Overslaan en naar de inhoud gaan

Otamiser schrijft groeiverhaal

  • 20/09/2024

“Extern kapitaal maakt internationale expansie mogelijk”

Dat niet elke tech start-up in een garage is ontstaan, bewijst Bart-Jan Leyts, CEO van Otamiser. Het was op zijn studeerkamer dat hij tijdens de coronaperiode een methode vond om de Brugse B&B van zijn ouders beter te laten scoren op Booking.com en andere Online Travel Agencies. Het begin van een groeiverhaal dat met vers extern kapitaal straks nog sneller kan internationaliseren.

Otamiser schrijft groeiverhaal Bart-Jan Leyts

Toen het bedrijfsidee groeide, kwamen ook nieuwe partners aan boord: onze gesprekspartners Lucas Ballyn (CTO) en Nils Casteur (CCO), en ook Korneel Defauw (CRO) en Jarne Vancompernolle (COO). “De oplossing die Otamiser biedt, noemen we de Booster®. Op basis van marktdata zien we welke parameters op welk moment nodig zijn om hoog te scoren in de ranking op Online Travel Agencies. Dat gaat over prijs, maar ook over foto’s en content en heel veel parameters die niet zichtbaar zijn voor klanten maar die wel een correlatie hebben met een hogere ranking en die wij optimaliseren. Het is altijd op maat, want één bepaalde parameter kan soms veel invloed hebben op één specifiek hotel in een bepaalde stad. ‘Revenue management’ – prijszetting – is cruciaal. Dat heeft te maken met het moment maar ook met zichtbaarheid: als je hoog scoort in de ranking zien meer mensen jouw hotel en krijg je meer boekingen. We focussen sterk op het belangrijkste platform, Booking.com, maar afhankelijk van de regio doen we ook andere Online Travel Agencies.” 

Kapitaalinjectie 

In 3 jaar tijd is het verhaal enorm gegroeid. “We begonnen met Brugge en de Belgische kust, ondertussen zijn we al actief in 8 EU-landen en de USA. Omdat niet elk hotel in dezelfde regio een topranking kan hebben op Booking.com, moeten we telkens op zoek naar nieuwe markten. Samen met de ontwikkeling van een tweede product, dat zich specifiek richt op Airbnb-listings en in het najaar gelanceerd wordt, willen we onze internationale expansie een boost geven. Daarvoor hadden we een kapitaalinjectie van 2,5 miljoen euro nodig. Onze financieringsronde werd geleid door Pitchdrive. Met het opgehaalde bedrag kunnen we nu echt schalen en ons team van momenteel 38 medewerkers verder uitbreiden.” 

“Het is niet toevallig dat we naast onze hoofdzetel in de Watt-factory in Gent en kantoren in Bulgarije en Servië ook in Brugge actief zijn. Eerst en vooral is het hier allemaal begonnen. We huren een kantoor in Ondernemerscentrum Brugge, gelegen op het Jan Van Eyckplein. De locatie is vlakbij Howest, van wie we vaak stagiairs over de vloer krijgen die daarna vaste medewerkers worden. Het is bovendien een mooi gebouw. De coworkingruimte in een oude bibliotheek is echt prachtig, en ook handig door zijn flexibiliteit als er collega’s vanuit Gent hier willen komen werken. Bovendien is de dienstverlening vanuit POM West-Vlaanderen top. En de ligging in het centrum is geen nadeel: veel collega’s wonen in de buurt en komen met de fiets. Ook de gratis stadsshuttle passeert hier.” (SD - Foto MVN) 

www.otamiser.com

Ruimte om samen te ondernemen 

Zoek je een werkplek, vergaderzaal of eventruimte voor jouw onderneming? Ontdek de kracht van samenwerking in onze 15 locaties in West-Vlaanderen en maak deel uit van de bruisende community van gedreven ondernemers.

www.twerkpand.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie