Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Vier tips om aan de slag te gaan met arbeidsmigratie

Vier tips om aan de slag te gaan met arbeidsmigratie

  • 25/09/2024

Arbeidsmigratie, de arbeidsmarkt kan niet zonder, onze ondernemingen hebben er nood aan. Maar hoe begin je er concreet aan? Met de Voka Wijzer ‘Aan de slag met arbeidsmigratie’ ga je alvast wijzer op zoek naar internationaal talent. Deze publicatie biedt praktische handvaten en staat boordevol tips.

Tip 1

Heb je al medewerkers met een buitenlandse nationaliteit in dienst? Maak dan zeker gebruik van hun ervaring en kennis tijdens het rekruteringsproces. Hun inzicht in culturele aspecten en contacten zijn een enorme troef, en zij kunnen als vertegenwoordigers fungeren om anderen aan te trekken. Ze kunnen nieuwe internationale medewerkers ook helpen om zich te vestigen, door ondersteuning te bieden in hun moedertaal.

Tip 2 

Doe op tijd je aanvraag want de buitenlander mag niet beginnen werken voordat de single permit wordt afgeleverd. Om problemen te vermijden, raden we  aan om een opschortende of een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst op te nemen. De opschortende voorwaarde houdt in dat de tewerkstelling niet zal starten tot wanneer de werknemer over de nodige toelatingen beschikt, terwijl de ontbindende voorwaarde inhoudt dat als die documenten niet tegen een bepaalde datum verkregen zijn, de arbeidsovereenkomst automatisch een einde neemt, zonder opzeggingstermijn of -vergoeding.

Tip 3

Bij verlenging is sterk aan te raden om de huidige verwerkingstijden van het gewest te controleren en tijdig de verlenging aan te vragen zodat deze aansluitend op de vorige vergunning kan worden toegekend.

Tip 4 

Rijbewijzen zorgen vaak voor kopbrekens. Ben je onzeker over het model van het rijbewijs of over hoe lang de procedure gaat duren? Vraag dit dan na bij het gemeentehuis in de plaats van verblijf van je internationale medewerker.

Smaken deze tips naar meer? Download uw exemplaar van de Voka Wijzer ‘Aan de slag met arbeidsmigratie’. 

Veel succes!
 

Contactpersoon

Gianni Duvillier

Senior Adviseur Werk en Sociale zekerheid

imu -vzw - groep maatwerk