Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Zes ambities voor een ondernemingsvriendelijk Oudenaarde

Zes ambities voor een ondernemingsvriendelijk Oudenaarde

  • 16/09/2024

Op zondag 13 oktober staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, waarbij we onze nieuwe vertegenwoordigers kiezen. In de aanloop naar deze verkiezingsdag organiseerde Voka Oost-Vlaanderen het debat Voka Politica Plus in Oudenaarde, waar de lokale lijsttrekkers bijeenkwamen. Tijdens dit evenement kregen de politici de kans om hun plannen en ideeën te delen met de aanwezige ondernemers. Voka Oost-Vlaanderen bracht daarnaast zes concrete voorstellen naar voren om het ondernemingsklimaat in Oudenaarde de komende bestuursperiode verder te verbeteren.

Lokale besturen zijn cruciaal voor ondernemingen. Ze bepalen waar ondernemers zich kunnen vestigen, welke activiteiten ze kunnen uitbouwen en hoe mensen en goederen zich kunnen verplaatsen tot aan de voordeur. 

Het lijsttrekkersdebat bij gastbedrijf Cortina NV vormde het sluitstuk van een intensieve voorbereidingsperiode op de lokale verkiezingen. Elisabeth Minnaert, regiodirecteur Voka Oost-Vlaanderen: “In 2023 bracht Voka tijdens de jaarlijkse Voka Politica samen met lokale ondernemers de sterke punten en aandachtspunten in kaart. Deze inzichten leidden tot een lokaal memorandum met zes concrete ambities, waar de volgende bestuursploeg mee aan de slag kan.” 
 

Lijsttrekkers in Oudenaarde

  • John Adam (Open Vld) 
  • Elisabeth Meuleman (Meer dan Groen)
  • Mathieu De Cock (Iedereen 9700) 
  • Kristof Meerschaut (N-VA)
  • Vincent Thomaes (Vlaams Belang) 

6 ambities voor een ondernemingsvriendelijk Oudenaarde

1. Zorg voor 29 hectare extra bedrijfsruimte 

Jaar na jaar wordt het moeilijker om plekken te vinden waar bedrijven welkom zijn, waar ze kunnen uitbreiden en voor welvaart zorgen in onze maatschappij. Ook in Oudenaarde is voldoende ruimte vinden om bedrijven te houden en te laten groeien een van de grootste aandachtspunten. Uit berekeningen blijkt dat er 29 hectare extra bedrijfsruimte moet komen bovenop het verlies van 'onwenselijke' terreinen. 

2. Pak de mobiliteitsproblematiek in o.a. Leupegem aan 

De rotonde in Leupegem op de kruising van de gewestwegen N60 Gent-Ronse en de N8 Kluisbergen-Brakel is een druk verkeerspunt. Vooral de ochtend- en avondspits verlopen er vaak moeizaam. Daarom vraagt Voka Oost-Vlaanderen aan het stadsbestuur om dit dossier bovenaan de agenda te plaatsen van de wegbeheerder, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). 

3. Verhoog de fietsveiligheid op industrieterreinen 

Bedrijven zetten zich op allerlei manieren (fietslease, fietsvergoeding, infrastructuur) in om hun werknemers met alternatieve vervoersmiddelen zoals de fiets naar de vaak lastig bereikbare industriezones te krijgen. Veilig met de fiets naar het werk gaan lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het vaak niet. Fietsers stuiten dagelijks op obstakels: ontbrekende fietspaden, onveilige oversteekplaatsen of omwegen. Deze knelpunten moeten worden aangepakt om de veiligheid en de bereikbaarheid van bedrijven te verbeteren.

4. Intensifieer de samenwerking tussen scholen en bedrijven 

Er bestaat momenteel nog vaak een aanzienlijke afstand tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Om die kloof te dichten, kan het lokaal bestuur initiatieven zoals een 'Jobdreamday' faciliteren. Via de Jobdreamday brengen we bedrijven in contact met laatstejaarsstudenten uit de regio om hen te inspireren over de lokale carrièremogelijkheden. De bedrijven komen zo in de kijker te staan bij studenten en leerkrachten. Het doel is om de studenten te inspireren en hen bewust te maken van de bedrijven die actief zijn in de regio. Door lokale bedrijven te presenteren, krijgen studenten een beter beeld van de mogelijkheden die er zijn.

5. Ondersteun de verduurzaming van energie voor de economie 

Bedrijven zijn de sleutel tot onze energie- en duurzaamheidstransitie en doen volop inspanningen om hun energieproductie te verduurzamen. Vandaag de dag is slechts 2,55% van de lokaal verbruikte elektriciteit in Oudenaarde hernieuwbaar. Bedrijven botsen hier vaak op een njet van de lokale overheid en het ontbreekt aan duidelijke beleidskaders (bijvoorbeeld rond windenergie). Voka vraagt aan het volgende stadsbestuur om een duidelijke visie rond duurzame energie. 

6. Faciliteer vrachtwagenparkeren 

Ondernemers uit de regio dringen aan op de aanleg van een vrachtwagenparking. Dit zou niet alleen de verkeersveiligheid en doorstroming verbeteren, maar ook bedrijven beter ondersteunen in hun logistieke noden.

 

Contactpersoon

Simon Lefèvre

Belangenbehartiging - Haven - Persverantwoordelijke