Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Voka Politica Plus: Maldegem bijt de spits af

Voka Politica Plus: Maldegem bijt de spits af

  • 16/09/2024

Op zondag 13 oktober trekken we opnieuw naar de stembus om onze vertegenwoordigers in de gemeenteraad te kiezen. In aanloop naar deze verkiezingen bracht Voka Oost-Vlaanderen de lokale lijsttrekkers in Maldegem samen voor een levendig debat tijdens Voka Politica Plus. De politici kregen de gelegenheid om hun visie en plannen te presenteren aan de aanwezige ondernemers, terwijl Voka Oost-Vlaanderen zes concrete voorstellen op tafel legde om het ondernemersklimaat in Maldegem verder te versterken in de komende bestuursperiode.

Lokale besturen zijn cruciaal voor ondernemingen. Ze bepalen waar ondernemers zich kunnen vestigen, welke activiteiten ze kunnen uitbouwen en hoe mensen en goederen zich kunnen verplaatsen tot aan de voordeur. 

Het lijsttrekkersdebat bij gastbedrijf Roxell vormde het sluitstuk van een intensieve voorbereidingsperiode op de lokale verkiezingen. Christel Geltmeyer, regiodirecteur Voka Oost-Vlaanderen: “In 2023 bracht Voka tijdens de jaarlijkse Voka Politica samen met Maldegemse ondernemers de sterke punten en aandachtspunten in kaart. Deze inzichten leidden tot een lokaal memorandum met zes concrete ambities, waar de volgende bestuursploeg mee aan de slag kan.” 
 

Lijsttrekkers in Maldegem

  • Koenraad De Ceuninck (Cd&v)
  • Dino Lateste (Groen)
  • Timothy De Groote (Vlaams Belang)
  • Peter Van Hecke (Ons Dorp)
  • Bart Van Hulle (Open Vld & De Merlaan) 
  • Lieven Bauwens (N-VA) 

6 ambities voor een ondernemingsvriendelijk Maldegem

1. Samenwerking tussen bedrijven en scholen intensifiëren

Er bestaat momenteel nog vaak een aanzienlijke afstand tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Om die kloof te dichten, kan het lokaal bestuur initiatieven zoals een 'Jobdreamday' faciliteren. Via de Jobdreamday brengen we bedrijven in contact met laatstejaarsstudenten uit de regio om hen te inspireren over de lokale carrièremogelijkheden. De bedrijven komen zo in de kijker te staan bij studenten en leerkrachten. Het doel is om de studenten te inspireren en hen bewust te maken van de bedrijven die actief zijn in de regio. Door lokale bedrijven te presenteren, krijgen studenten een beter beeld van de mogelijkheden die er zijn.

2. Zet Maldegem op de kaart als aantrekkelijke werkplek

Vaak pendelen inwoners grotere afstanden, terwijl de bedrijven in de eigen regio soms onbekend zijn terwijl er ook hier boeiende jobs en tal van innovatieve bedrijven te vinden zijn. In Maldegem zijn er momenteel 563 openstaande vacatures (bron: Arvastat, Augustus 2024). Die openstaande vacatures invullen blijft één van de grootste uitdagingen voor onze ondernemers. Het lokaal bestuur kan op verschillende manieren Maldegem op de kaart zetten als aantrekkelijke werkplek. JobsInVlaanderen bijvoorbeeld brengt alle jobs uit de gemeente samen in één overzichtelijke website. De voordelen van werken in eigen gemeente zijn legio: geen ellenlange files, geen nodeloze uitstoot, geen verloren tijd, maar een goede flexibiliteit voor een gezonde work-life balance. Het lokaal bestuur kan hier een zeer waardevolle functie in opnemen.

3. Vrachtwagenparking op bedrijventerreinen

Ondernemers uit de regio dringen aan op de aanleg van een vrachtwagenparking. Dit zou niet alleen de verkeersveiligheid en doorstroming verbeteren, maar ook bedrijven beter ondersteunen in hun logistieke noden.

4. Betrek start- en scale-ups in het eigen aankoopbeleid 

Voor start- en scale-ups biedt de overheid een enorme kans, enerzijds als launching customer, maar ook voor productontwikkeling, waar het bedrijf anders door gebrek aan referentieklanten of schaalgrootte, de kans niet toe krijgt. Een mooi voorbeeld daarvan vinden we bij onze noorderburen in het initiatief Startup in Residence Intergov waarbij via zogenaamde ‘innovation challenges’, start-ups de kans krijgen om creatieve oplossingen uit te werken. Uniek daarbij is dat zowel de nationale overheid als de provincies en gemeenten betrokken zijn. Zien we dit binnenkort ook in Maldegem?

5. Verbeter de ontsluiting van De Campagne 

Bedrijven op De Campagne maken zich zorgen over de smalle toegangswegen en krappe opritten van het industrieterrein, waardoor vrachtwagens vaak moeite hebben met draaien. Ook de aansluiting naar de N44 en N9 moet vlotter verlopen. Daarnaast is er nood aan een betere ontsluiting via het openbaar vervoer.

6. Verhoog fietsveiligheid op de industrieterreinen 

Bedrijven zetten zich op allerlei manieren (fietslease, fietsvergoeding, infrastructuur) in om hun werknemers met alternatieve vervoersmiddelen zoals de fiets naar de vaak lastig bereikbare industriezones te krijgen. Veilig met de fiets naar het werk gaan lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het vaak niet. Fietsers stuiten dagelijks op obstakels: ontbrekende fietspaden, onveilige oversteekplaatsen of omwegen. Deze knelpunten moeten worden aangepakt om de veiligheid en de bereikbaarheid van bedrijven te verbeteren.

 

 

Contactpersoon

Simon Lefèvre

Belangenbehartiging - Haven - Persverantwoordelijke