Skip to main content
West-Vlaamse lobbydossiers

Onze speerpunten voor de regio Veurne

De focus van Voka West-Vlaanderen voor de regio Veurne ligt in 2018 vooral op mobiliteit. Voka roept het beleid op om de mobiliteit in de Westhoek dringend op het niveau van de 21ste eeuw te brengen, klaar voor de toekomst.

Nood aan een betere ontsluiting van de Westhoek

  • Omleidingsweg Diksmuide: timing moet gerespecteerd worden!

Voka ijvert ervoor dat de zuidwestelijke omleidingsweg tussen de N35 en N369 in Diksmuide zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Momenteel moet alle verkeer op de N35 Deinze-Veurne en de N369 Ieper-Oostende langs 1 kruispunt in het centrum van Diksmuide. Dat veroorzaakt lange files.

Op de meerjarenplanning van 2017-2019 wordt het volledige budget van 14 miljoen euro voor de ring rond Diksmuide voorzien. Het is de bedoeling het project aanbestedingsklaar te maken in 2018 om dan in 2019 effectief met de werken te starten. Voka dringt erop aan dat deze timing deze keer wél gehaald wordt. In het verleden werd de timing namelijk al verschillende malen opgeschoven. Het is de hoogste tijd om de spade in de grond te steken. De ondernemingen in de regio wachten al tientallen jaren op de aanleg van de ring. 

  • Vlotte wegverbinding Ieper-Veurne: nieuwe infrastructuur noodzakelijk

Om de welvaart en de ontwikkeling van de Westhoek te garanderen is het van essentieel belang dat er een vlotte en moderne weg tussen Ieper en Veurne wordt gerealiseerd waarbij er niet meer door de dorpen moet gereden worden. 

Het huidige voorstel van het participatietraject met de stakeholders is daarom ruimschoots onvoldoende om een vlotte en volwaardige verbinding op streekniveau te realiseren. 

Voor een degelijke en definitieve oplossing is nieuwe infrastructuur noodzakelijk. Dat kan gaan om nieuwe wegen, omleidingswegen, ondertunnelingen of andere nieuwe innovatieve concepten die het verkeer vlotter laten doorstromen.

Inzetten op employer branding: ondernemingen moeten zichzelf in de kijker zetten

Uit de cijfers blijkt dat het in deze regio heel moeilijk is voor ondernemingen om medewerkers te vinden. Zo heeft het arrondissement Diksmuide de laagste werkloosheidsgraad van West-Vlaanderen (3,4%) (samen met het arrondissement Tielt).

Het is daarom heel belangrijk dat bedrijven zich goed profileren. Op vandaag is het echter vaak nog zo dat ondernemingen te bescheiden zijn in hun communicatie. Men laat aan de buitenwereld te weinig zien hoeveel dynamiek en energie er is. Nochtans is het van levensbelang om onze ondernemingen permanent in de kijker te zetten zodat we talent kunnen aantrekken en hen de nodig uitdagingen kunnen bieden. Daarom zullen we dit jaar met Voka West-Vlaanderen hierrond initiatieven nemen. 

Jonas Plouvier - regioverantwoordelijke Westhoek - 056 23 50 50 - jonas.plouvier@voka.be  

 

DHL
ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx