Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Haven Oostende looft 2 havenpersoonlijkheden

Haven Oostende looft 2 havenpersoonlijkheden

  • 20/09/2024

De eer valt Frans Hoorelbeke en Toyota Motor Europe te beurt

Haven Oostende bekroonde dit jaar niet 1 maar 2 ‘havenpersoonlijkheden van het jaar’. Frans Hoorelbeke werd gelauwerd voor zijn levenslange loopbaan bij Daikin Europe en Toyota Motor Europe kreeg een pluim voor zijn recent opgestarte autotrafiek.

Haven Oostende looft 2 havenpersoonlijkheden David Bruyndonckx en Kristof Buffel (Toyota Motor Europe) met Geert Opdedrynck en Harrie Verkamer (Daikin Europe)

Vorig jaar kende Haven Oostende voor het eerst de titel van ‘havenpersoonlijkheid van het jaar’ toe aan Patrick Degryse, voorzitter van Group De Cloedt en steeds prominent in de haven actief. Dit jaar ging de erkenning naar vertegenwoordigers van 2 Japanse firma’s met een sterke aanwezigheid in Haven Oostende. 

De ene ‘havenpersoonlijkheid 2024’ werd grondlegger van Daikin Europe Frans Hoorelbeke (77). In 1976 kwam hij nog tijdens het laatste jaar van zijn universitaire studies toegepaste economie in dienst van Daikin Europe in Oostende. Onder zijn leiding groeide de aanvankelijk bescheiden Europese vestiging van de Japanse groep tot één van de grootste industriële spelers van de streek. Heel Europa kent de Oostendse toestellen en installaties voor koelen en verwarmen. Omdat hij wegens een reis niet tijdig aanwezig kon zijn, werd zijn trofee ontvangen door deputy manager supply center Geert Opdedrynck en manager logistics Harrie Verkamer. “Dit is een mooie bekroning voor Frans Hoorelbeke, die na een lange loopbaan in het dagelijks beleid nog steeds als senior advisor een ambassadeur voor ons bedrijf is. Vanuit onze productie in Oostende verladen we heel wat volume en daarvoor gebruiken we in de haven sinds 2 jaar de estuaire bargedienst van PortConnect. Dat biedt een dubbel voordeel. Ten eerste halen we extra vrachtwagens van de weg. Ten tweede staan onze containers vlakbij in plaats van op de verder gelegen en soms verzadigde terminals in Antwerpen of Zeebrugge.” 

Autoschepen in Oostende 

De andere trofee ging naar Toyota Motor Europe, vertegenwoordigd door senior manager David Bruyndonckx en hubmanager Kristof Buffel. “Wegens de congestie van onze autoterminal in Zeebrugge zochten we vorig jaar bijkomende ruimte. In Haven Oostende vonden we veilig omheinde terreinen en kregen we een hulpvaardige samenwerking. Dit is een flexibele locatie dankzij de combinatie van ontsluiting via het water, spoor en weg, en de nabijheid van onze operaties in Zeebrugge. Het is onze bedoeling om hier verder iets moois op te bouwen.”

Het is onze bedoeling om hier verder iets moois op te bouwen.

David Bruyndonckx en Kristof Buffel

Rond de jaarwisseling bracht Toyota voor het eerst sinds een decennium opnieuw roroschepen naar Haven Oostende. Die kwamen auto’s laden en lossen voor enkele afvaarten van en naar het Engelse Grimsby. Daarbij werd samengewerkt met de specialisten van het eveneens Japanse bedrijf International Car Operators (ICO) uit Zeebrugge. (RJ - Foto EV)

Dirk Declerck (Haven Oostende) en Frans Hoorelbeke (Daikin Europe)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie