Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • CleanLease: Herbruikbare kledij voor het operatiekwartier

CleanLease: Herbruikbare kledij voor het operatiekwartier

  • 20/09/2024

Industriële wasserijgroep CleanLease uit Beernem telt zo’n 1.200 medewerkers verspreid over 9 vestigingen in België. “We bieden een complete textielservice, inclusief het verhuur van textiel aan ziekenhuizen en zorginstellingen”, zegt operationeel directeur Jo Debruyne. “Dat gaat van het bad- en bedlinnen van de patiënten en bewoners tot de bedrijfskledij van de werknemers. We zijn met voorsprong de nummer één in België: we verzorgen de was van twee derde van alle zorginstellingen, goed voor ruim 100 miljoen kilo wasgoed per jaar.” De grootste groei realiseerde het bedrijf in 2019, met de overname van de even grote Malysse Groep.

CleanLease: Herbruikbare kledij voor het operatiekwartier Jo Debruyne en Diego Everaerd

“Als bedrijf willen we maatschappelijk verantwoord ondernemen, in de breedste zin van het woord”, zegt CEO Diego Everaerd. “Wij hebben al een hele tijd geleden een lijn herbruikbaar textiel voor het operatiekwartier ontwikkeld, om als duurzaam alternatief aan te bieden. Van herbruikbare operatieschorten en -mutsen tot warmtedekens. Herbruikbare artikelen waren lange tijd minder in trek omdat de wegwerpmaterialen gewoon héél goedkoop en gemakkelijk zijn. Maar we merken dat er nu een shift komt, en daar gaan wij heel graag in mee.” 

Hoewel de keuze voor herbruikbare materialen aan het eind van de rekening financieel voordeliger is dan wegwerpmaterialen, is het geen keuze die klanten vanzelf maken. Ze hebben veelal nog een duwtje in de rug nodig. “Er is natuurlijk een aanzienlijk prijsverschil. Voor een herbruikbare operatieschort betaal je bijvoorbeeld 10 keer meer dan voor een wegwerpexemplaar. Aan ons om dan die total cost of ownership in kaart te brengen. Bovendien spelen er nog heel wat extra argumenten mee, zoals het feit dat met wegwerpmateriaal nu eenmaal kwistiger wordt omgesprongen dan met herbruikbaar materiaal. Bovendien spaar je een grote berg afval uit met herbruikbaar materiaal, en ligt je CO2-uitstoot een pak lager.” 

Plastic vermijden 

CleanLease doet daarnaast ook inspanningen om plastic zakken tijdens het logistieke proces te vermijden. “Het gaat enerzijds om de zakken waarmee de vuile was van de zorginstellingen en ziekenhuizen tot bij ons komt. Die willen we op korte termijn door herbruikbare zakken in polyester vervangen. Anderzijds hebben we ook plannen om de pakketjes gewassen textiel in een papierband te verpakken in plaats van in een plastic zak te stoppen. We doen dat nu al in onze vestiging in Lokeren en willen dat ook uitrollen naar onze andere vestigingen. Tegen 2035 zullen we wettelijk verplicht worden om alle plastic zakken te vervangen. Klanten die daar nu al klaar voor zijn, bieden we die mogelijkheid graag.” (JM - Foto DD) 

Meer weten? Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be

De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor. 

SDG 12 voorziet om tegen 2030 op wereldschaal het volume aan voedselafval per persoon met de helft te verminderen, zowel bij distributie als bij consumptie. Tegen 2020 moet er, in overeenstemming met internationale principes, een ecologisch verantwoord beheer komen van chemische producten en alle soorten afval gedurende hun hele levenscyclus.

SDG 12

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie