/10)
- Re-New de net gelanceerde circulaire collectie van Mayerline met Delphine Boël als model
- Maar ook reeds meer dan twee jaar hofleverancier voor Decathlon, dat moet je verdienen
Begin 2020 was Jan Merckx medeoprichter en bezieler van het circulair textiellabo CiLAB. Dit initiatief is opgericht om een steentje bij te dragen aan de omvorming van de kledingindustrie naar een meer ecologische en sociale industrie. Er wordt ondertussen gewerkt met modegiganten maar ook met start-ups en lokale initiatieven.
Jan ondersteunt de transitie naar een maatschappelijk gedreven, circulaire economie. Hij is daarvoor actief binnen verschillende domeinen. In de eerste plaats werkt hij rond ketentransparantie voor GS1 Nederlands. Daarnaast begeleidt hij enkele projecten rond dit onderwerp voor de Vlaamse Innovatiecluster VIL.
Cilab besteed geen Euro uit aan publiciteit. Hoe kan je toch zoveel impact maken, wat is het geheim achter Cilab, een bedrijf dat 100% werkt binnen de principes van de circulaire economie.
Het is een laatste kans om hen te bekijken in de werkruimte waar zo hard gewerkt is aan de circulaire transitie, aan alle trappen van de R-ladder. We geven je een terugblik op de voorbije 4 jaar en een tip van de sluier op de toekomst.
Ilse heeft een diverse professionele achtergrond als fiscalist, coach en onderzoeker. Ze bestudeert al jaren sociaal-innovatief en duurzaam ondernemen, en hoe deze nieuwe businessmodellen zich integreren in de macro-economie. Gedreven door een gezonde maatschappij, brengt ze haar uitgebreide kennis samen en werkt ze graag binnen complexe systemen.
Voor wie?
Deze workshop richt zich naar bedrijfsleiders, managers en medewerkers die hun producten en processen willen (her)bekijken door een circulaire bril.