Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Lokale besturen zijn onmisbaar in het succes van ondernemingen

Lokale besturen zijn onmisbaar in het succes van ondernemingen

  • 05/09/2024

Voka - KvK Vlaams-Brabant lanceert lokale memoranda in aanloop van gemeenteraadsverkiezingen

Voor bedrijven, groot en klein, vormen lokale besturen de eerste schakel in het netwerk van overheidsinstanties. De lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 zijn een essentiële pijler voor de toekomst van bedrijfsontwikkeling en groei. Ze hebben de nodige instrumenten in handen om een gunstig klimaat voor ondernemers te creëren. Zo komen onder andere duurzame bedrijventerreinen tot stand door partnerships tussen bedrijven en lokale besturen, bieden ze ondersteuning bij vergunningen en zorgen ze voor een vlotte doorstroming van mobiliteit. Voka-KvK Vlaams-Brabant stelde memoranda op voor lokale besturen met veel impact op bedrijven. Daarin staan, naast belangrijke data, enkele cruciale punten voor de volgende legislatuur. Er werd dieper ingegaan op de thema’s ruimte, mobiliteit, arbeidsmarkt, fiscaliteit en duurzame ontwikkeling. In de komende weken gaan ze er mee op de boer bij de plaatselijke overheden.

Lokale besturen zijn onmisbare partners voor bedrijven die willen groeien en innoveren. Hun betrokkenheid bij het creëren van een gunstig ondernemersklimaat, het bevorderen van duurzame praktijken is essentieel voor de economische ontwikkeling op regionaal en nationaal niveau. Daarom zijn deze lokale memoranda een belangrijke tool voor het opkomend beleid,” aldus Daniëlle Vanwesenbeeck, voorzitter van Voka - KvK Vlaams-Brabant.

Gebrek aan ruimte om te ondernemen

In de provincie Vlaams-Brabant is er nog maar 87 hectare beschikbaar voor ondernemers. Dat blijkt uit cijfers van VLAIO. Enerzijds is er nood aan nieuwe duurzame en intergemeentelijke bedrijventerreinen. Anderzijds moet er nog meer ingezet worden op het optimaliseren van de ruimte. Maar ook de voorspelbaarheid en de rechtszekerheid van de vergunningsprocedures moet verbeteren door voortrajecten systematisch uit te werken en toe te passen. ​

Vlaams-Brabant kent laagste werkzaamheidsgraad van Vlaanderen

Nog maar 5 jaar geleden was Vlaams-Brabant één van de beste leerlingen, en nu bengelt de provincie onderaan de klas.

Het verbeteren van de link tussen activering op het lokale niveau en private werkgevers kan bijdragen aan een effectievere arbeidsmarkt, waarbij werkzoekenden sneller en beter worden gekoppeld aan beschikbare banen. Dat kan onder andere door informatie-uitwisseling en data-analyse, training en opleiding, publiek-private partnerschappen,” zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Vlaams-Brabant.

Pestbelastingen

Eén van de belangrijke punten uit het memorandum van Voka- KvK Vlaams Brabant is het afschaffen van onnodige belastingen zoals de belasting op drijfkracht of op masten en pylonen, reclameborden,… Ondernemers hoeven niet bijkomend belast worden en moeten kunnen groeien.

memorandum

Contactpersoon

Helena Polfliet

Adviseur Belangenbehartiging Noord-Rand & Woordvoerder Politiek Memorandum Luchthaven

Proximus