Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Speeddate met het netwerk Duurzaam Ondernemen

Deze maand gaan we op bezoek bij Karel Paesmans, fruitteler en zaakvoerder van Fruitsnacks. Als leverancier van gezonde tussendoortjes aan bedrijven is hij de geknipte voorzitter van het Voka-netwerk Duurzaam Ondernemen. Het netwerk is de ideale ontmoetingsplaats voor ondernemers die duurzaam ondernemen hoog op de agenda zetten.

 

Karel Paesmans, fruitteler en zaakvoerder van Fruitsnacks

 

Kan je je kort even voorstellen?
“Mijn echtgenote Heidi en ikzelf telen heerlijk fruit in het hart van Haspengouw. Bijna twintig jaar geleden hebben we Fruitsnacks opgericht, waarmee we vers fruit en soepen leveren aan bedrijven in België, Luxemburg en een deel van Duitsland. Ondertussen is ook onze zoon Roel als medezaakvoerder aan boord van ons familiebedrijf. Als derde en vierde generatie werken we keihard om ons bedrijf te doen groeien en onze mooie Haspengouwse appels en peren in winkels en bedrijven aan te bieden. Ons team van gepassioneerde medewerkers zorgt ervoor dat klanten altijd over de nodige portie vitamines beschikken.”

Wat is de missie van het Voka-netwerk Duurzaam Ondernemen?
“We brengen Limburgse bedrijven met een hart voor duurzaam ondernemen samen. We willen een kruisbestuiving realiseren tussen sectoren, zodat onze leden ontdekken hoe initiatieven tot duurzaamheid een meerwaarde kunnen bieden. We zetten ook beleidsideeën op papier.”

Wie zijn de leden van jullie netwerk?
“We brengen beslissingnemers – zaakvoerders, duurzaamheidsmanagers, CSR-managers – samen uit diverse sectoren: vastgoed, onderwijs, automotive, productie- en recyclagebedrijven, horeca … Vandaag telt ons netwerk twintig leden, wat een ideaal aantal is om voor voldoende interactie en uitwisseling van ideeën te zorgen. De bedrijven in ons netwerk besteden aandacht aan allerlei verschillende vormen van duurzaamheid, dat is net het fascinerende. Ik denk hierbij aan de impact van de CSRD-rapportering op bedrijven, vergunningen en competitiviteit, circulair ondernemen en de link tussen IT en duurzaamheid.”

Hoe ziet jouw taak als voorzitter eruit?
“Samen met mijn stuurgroep – Ingrid Wasbauer (Nitto), Dirk Franco (PXL), Eddy Willems (M-Tech Group) en Kristof Das (Greenville) – bepaal ik de agenda van het netwerk en waak ik over het goede verloop van onze netwerksessies. Tijdens de sessies zelf fungeer ik als aanspreekpunt voor de aanwezige leden, verwelkom ik hen en faciliteer ik discussies.”

Welke netwerk­activiteiten stonden en staan op het programma?
“We gaan telkens voor thematische sessies, die we organiseren op basis van de noden binnen de groep. Een belangrijke troef van ons netwerk is dat we duurzaamheid met een brede blik bekijken en discussies tussen deelnemers aanmoedigen. We nodigen experten uit om hun inzichten met ons te delen. Het voorbije jaar passeerden boeiende topics de revue, zoals communicatie over duurzaamheid, duurzaamheidsrapportage en andere sectoroverschrijdende thema’s die ik eerder al aanhaalde.”

“We organiseren ook bedrijfsbezoeken om te ontdekken hoe duurzaamheid op de werkvloer zelf wordt geïmplementeerd. En uiteraard verliezen we het netwerkgebeuren niet uit het oog, met een gezellige receptie achteraf.”