Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Voka vraagt dringend een federale hervormingsregering

Voka vraagt dringend een federale hervormingsregering

  • 03/09/2024

De onderhandelingen over de vorming van een nieuwe federale regering onder leiding van formateur Bart De Wever moeten snel worden hernomen.

Voor Voka is het totaalpakket aan hervormingen dat op de tafel lag, een evenwichtige startbasis die moet uitmonden in een hervormingsgericht en ambitieus regeerakkoord, al bevatte het pakket ook maatregelen die minder gunstig zijn voor het ondernemerschap. 

Die boodschap bracht Voka-voorzitter Rudy Provoost afgelopen maandag op de jaarlijkse Voka Rentrée in de Brusselse Bozar, in aanwezigheid van onder andere Waals minister-president Adrien Dolimont, Brussels formateur David Leisterh en andere toppolitici. Het was trouwens het eerste publieke optreden van de nieuwe Waalse minister-president in Vlaanderen.

Welvaart

“De Arizona-coalitie is de meest logische optie voor een ambitieuze en stabiele federale hervormingsregering, ook omwille van de symmetrie met de regionale regeringen. Als de politieke partijen niet dringend een akkoord vinden, dan spelen we met vuur. Onze industrie vecht voor haar overleven, de overheidsfinanciën zijn niet meer onder controle. Zonder diepgaande hervormingen van de arbeidsmarkt, de sociale zekerheid en de fiscaliteit is onze welvaart in de toekomst niet gegarandeerd. Er is maar één optie: terug naar de onderhandelingstafel en de formatiegesprekken dringend hernemen. Er moet een herstel- en hervormingsregering komen en dit zo snel mogelijk”, zei Rudy Provoost, voorzitter van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, in zijn toespraak.

Vlaamse minister voor industrie

De vorming van een nieuwe Vlaamse regering lijkt op koers te zitten om de deadline van de Septemberverklaring op 23 september te halen. Voka dringt erop aan om structurele aandacht te geven aan de toekomst van de industrie in Vlaanderen, met gerichte maatregelen en de benoeming van een Vlaamse minister bevoegd voor industrie. 

Een belangrijk hoofdstuk in een nieuw Vlaams regeerakkoord moet gaan over de aanpak van de vergunningenproblematiek. Zowel op het gebied van stikstofdepositie als op het vlak van waterkwaliteit zijn er vandaag grote bezorgdheden. Ondernemingen kunnen pas investeren als ze ook zeker zijn dat de vergunningen die ze krijgen juridisch robuust en rechtszeker zijn.  Daarom moet de vergunningenproblematiek grondig aangepakt worden. 

Voka roept de onderhandelaars op om een inspirerend en wervelend regeerakkoord op te stellen dat de ambitie uitdraagt om met Vlaanderen opnieuw tot de top van Europa te behoren en dat elke Vlaming, van jongere tot gepensioneerde, van werknemer tot ondernemer, kan begeesteren.
 

Contactpersoon

Eric Laureys

Woordvoerder

imu -vzw - groep maatwerk