Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • mo-vis: “Onze besturingen veranderen levens ingrijpend”

mo-vis: “Onze besturingen veranderen levens ingrijpend”

  • 04/09/2024

Het Belgische bedrijf mo-vis (Deinze) ontwikkelt en produceert speciale besturingen en accessoires voor elektrische rolstoelen. Hun producten hebben een positieve impact op de mobiliteit van mensen met een zware beperking. “Het is het verschil tussen niet-mobiel zijn en afhankelijk zijn van anderen of connecteren met je omgeving via je rolstoel.”

Product & quality manager Rebecca Van Craeymeersch en general manager Hans Fraeyman
 

Tekst Sam De Kegel – foto Jeroen Willems

Een foto in de eetruimte van mo-vis toont een jongen met een zware fysieke beperking die met een vinger een micro-joystick bedient, ondersteund door een ‘handwarmer’ die warme lucht op zijn vingers blaast om zo zijn flexibiliteit te verbeteren. Dit beeld vat samen waar mo-vis voor staat: technologie die levens verandert door mensen met heel beperkte bewegingsmogelijkheden te helpen mobiel te blijven.

Technologie die levens verandert

“Onze corebusiness is het ontwikkelen van gevoeligere joysticks en joysticks die inspelen op spasticiteit,” zegt Rebecca Van Craeymeersch, product- en kwaliteitsmanager bij mo-vis. “Joysticks die je met een vinger, kin of voet kan besturen. Wij gaan steeds op zoek naar het lichaamsdeel waar er de beste controle is. Binnenkort komt daar ook hoofdbesturing bij. Dankzij onze speciale besturingen en de accessoires die erbij horen kunnen rolstoelgebruikers hun stoel beheren én blijven connecteren met de omgeving.”

In de nabije toekomst wil mo-vis nog meer inspelen op de evolutie van degeneratieve aandoeningen zoals ALS. “Bij zo’n degeneratieve aandoening gaat een patiënt soms snel achteruit en is het belangrijk dat de technologie mee-evolueert met zijn mogelijkheden die steeds beperkter worden. Dat impliceert dat je heel gemakkelijk van besturingssysteem kan veranderen of verschillende besturingssystemen kan combineren, bijvoorbeeld met de voet sturen terwijl je met de hand rijdt.”

Hans Fraeyman, oprichter en general manager van mo-vis, benadrukt het belang van hun werk: “Elk toestel dat we maken, verandert het leven van iemand ingrijpend. Het is het verschil tussen minder of niet mobiel zijn en afhankelijk zijn van anderen of kunnen rondrijden met je rolstoel en bijvoorbeeld van het weer genieten.”

Certificatie als gamechanger

Ondertussen is dit innovatieve bedrijf al een hele poos ISO-gecertificeerd waardoor het medische middelen kan en mag ontwikkelen, produceren en verkopen”, zegt Rebecca. “Zo voldoen we aan de strenge Europese medische regelgeving. Dat is zeker een mijlpaal geweest, want het veranderde ook ons klantenbestand (van vooral rolstoelverdelers naar meer grote rolstoelfabrikanten, red.). Zonder medische certificatie kunnen wij geen producten meer verkopen. Om de drie jaar worden we trouwens doorgelicht via een intensieve audit.”  

Hun producten zijn dus heel sterk genormeerd en ook de volumes in speciale besturingen zijn klein, omdat slechts 15% van de rolstoelgebruikers elektrisch rijdt en slechts 10% daarvan heeft een speciale besturing nodig. “Het is een moeilijk product, dat klopt. Relatief hoge investeringen, laag volume. Bovendien zitten we in een rigide markt. Ook al heb je iets fantastisch ontwikkeld, het duurt nog enkele jaren voor je het effectief kan verkopen. Maar we bestaan nu elf jaar en als klein bedrijf zijn we heel wendbaar, dat is een van onze grote troeven. Maak van mo-vis een bedrijf met 100 medewerkers en het zal volgens mij niet meer draaien. Je krijgt dan enorm veel overhead. Hier hebben de mensen ook allemaal meerdere petjes op. De betrokkenheid is bijzonder groot. Iedereen lijkt hier te willen blijven”, lacht Hans.

Innovaties in de markt duwen

Het bedrijf exporteert momenteel 98% van zijn producten naar onder andere West- en Noord-Europa, Noord-Amerika en Oceanië. Fraeyman kijkt ook naar de toekomst van het bedrijf, waarbij innovatie centraal blijft staan. “We blijven van onderuit onze innovaties in de markt duwen. Anders krijgen we een nieuw product niet op de markt. We blijven aanwezig op grote beurzen zoals Rehacare in Düsseldorf maar ook de internationale symposia winnen aan belang.”

Terwijl hij zich voorbereidt op zijn pensioen in 2026, is hij al begonnen met de overdracht van verantwoordelijkheden aan zijn team: “Ik wil niet zoals een aantal bedrijfsleiders te lang het laatste woord blijven opeisen en te lang in mo-vis blijven hangen, simpelweg omdat dat niet goed is voor het bedrijf.”

Lees het volledige verhaal binnenkort in de septembereditie van Ondernemers
 

Duurzaam innoveren voor een sterke groeistrategie samen met Voka

Nu de wereld, en je doelpubliek, aan een ongezien tempo evolueert, is innovatie een onmisbaar element van een sterke strategie. Om meer toegevoegde waarde te creëren, in te spelen op veranderende verwachtingen, en ga zo maar door. Maar hoe innoveer je in je bedrijf? Onze Voka-experts helpen je met plezier bij het uitstippelen van een duurzame strategie op maat.
Contacteer carolyn.bednarz@voka.be of ga naar de webpagina

Contactpersoon

Carolyn Bednarz

Groeitrajecten - Innovatie

Artikel uit publicatie