Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka Metropolitan over richtplan oude NAVO-site: “Keuzes bevestigen jobvlucht uit Brussel”

Voka Metropolitan over richtplan oude NAVO-site: “Keuzes bevestigen jobvlucht uit Brussel”

  • 24/07/2024

De Brusselse ondernemersorganisatie Voka Metropolitan is kritisch over het door de Brusselse regering goedgekeurde richtplan ‘Defensie’ rond de oude NAVO-site in Evere. Naast de verhuis van het hoofdkwartier van Defensie naar de oude NAVO-site wordt de site vooral ingevuld met de bouw van een nieuwe woonwijk en de komst van een landschapspark. “Deze belangrijke vrijgekomen zone, ideaal gelegen tussen drukke verkeersaders en de verbinding tussen het centrum en de luchthaven, is nochtans een ideale locatie voor het aantrekken van economische activiteiten”, zegt René Konings, Directeur van Voka Metropolitan.

Dat er een nieuwe woonwijk in Evere wordt gebouwd, is geen toeval. In geen enkele andere gemeente in ons land steeg de onroerende voorheffing op gebouwen tijdens de voorbije 20 jaar zo sterk als in deze gemeente. In Evere bedragen de gemeentelijke opcentiemen intussen 3.800. Daarmee ligt deze factuur, een zwaar doorwegende kostenpost in de totale fiscale kost van ondernemers, meer dan vier keer hoger dan het gemiddelde van het Vlaamse Gewest (899 opcentiemen). Heel wat bedrijven vertrokken dan ook tijdens de voorbije jaren naar de Rand. “Bedrijven worden letterlijk wegbelast uit Brussel en verhuizen naar enkele honderden meters verderop. De Brusselse gemeentes en het Gewest organiseren zo een belangrijke jobvlucht”, zegt Konings. “Met het richtplan lijkt de Brusselse regering die jobvlucht te aanvaarden en verder te versterken.”

Voka Metropolitan vraagt een vermindering van de bedrijfsbelastingen in het Brusselse Gewest tot het niveau van de Vlaamse en Waalse Rand. “Het gewest kan op grond van zijn voogdijbevoegdheid en compensatiefonds gemeentes die de fiscale druk te hard laten stijgen en hiermee de economische activiteit schaden, bijsturen door een vermindering van hun dotatie. Het Gewest moet hier een veel actievere rol in spelen.”

navo

Contactpersoon

Artikel uit publicatie