Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Meer dan 4.500 kinderen krijgen objectief studiekeuzeadvies dankzij tweede Voka Talentcenter

Tegen de zomer van 2025 zullen meer dan 4.500 Limburgse schoolkinderen tussen 12 en 14 jaar objectief studiekeuzeadvies op maat krijgen dankzij de Voka Talentcenters. Meer dan 1.600 kinderen uit 52 Limburgse scholen kwamen al langs in het Talentcenter in de PXL STEM Academy in Hasselt. Nu kunnen Limburgse scholen ook terecht in het tweede Voka Talentcenter in de T2-campus in Genk.

 

We zijn bijzonder trots om als enige Kamer van Koophandel in Vlaanderen twee Voka Talentcenters in te richten en onze jongeren zo een positief onderbouwde studiekeuze op maat aan te bieden”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.  

Exact een jaar geleden ging het Voka Talentcenter in Hasselt open, een project van Voka – KvK Limburg in samenwerking met Hogeschool PXL en met steun van de Provincie Limburg. Leerlingen tussen 12 en 14 jaar komen er al een jaar lang in klasverband naartoe en voeren er verschillende testen en proefjes uit die ontwikkeld werden door de Universiteit Gent. Het gaat bijvoorbeeld om een VR-spel dat ruimtelijk inzicht test, motorische proeven, motivatietesten en cognitieve taal- en rekentesten. De leerlingen krijgen na afloop een gepersonaliseerd Talentenrapport met daarin vrijblijvend de mogelijke studierichtingen die aansluiten bij hun interesses en talenten. Zo krijgen ze wetenschappelijk onderbouwd studiekeuzeadvies, waardoor ze meer geloof krijgen in hun eigen talenten en dus ongeacht sociale achtergrond en afkomst een positieve onderwijskeuze maken voor de toekomst.

Nu is er ook een tweede Voka Talentcenter in Limburg, op de T2-campus in Genk. Dat kwam tot stand in samenwerking met de Stad Genk en EducaThor en met financiële steun van Provincie Limburg en Europa WSE. “We zetten als stad met de T2-campus sterk in op talentontwikkeling van kinderen en jongeren”, zegt Wim Dries, burgemeester van Genk. “Het versterken van leermotivatie en het voorkomen van vroegtijdige uitstroom in het secundair onderwijs zijn voorname aandachtspunten. We hopen met het Talentcenter meer jongeren te kunnen helpen met een juiste studiekeuze en dus met hun toekomst.”

Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput: “Een positieve studiekeuze, die aansluit bij de interesse en vaardigheden van de jongere, is de beste garantie voor het behalen van een diploma. Elke jongere en elk talent is in de toekomst broodnodig om de Limburgse economie te laten draaien en onze welvaart veilig te stellen. We hebben van meet af aan het Talentcenter ondersteund. Voor de opstart in de PXL Stem Academy hebben we 460.000 euro ingezet. Wij hebben bij Vlaams minister Jo Brouns bepleit om 560.000 euro Europese en Vlaamse middelen vrij te maken voor de opschaling van het Talentcenter naar een tweede locatie op de T2-campus te Genk.”

34 van 52 scholen die al langskwamen, hebben opnieuw een bezoek ingepland. Intussen zit Voka – KvK Limburg niet stil om de werking te verbeteren. “Om de leerlingen een nog beter inzicht te geven in de koppeling van hun talenten en interesses met het aanbod van studiekeuzes hebben we het Talentenrapport verder verfijnd in samenwerking met UGent”, stelt Jonas De Raeve, directeur Belangenbehar­tiging van Voka – KvK Limburg. 
“We geloven rotsvast in onze Talentcenters, die de broodnodige afstemming kunnen realiseren tussen het onderwijs en de bedrijfswereld.”

“We zijn bijzonder verheugd met het succes van het Voka Talentcenter in Hasselt en de opening van het nieuwe Voka Talentcenter in Genk. Dit toont het belang aan van een grondige begeleiding bij studiekeuze, iets waar we als hogeschool graag aan bijdragen”, zegt Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL.  

Het Voka Talentcenter in Genk is open op maandag, dinsdag en donderdag. Het Talentcenter in Hasselt is open op maandag en dinsdag. Op zondag 6 oktober kunnen kinderen én ouders tussen 10 en 16 uur ook kennismaken met de testen van het Talentcenter tijdens de Voka Openbedrijvendag in het hoofdkantoor van Voka – KvK Limburg in Hasselt.