Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • AKT for Wallonia is de nieuwe Waalse ondernemingsorganisatie

AKT for Wallonia is de nieuwe Waalse ondernemingsorganisatie

  • 25/09/2024

De Waalse werkgevers volgen het Vlaamse voorbeeld en brengen de Kamers van Koophandel en de belangen­organisatie van de Waalse ondernemingen dichter bij elkaar. Voortaan komen ze samen naar buiten onder de nieuwe naam AKT for Wallonia. Wij vragen aan Pierre Mottet, de voorzitter van AKT, en aan Philippe Barras van de Waalse Kamers van Koophandel hoe de vork aan de steel zit.

 

Pierre Mottet, voorzitter AKT

Waarvoor staat de naam AKT for Wallonia?
Pierre Mottet: AKT is de naam voor de alliantie tussen de Union Wallonne des Entreprises (UWE) en de vijf Waalse Kamers van Koophandel en Industrie. We verbinden ons lot aan elkaar en willen een dynamische gemeenschap tot stand brengen voor alle Waalse ondernemingen. De nieuwe naam symboliseert wat we delen: actie. Met AKT brengen we de lokale verankering samen met brede regionale slagkracht om duidelijker de stem van de ondernemers te laten klinken.

Is AKT for Wallonia ook goed voor Vlaamse bedrijven?
Philippe Barras: AKT for Wallonia zal een gunstig effect hebben voor elke onderneming in België. Wallonië is immers de belangrijkste afzetmarkt voor Vlaamse bedrijven. AKT wordt een sterke Waalse werkgeversorganisatie die het oor heeft van de politieke wereld en er mee voor zal zorgen dat het ondernemingsklimaat in Wallonië verbetert.

Pierre Mottet: We moeten de grote uitdagingen van Wallonië samen aanpakken met energie en met goede wil. We moeten onze Waalse regio opnieuw uitvinden om de groei van de economie en de industrie te verzekeren. We voegen de daad bij het woord en doen zelf wat we van anderen verlangen: onze troeven bundelen in plaats van energie verspillen.

Is 1 + 1 meer dan 2?
Philippe Barras: UWE heeft – ten onrechte – het imago van een organisatie die vooral grote ondernemingen vertegenwoordigt. De Kamers van Koophandel bieden toegang tot de kmo-wereld en hebben vooral veel lokale terreinkennis. Die nabijheid is cruciaal om de diverse lokale socio-economische realiteiten goed in kaart te hebben. Samen kunnen we inspelen op de noden die leven bij alle types van ondernemers.

Pierre Mottet: Wij zijn er om ondernemingen bij te staan op elke etappe van hun tocht, of het nu gaat om advies- en dienstverlening, belangenbehartiging op het publieke en politieke forum of om netwerkopportuniteiten en kansen tot samenwerking aan te reiken. We zijn er ten diepste van overtuigd dat wanneer ondernemingen innoveren en kunnen groeien, de hele samenleving erop vooruitgaat.

 

 

 

Philippe Barras, Waalse Kamer van Koophandel


Hebben jullie de mosterd voor deze nieuwe samenwerking bij Voka gehaald?
Philippe Barras: Voka heeft al in 2004 een alliantiemodel opgezet tussen de Kamers en het toenmalige VEV. Voka heeft ons zeker geïnspireerd en ook bijgestaan in de uitwerking van de alliantie tussen UWE en de Waalse Kamers van Koophandel. Ik wil de mensen van Voka bedanken voor hun transparante en genereuze houding. We blijven trouwens verder samenwerken. Rond de certificering van duurzaamheidsinspanningen brengen we een label uit dat is geïnspireerd op het VCDO-verhaal van Voka. Al hebben we het Vlaamse model niet in alles overgenomen. Bij AKT maken bijvoorbeeld ook de sectorfederaties deel uit van ons bestuursmodel, in tegenstelling tot bij Voka.


Waar zien jullie Wallonië over 5 jaar?
Pierre Mottet: In het regeerakkoord van de nieuwe Waalse regering worden ondernemingen en hun medewerkers genoemd als trekkers van de Waalse transformatie. Als het regeerakkoord straks ook leidt tot concrete verandering, hoop ik dat Wallonië binnen 5 jaar zijn eigen lot in handen heeft genomen en daarbij alle talenten zal inzetten. Het zal een Wallonië zijn dat werk heeft gemaakt van een versterkt economisch en industrieel weefsel en daarbij ondernemingen heeft ondersteund om te kunnen versnellen in de transitie. Het zal een Wallonië zijn met een efficiënt overheidsapparaat, met eenvoudige procedures en structuren en met een begroting die onder controle is gebracht. We zijn vandaag al volop bezig om die visie mee te helpen realiseren. 

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie