Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Brede regio rond Turnhout en Mechelen tot 2030 ontwrichte zone

Maatregel goed voor jaarlijks 1.000 jobs in Mechelen-Kempen.
De brede regio's rond Turnhout en Mechelen worden opnieuw erkend als ontwrichte zone. En dat tot 31 oktober 2030. Dat heeft de federale regering beslist en is zonet bevestigd aan Voka Mechelen-Kempen. De beslissing staat vrijdag in Het Belgisch Staatsblad. De steunzones zijn gemiddeld 20 vierkante kilometer groter dan voorheen. Een bedrijf in zo'n speciale zone moet minder bedrijfsvoorheffing doorstorten. Het voordeel komt neer op een loonkostenverlaging van 4 tot 5 procent.

De huidige ontwrichte zone loopt over een goede maand af. Op 31 oktober 2024. Op vraag van bevoegd minister Jo Brouns heeft de federale regering nu de vernieuwing van vier zones goedgekeurd. Zij krijgen het statuut van ontwrichte zone.

De ontwrichte zones zijn een reactie op grote ontslagrondes, in het verleden. Zoals de Heinz-ketchupfabriek, de vele ontslagen bij lampenfabrikant Philips en de sluiting van Ford Genk. De steunzones bestaan al sinds 2015. Door het nog recente faillissement van busbouwer Van Hool in Lier, heeft Voka Mechelen-Kempen dit voorjaar sterk aangedrongen op een vernieuwing van de ontwrichte zone. Dat is nu ook gebeurd.

In totaal gaat het om vier nieuwe zones. Die elk een straal van 40 kilometer hebben. Een brede zone rond Turnhout , één zone rond Genk, één rond Machelen en één zone rond Wielsbeke. De erkenning loopt voor al die zones tot 31 oktober 2030. De komende zes jaar kunnen bedrijven gebruik maken van de steun.

"Vlaanderen telt nu vier steunzones van in totaal 590,6 vierkante kilometer. Bij de vorige drie steunzones was dat 369,3 vierkante kilometer. We zien dat de gemiddelde steunzones 20 vierkante kilometer groter zijn geworden. Meer bedrijven zullen dus gebruik kunnen maken van de steun", zegt Wim Brillouet van Voka Mechelen-Kempen.

De bedrijventerreinen in Antwerpen behoren ook officieel tot de steunzone Turnhout. Net als de ondernemingen in Lier en Mechelen.

Meer dan 5.500 jobs in regio

Sinds de start van de steunzone Turnhout (waar ook Mechelen en Lier toe behoren) zijn er al 5.627 jobs bijgekomen. "De steunmaatregel heeft een grote impact op de jobcreatie. De maatregel is eigenlijk een korting op de bedrijfsvoorheffing. Voor 2 jaar. Dat levert een bedrijf een besparing op van 4 tot 5 procent op de loonkosten per nieuw aangeworven medewerker. Je moet als bedrijf dan wel investeren en die investering moet rechtstreeks voor nieuwe jobs zorgen", zegt Brillouet. "Zo’n aanvraag is vrij eenvoudig. Vaak dienen bedrijven hun dossier in, om één dag later al goedkeuring te krijgen."

De vernieuwing van de steunzone stond ook in het memorandum van Voka Mechelen-Kempen. "Mechelen-Kempen is de voorbije 10 jaar de economisch sterkste groeier van Vlaanderen kunnen worden. Die groei staat onder druk. Deze maatregel is dus cruciaal", zegt Tom Laveren. "Ze zorgt gemiddeld voor 1.000 extra jobs per jaar. Dit geeft bedrijven weer meer zekerheid om te investeren in de regio."

Sluitingen van ondernemingen en grote collectieve ontslagen kunnen leiden tot een zekere ontwrichting van zelfs een hele regio. Dat weegt op de welvaart en het welzijn van de werknemers. Deze steunregel helpt om economische groei en jobs in de getroffen regio’s te creëren. Door de afbakening van de vier voorgestelde steunzones, maken we extra ruimte om investeringen en tewerkstelling aan te moedigen en het algehele economische klimaat te stimuleren”, laten bevoegde ministers Jo Brouns en Vincent Van Peteghem nog in een verklaring weten.

Voka: "Brede regio rond Turnhout en Mechelen tot 2030 ontwrichte zone"