Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Joeri Siborgs Voka-ambassadeur Kinrooi

Joeri Siborgs Voka-ambassadeur Kinrooi

  • 25/09/2024

Deze maand trekken we richting Kinrooi om een lokale Voka-ambassadeur in de kijker te zetten: Joeri Siborgs. Door zijn werk bij GIGA Storage Belgium in Kinrooi kent hij zowel het lokale bedrijfsleven als de lokale overheden zeer goed. Zijn Voka-ambassadeur­schap ziet Joeri als een uitgelezen kans om de stem van lokale ondernemers te vertolken in de lokale politiek.

 

Joeri Siborgs is general manager bij GIGA Storage Belgium en behalve Voka-ambassadeur ook een fervent duurzaamheidsambassadeur. “Wij zijn een ontwikkelaar van grootschalige batterijprojecten. GIGA Storage is begonnen in 2018 en heeft op dit moment al twee grote batterijparken ‘live’ in Nederland. In België zijn er twee projecten in ontwikkeling: een batterijpark in Kinrooi van 300 megawatt en een in Dilsen-Stokkem van 700 megawatt.”

Energietransitie versnellen
“Groene stroom opslaan wordt steeds belangrijker. Het aanbod van wind- en zonne-energie kent grote pieken en dalen. Door opslagcapaciteit te creëren voorkom je enerzijds dat er groene energie verloren gaat als het aanbod van groene stroom de vraag overschrijdt. Anderzijds moeten er minder vaak vervuilende gas- en kolencentrales worden ingeschakeld als er weinig groene stroom wordt opgewekt. Zo helpen we mee de energietransitie te versnellen. Het maakt ons ook minder kwetsbaar voor geopolitieke schokken zoals de oorlog in Oekraïne.”

Stabielere prijzen
“Grootschalige energieopslag is ook economisch heel interessant. We laden de batterijen op als er energieoverschotten zijn en de prijs laag is. Op het moment dat de vraag stijgt en de prijs hoger is, zetten we de stroom weer op het net. Zo krijg je stabielere groothandelsprijzen, wat in het voordeel is van de bedrijven. En de gewone burger profiteert mee, want het algemene prijsniveau daalt op termijn ook.”

Platform bij de lokale politiek
Joeri ziet een duidelijke link tussen de activiteiten van GIGA Storage Belgium en zijn Voka-ambassadeurschap. “Door de vergunningsprocedures van onze batterijprojecten zijn we heel sterk betrokken bij de lokale overheden. Het geeft ons een platform bij de lokale politiek, wat interessant is voor lokale ondernemers. Ik kan hun bezorgdheden capteren en onder de aandacht brengen van het lokale bestuur. Zo ben ik onlangs het verkiezingsmemorandum van Voka gaan voorstellen, waarbij ik de actiepunten heb toegelicht.”

Impact op het beleid
“Ik vervul het ambassadeurschap pas een klein jaar, maar ik ben aangenaam verrast over de impact die je als Voka-ambassadeur kan hebben op het beleid. Voka-ambassadeurs staan met hun voeten in de dagelijkse realiteit en spreken veel ondernemers in de gemeente. Zij zijn in staat om de bekommernissen van die ondernemers op een gestructureerde manier voor het voetlicht te brengen bij Voka – KvK Limburg. Daar hebben zowel de lokale ondernemer als Voka – KvK Limburg baat bij.”

Contactpersoon

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie